Întorsura colorată, veselia garantată!
Orașul Întorsura Buzăului a prins viață și culoare în ultima perioadă. Circuite rutiere educative, simboluri colorate, șotron și alte jocuri pentru copii au fost lipite pe trotuare și alei, dar și în parc și curtea școlii. Inițiativa are scopul de a aduce bucurie și a reaminti oamenilor despre farmecul simplu al copilăriei.
Ideea îi aparține soției primarului orașului, educatoarea Elena Urdă, care spune, într-o postare pe Facebook, că „bucuria vine din lucruri simple, trebuie doar să le vedem”. Zâmbetele inocente ale copiilor care s-au bucurat de traseele educative colorate, proaspăt aplicate pe asfalt, i-au adus fericire.
„Ideea aparține soției mele, care mi-a trimis niște imagini din alte orașe, de pe internet. Și ne-am propus să dăm un pic de culoare și de viață orașului nostru, să mai aducem un zâmbet pe chipurile triste ale oamenilor, care sunt copleșiți de problemele zilnice și uită să mai zâmbească, să se bucure că sunt sănătoși măcar. Am cerut oferta unei firme care ne-a făcut trasarea parcărilor și oferta lor era de trei ori și jumătate mai mare decât prețul cu care le-am făcut noi, într-un final. Am luat acele jocuri de pe internet, de la o firmă, și le-am lipit pe asfalt. A durat cam trei săptămâni până am reușit să le lipim pe toate, cu doar doi oameni de la noi de la primărie, dar, încet, încet, când au avut timp și când vremea a permis, le-au lipit pe toate. Avem două circuite, unul în curtea școlii generale și unul în parc, sunt mai mari și sunt incluse mai multe jocuri. Apoi mai avem un circuit de educație rutieră în piațetă, unde copiii pot merge să învețe, pe jos sau cu trotineta, ce înseamnă semnele de circulație. Am mai marcat pe Aleea Gării, și, în general, traseele spre școală, acolo unde a fost asfalt, să fie mai ușor de lipit. Am încercat să facem un pic altfel, să fie altceva, o idee nouă. Postarea mea de pe Facebook a strâns peste 800 de aprecieri. Este una dintre postările mele record la număr de like-uri (n.r. aprecieri). Comunitatea a primit bine, după acest număr, iar acest lucru îmi dă un sentiment de mulțumire că am făcut un lucru bun”, a spus, pentru redacția noastră, primarul Raul Urdă.
Acesta a mai spus că marcajele colorate nu sunt din vopsea, ci dintr-un material care rezistă. Se aplică o soluție, se încălzește la flacără și abia apoi se lipesc. Garanția lor este de cinci ani.
Investiția de 44 de mii de lei a ajutat la revitalizarea spațiilor publice. Într-adevăr, bucuria se află adesea în lucrurile simple și uneori, pentru a rămâne mereu copii, este suficient să privim în jur și să apreciem frumusețea vieții în toate formele ei.
Jocuri similare sunt și în Sfântu Gheorghe, în Parcul Elisabeta. Totodată, în cadrul proiectului Com’On Sfântu Gheorghe, comunitatea Waldorf a pictat în 2019, lângă stațiile de autobuz din reședința de județ, şotroane multicolore care conțin mesaje motivaționale. Fiecare dintre pătratele care alcătuiau desenul conținea câte un cuvânt „sunt binecuvântat, înțelegător, iubit, iertător, pașnic, recunoscător, interesat”, în limbile română și maghiară.
Sursa foto: Raul Urdă/Facebook