ACTUALITATE 6 aprilie 2011

Interiorul Catedralei Ortodoxe, în pericol din cauza apei

de Monica Vrânceanu | 87 vizualizări
Este nevoie de 500.000 de lei pentru lucrări la acoperiş şi cupole Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe are nevoie de reparaţii capitale la acoperiş şi turle, deoarece acestea s-au degradat de la finalizarea construcţiei, iar în lăcaşul de cult a început să plouă, ceea ce pune în pericol picturile din interior precum şi obiectele sfinte. Administraţia Catedralei a depus până acum trei proiecte - la Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Ministerul Culturii şi Cultelor

Este nevoie de 500.000 de lei pentru lucrări la acoperiş şi cupole

Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe are nevoie de reparaţii capitale la acoperiş şi turle, deoarece acestea s-au degradat de la finalizarea construcţiei, iar în lăcaşul de cult a început să plouă, ceea ce pune în pericol picturile din interior precum şi obiectele sfinte.  Administraţia Catedralei a depus până acum trei proiecte - la Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Ministerul Culturii şi Cultelor, solicitând sume pentru lucrările de reabilitare a acoperişului şi turlei Catedralei. Preotul paroh Cristian Groza a declarat că pentru reparaţii sunt necesari 500.000 de lei, aici fiind incluse atât cheltuielile cu materialele cât şi manopera necesară.

“Acoperişul Catedralei s-a fisurat în timp, de la ploi şi zăpezi, iar apa a început să pătrundă în interior. Reparaţiile sunt urgente, deoarece apa poate distruge pictura care din cauza umezelii poate ajunge să cadă, ceea ce ar fi o nenorocire. La Catedrală s-a investit în anii trecuţi, din fonduri proprii, în schimbarea ferestrelor, a uşilor, într-un nou sistem de încălzire şi ar fi păcat de toate acestea dacă picturile s-ar distruge”, a explicat preotul Cristian Groza.

Acesta a subliniat că, pe lângă faptul că acoperişul este avariat, există şi fisuri, tocmai de asta nici nu sunt folosite toate clopotele Catedralei.

Cristian Groza a arătat că lucrările nu pot fi începute înainte de a avea siguranţa existenţei celor 500.000 de lei necesari, deoarece reparaţiile incluse trebuie făcute într-un timp cât mai rapid şi cu constanţă.

“Din partea Primăriei Sfântu Gheorghe am primit 5.000 de lei în urma solicitării depuse, aşa că acum ne punem speranţe mai mari în CJ. Am mai cerut bani şi de la Culte, proiectul a fost depus la începutul anului, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns. Mai există şi unele firme care ne-ar putea sprijini, iar noi am putea contribui, din fonduri proprii, cu 100.000 de lei. Dar tot ar mai rămâne un necesar de 400.000 de lei, pe care pur şi simplu nu avem cum să-l asigurăm prin forţe proprii”, a mai arătat Cristian Groza.

Preotul paroh a subliniat că administraţia Catedralei i-a anunţat şi pe credincioşi despre faptul că există această urgenţă a banilor şi a reparaţiilor, însă nu există bază în sprijinul enorişilor din cauza perioadei de criză şi nu pentru că aceştia nu ar vrea să ajute.  În acest context, Cristian Groza a mai spus că din cauza problemelor acoperişului stagnează şi alte proiecte ale Catedralei, cum ar fi reamenajarea curţii acesteia şi proiectele sociale.

“Faptul că suntem limitaţi financiar concentrându-ne doar pe aspectul acesta al banilor pentru acoperiş şi turle, nu putem investi în alte proiecte. Chiar sperăm să primim un ajutor mai consistent de la CJ, deoarece nu e o lucrare anuală, dacă facem acum reparaţiile acestea în anii următori ne vom descurca din fonduri proprii. Catedrala Ortodoxă este totuşi o clădire din centrul oraşului, aici e un flux de credincioşi, sunt evenimente permanente, e un lăcaş de cult important”, a conchis preotul paroh Cristian Groza.

Catedrala Ortodoxă este construită în stil brâncovenesc, iar lucrările la aceasta au început în anul 1939. Au urmat 30 de ani în care lucrările au fost oprite, fiind reluate în anii ’70. Pe 15 mai 1983 a avut loc sfinţirea Catedralei Ortodoxe, iar de atunci şi până acum nu a mai fost întreprinsă nicio lucrare amplă de reabilitare a acesteia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Marian, 7 aprilie 2011
Pentru Primar_la_Hetea:nu biserica deranjeaza ci faptul ca preotii(indiferent de religie)fura fara cu nerusinare iar cand se trezesc ca li se darama bisericile,vin si se plang ca niste copii.Sa fi pus citeste integral
cosmin, 7 aprilie 2011
CETATENE intai citeste si apoi vorbeste. de ce ia zia D_ZEU lui moise sa faca heruvimii si alte obiecte in V. T. ca sa inchine la idoli??? mai citeste si crede ce invata BOR.
SIC, 7 aprilie 2011
:))))))))))))))
Primar_la_Hetea, 6 aprilie 2011
Sunteti niste idioti ! Doar doua biserici ortodoxe sunt in orasul asta, si asta va deranjeaza ?
Marian, 6 aprilie 2011
Hotu de cucu dece nu pune unban in contul bisericiisa ajute pa cei ca Georgiana,din sumele enorme furate de la cetatenii trasi in piept cu niste hocus pocusuri,bani dupa care nu plateste nici impozit citeste integral
dany, 6 aprilie 2011
Poate ca este din cauza climei,care nu este prielnica pt. ortodoxie.Clima mai favorabila gasiti la sud sau la est....
un cetatean, 6 aprilie 2011
Este bine ca se degradeaza acele picturi si asa zise lucruri sfinte de aburit oamenii.Domnul Dumnezeu zice foarte clar in aceasta religie a Ortodoxismului si in altele,SA NU-TI FACI CHIP CIOPLIT,sau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.