ACTUALITATE 4 octombrie 2010

Instituţiile colectează selectiv deşeurile, pe banii lor

de Monica Vrânceanu | 144 vizualizări
Colectarea selectivă a deșeurilor în instituții, impusă prin lege, dă bătăi de cap inclusiv Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna. Problemele nu sunt însă legate de colectare în sine ci de faptul că, potrivit prevederilor în vigoare, deșeurile ar trebui colectate selectiv în recipiente speciale, ale căror costuri sunt însă destul de ridicate, mai ales în această perioadă de limitare a cheltuielilor. Purtătorul de cuvânt

Colectarea selectivă a deșeurilor în instituții, impusă prin lege, dă bătăi de cap inclusiv Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna. Problemele nu sunt însă legate de colectare în sine ci de faptul că, potrivit prevederilor în vigoare, deșeurile ar trebui colectate selectiv în recipiente speciale, ale căror costuri sunt însă destul de ridicate, mai ales în această perioadă de limitare a cheltuielilor.

Purtătorul de cuvânt al APM Covasna, Vasile Mânecuță, spune că Agenția a găsit totuși soluții pentru această colectare, amplasând recipiente proprii de diverse culori, astfel încât să se distingă clar recipientele destinate colectării hârtiei, metalului și plasticului.

Vasile Mânecuță a explicat că societatea de salubrizare Tega are containerele necesare colectării selective în instituții, însă costurile a trei astfel de containere speciale se ridică undeva la 80 de euro.

„Am atenționat toate instituțiile să intre în legalitate cu legea colectării selective a deșeurilor, căci altfel sunt pasibile de amenzi. Credem că în ciuda sărăciei din instituții, această colectare se poate face dacă există bunăvoință. Înțelegem că nu sunt bani, dar se pot confecționa sau găsi soluții de adaptare a containerelor pentru o colectare selectivă”, a explicat Vasile Mânecuță.

Educaţi prin lege

Legea nr.132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice a apărut în luna iulie a acestui an, actul normativ intrând în vigoare la începutul lunii august și venind în sprijinul aplicării la nivel naţional a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind deşeurile. Obiectul acestei legi îl constituie instituirea obligativităţii organizării sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor în instituţiile publice şi în instituţiile în care statul este acţionar majoritar.

Legea prevede că fiecare instituţie publică este obligată să finanţeze din fonduri proprii sistemul de colectare selectivă a deşeurilor provenite din desfăşurarea propriei activităţi, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Nerespectarea legii atrage după sine sancţiuni constând în amenzi ce pot ajunge la 10.000 lei.

Legea urmărește creşterea gradului de informare şi de conştientizare, dar şi educarea funcţionarilor publici, a angajaţilor şi a cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stefan, 18 noiembrie 2010
Ma bucur sa vad ca tot mai mult colectarea selectiva e ceva de care se preocupa autoritatile, mai cu voia, mai cu nevoia. Si nu doar pentru ca este ceva util si bun pentru mediu, ci si pentru ca este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.