Interiorul Catedralei Ortodoxe, în pericol din cauza apei
Este nevoie de 500.000 de lei pentru lucrări la acoperiş şi cupole
Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe are nevoie de reparaţii capitale la acoperiş şi turle, deoarece acestea s-au degradat de la finalizarea construcţiei, iar în lăcaşul de cult a început să plouă, ceea ce pune în pericol picturile din interior precum şi obiectele sfinte. Administraţia Catedralei a depus până acum trei proiecte - la Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Ministerul Culturii şi Cultelor, solicitând sume pentru lucrările de reabilitare a acoperişului şi turlei Catedralei. Preotul paroh Cristian Groza a declarat că pentru reparaţii sunt necesari 500.000 de lei, aici fiind incluse atât cheltuielile cu materialele cât şi manopera necesară.
“Acoperişul Catedralei s-a fisurat în timp, de la ploi şi zăpezi, iar apa a început să pătrundă în interior. Reparaţiile sunt urgente, deoarece apa poate distruge pictura care din cauza umezelii poate ajunge să cadă, ceea ce ar fi o nenorocire. La Catedrală s-a investit în anii trecuţi, din fonduri proprii, în schimbarea ferestrelor, a uşilor, într-un nou sistem de încălzire şi ar fi păcat de toate acestea dacă picturile s-ar distruge”, a explicat preotul Cristian Groza.
Acesta a subliniat că, pe lângă faptul că acoperişul este avariat, există şi fisuri, tocmai de asta nici nu sunt folosite toate clopotele Catedralei.
Cristian Groza a arătat că lucrările nu pot fi începute înainte de a avea siguranţa existenţei celor 500.000 de lei necesari, deoarece reparaţiile incluse trebuie făcute într-un timp cât mai rapid şi cu constanţă.
“Din partea Primăriei Sfântu Gheorghe am primit 5.000 de lei în urma solicitării depuse, aşa că acum ne punem speranţe mai mari în CJ. Am mai cerut bani şi de la Culte, proiectul a fost depus la începutul anului, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns. Mai există şi unele firme care ne-ar putea sprijini, iar noi am putea contribui, din fonduri proprii, cu 100.000 de lei. Dar tot ar mai rămâne un necesar de 400.000 de lei, pe care pur şi simplu nu avem cum să-l asigurăm prin forţe proprii”, a mai arătat Cristian Groza.
Preotul paroh a subliniat că administraţia Catedralei i-a anunţat şi pe credincioşi despre faptul că există această urgenţă a banilor şi a reparaţiilor, însă nu există bază în sprijinul enorişilor din cauza perioadei de criză şi nu pentru că aceştia nu ar vrea să ajute. În acest context, Cristian Groza a mai spus că din cauza problemelor acoperişului stagnează şi alte proiecte ale Catedralei, cum ar fi reamenajarea curţii acesteia şi proiectele sociale.
“Faptul că suntem limitaţi financiar concentrându-ne doar pe aspectul acesta al banilor pentru acoperiş şi turle, nu putem investi în alte proiecte. Chiar sperăm să primim un ajutor mai consistent de la CJ, deoarece nu e o lucrare anuală, dacă facem acum reparaţiile acestea în anii următori ne vom descurca din fonduri proprii. Catedrala Ortodoxă este totuşi o clădire din centrul oraşului, aici e un flux de credincioşi, sunt evenimente permanente, e un lăcaş de cult important”, a conchis preotul paroh Cristian Groza.
Catedrala Ortodoxă este construită în stil brâncovenesc, iar lucrările la aceasta au început în anul 1939. Au urmat 30 de ani în care lucrările au fost oprite, fiind reluate în anii ’70. Pe 15 mai 1983 a avut loc sfinţirea Catedralei Ortodoxe, iar de atunci şi până acum nu a mai fost întreprinsă nicio lucrare amplă de reabilitare a acesteia.