ACTUALITATE 9 iulie 2014

Inspectorul şcolar general Keresztély Irma: „Nu suntem martorii unei centralizări a învățământului”

de Székely Emőke | 410 vizualizări

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean îi contrazice astfel pe liberalii covăsneni

După ce săptămâna trecută Ordonanța de Urgență a Guvernului cu privire la unele modificări aduse Legii Educației a fost aspru criticată, inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna (IȘJ), Keresztély Irma, a spus că nu este vorba despre o centralizare a sistemului de învățământ, așa cum spuneau mai mulți politicieni PNL.

„Au fost aduse modificări cu privire la consiliile de administrație, dar acestea facilitează de fapt mai buna funcționare a acestora. Potrivit prevederilor vechi, pentru o decizie a fost nevoie de votul a 2/3 din numărul total al membrilor, și erau situații în care membrii lipseau și astfel nu se putea lua o decizie. Acum, în cazul în care la o ședință nu se întrunește cvorumul necesar, la următoarea o hotărâre poate fi luată cu votul a 2/3 din numărul membrilor prezenți” – explică Keresztély Irma, adăugând că președintele consiliului de administraţie trebuie să fie directorul unității de învățământ.

O altă schimbare vizează organizarea concursurilor de ocupare a posturilor. În legătură cu acest aspect inspectorul șef spune că și până acum concursurile s-au organizat sub supravegherea IȘJ, însă școlile sunt cele care decid vacantarea posturilor, subiectele sunt elaborate de Ministerul Educației, iar repartizarea este computerizată, așadar IȘJ nu poate interveni în niciun fel în influențarea concursurilor.

„Inspectorul școlar general doar emite decizia de numire în funcție, după ce rezultatul candidatului a fost validat, dar nu IȘJ angajează cadrele didactice, ci unitățile de învățământ. Iar în cazul în care un post se vacantează în timpul anului școlar, unitățile de învățământ sunt cele care rezolvă problema, și nu inspectoratul, așa cum era până acum. Așadar după părerea mea nu este vorba despre centralizare” – a declarat Keresztély Irma.

Aceasta a vorbit și despre câteva noutăți absolute pe care le aduce această ordonanță, și anume: și universitățile pot porni clase de învățământ postliceal, așadar se așteaptă la o concurență în acest domeniu, Guvernul a decis să vină în sprijinul performanței prin sprijinirea elevilor supradotați, iar din toamnă persoanele care depășesc cu 4 ani vârsta corespunzătoare, se pot înscrie la școală prin programul „A doua șansă”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.