ACTUALITATE 26 septembrie 2011

Întorsurenii, îndemnaţi să-și certifice gospodăriile ecologice

de Monica Vrânceanu | 328 vizualizări

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), Agenția  de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și Direcția Agricolă (DA) Covasna au organizat în colaborare cu Primăăria Întorsura Buzăului o informare referitoare la gospodăriile ecologice.

Informarea s-a bazat pe exemplul celor 53 de gospodării ecologice certificate în acest an la Dobârlău, iar la această acțiune a luat parte și Asociația Sophia Nyka din Sfântu-Gheorghe, cea care a implementat proiectul de certificare ecologică la Dobârlău, oferindu-și sprijinul tehnic pentru extinderea certificării ecologice în cât mai multe dintre comunitățile covăsnene.

În prezența fermierilor întorsureni, directorul adjunct al APIA, Marius Popica, a vorbit despre oportunitățile de obținere a subvențiilor agricole în anul 2012, principalele probleme pe care le întâmpină cetățenii în relația cu APIA și a răspuns, desigur, întrebărilor celor prezenți.

Directorul APDRP Covasna, Gheorghe Baciu, s-a referit la rândul său la diverse măsuri de finanțare accesibile prin Agenția pe care o conduce, insistând pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, a cărei valoare a crescut în acest an de la 25.000 euro la 40.000 euro.

La rândul său, reprezentanta DA Covasna, directoarea adjunctă Daniela Popa, i-a încurajat pe fermieri în reconversia la o agricultură ecologică, în vederea dezvoltării comunităților rurale covăsnene. În plus, Popa a insistat pe accesarea fondurilor europene oferite prin Măsura 141 – Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă, pentru care dosarele se pot depune la sediul DA Covasna începând cu luna februarie 2012. Daniela Popa a menționat că pentru această Măsură se oferă consultanță gratuită, deci tot ceea ce au de făcut fermierii este să fie interesați de accesarea sa.

Prezentarea celor de la Asociația Sophia Nyka s-a referit la condițiile impuse fermierilor înscriși în agricultura ecologică, o agricultură în care se regăsesc multe dintre practicile agricole tradiționale. De asemenea, s-a subliniat faptul că în certificare ecologică pot intra parcele de teren de la 0,3 ha în sus, iar subvențiile acordate încep de la 1500 euro/an pentru culturi vegetale, putând ajunge la 3500 euro/an pentru cei care dețin peste 100 de ovine/caprine. Asociația a făcut cunoscut faptul ca a inițiat înscrierea pentru certificarea  ecologică a gospodăriilor pentru anul 2012, doritorii putând face acest lucru în mod gratuit până la finele acestui an.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.