ACTUALITATE 12 martie 2024

Intervențiile pompierilor au salvat bunuri de peste 44 de milioane de lei în 2023

de Iulia Drăghici - Taraș | 710 vizualizări

Un raport al ISU Covasna arată că estimarea bunurilor salvate din incendiile de anul trecut se ridică la peste 44 de milioane de lei. Totodată, valoarea pagubelor materiale înregistrate a fost de peste 9,2 milioane de lei. 

Anul trecut, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna au intervenit la stingerea a 224 de incendii, cu 23% mai puține decât în anul precedent. 

Scăderea față de 2022 vine în mare parte de la incendiile de vegetație, pentru că anul trecut au fost doar 57, în vreme ce cu un an în urmă s-a intervenit în 132 astfel de cazuri. 

Sunt mai multe aspecte care au influențat acest lucru. Vorbim despre activitățile preventive executate de către personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar și de măsurile dispuse în corelare cu celelalte structuri cu atribuții. Avem un protocol prin care noi transmitem coordonatele către APIA și Garda de Mediu, pentru dispunerea măsurilor de competență în zonele unde au fost înregistrate astfel de incendii. Iar măsurile suplimentare luate s-au transpus în număr mai mic de evenimente. Totodată, trebuie să fim recunoscători că vremea în perioada incidentă acestor incendii de vegetație a fost prielnică pompierilor, adică au fost precipitații”, a spus recent, în cadrul unei conferințe de presă, prim-adjunctul inspectorului șef de la ISU Covasna, lt.col. Daniel Predicioiu.  

S-ar putea, totuși, ca anul acesta, statistica incendiilor să crească din nou, pentru că, potrivit celor mai recente date, de la începutul anului şi până în 11 martie, în județul Covasna s-au înregistrat 43 de incendii produse la vegetația uscată, miriște şi litieră, fațǎ de 57 incendii din totalul celor înregistrate în anul 2023.

„Suprafața afectată în urma acestor incendii a fost de circa 70 de hectare iar 80% din cauzele de producere a arderilor le reprezintă focul deschis în spații deschise”, arată o informare transmisă luni. 

Raportul ISU Covasna pe 2023 mai arată și că principalele surse probabile de aprindere a incendiilor au fost: flacăra în aer liber, de la chibrit sau alte surse (32% dintre cazuri), efect termic (dată de căldura prin contact sau radiație, frecare etc. - în 23% din cazuri), scurtcircuit electric (în 22% dintre cazuri), jar sau scânteie (14%) și altele. 

Mai multe victime în incendiile de anul trecut

Din păcate, creștere mare față de anii trecuți s-a înregistrat la numărul de victime. În 2023 au fost rănite 10 persoane și două au decedat, în vreme ce în 2022 au fost patru răniți la incendii și două decese, respectiv în 2021 au fost doi răniți și un deces. 

Anul 2023 - în urma incendiilor produse în zona de competenţă a ISU Covasna, au decedat două persoane. O femeie în vârstă de 92 ani în camera de zi a locuinței din localitatea Măgheruș și un bărbat în vârstă de 77 de ani în dormitorul locuinței din localitatea Reci.

Anul 2022 - în urma incendiilor produse în zona de competenţă a ISU Covasna, au decedat două persoane. Un bărbat în vârstă de 88 ani în bucătăria locuinței  din localitatea Sfântu Gheorghe și un bărbat în vârstă de 64 de ani într-o rulotă din localitatea Ojdula.

Anul 2021 - în urma incendiilor produse în zona de competenţă a ISU Covasna, a decedat un bărbat în vârstă de 86 ani în dormitorul locuinței din localitatea Sfântu Gheorghe”, se arată în raport. 

Documentul mai arată că timpul mediu de răspuns în mediul urban a fost anul trecut de 5 minute și 38 de secunde, iar în mediul rural a fost de 17 minute și 34 de secunde. Timpul mediu total a fost de 13 minute și 51 de secunde. 

Statisticile arată scăderi față de anul precedent, când timpul mediu de răspuns total a fost de 15 minute și 22 de secunde.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.