Inspectorii DSVSA Covasna continuă controalele
După magazine și piețe urmează hotelurile și restaurantele
De la începutul lunii aprilie, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, sprijiniți în unele cazuri de lucrători ai poliției, au efectuat controale în peste 250 de unități de depozitare și comercializare a produselor alimentare și au fost verificate peste 50 de mașini ce transportau animale vii sau produse alimentare.
Cu ocazia acestor controale inspectorii au găsit numeroase nereguli, și astfel au aplicat 19 amenzi contravenționale în valoare totală de 34.800 lei, confiscând totodată peste 1.000 kg de alimente, în special carne și produse din carne. 12 unități au primit avertismente scrise. Deficiențele majore au constat în: păstrarea alimentelor expirate sau alterate în spațiile de vânzare, existența unor produse din carne fără etichetă și fără a se indica proveniența acestora, comercializarea unor produse cu termenul de valabilitate depășit, depozitarea neigienică a produselor etc.
„O unitate de prelucrare a produselor din carne avea 526 kg de produse expirate și alterate, fără documente justificative. Proprietarul nu a putut da explicații cu privire la scopul depozitării acestora. Firma a fost amendată cu 5.000 lei și i s-a suspendat autorizația de funcționare sanitar veterinară. Ancheta este în curs de desfășurare. Totodată au fost depistate 5 magazine alimentare cu deficiențe majore la care s-au suspendat imediat autorizațiile de funcționare. La alte 8 unități autorizațiile sanitare veterinare nu erau în regulă și s-a dispus interzicerea funcționării până la remedierea deficiențelor și obținerea autorizației sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor” – a declarat directorul DSVSA Covasna, Sikó-Barabási Sándor.
Acesta a mai spus că la mașinile care transportau alimente nu au fost depistate deficiențe majore. Agenții de circulație împreună cu inspectorii DSVSA au oprit o dubă cu număr de înmatriculare din județul Bacău, care transporta ilegal și fără acte 102 purcei neidentificați, „cumpărați” din județul Bihor. Transportatorii au fost amendați contravențional cu 7.200 lei, iar purceii au fost sechestrați până la finalizarea anchetei.
În ceea ce privește cantitatea de miel comercializată anul acesta de Paști, în marile magazine au fost puse la vânzare peste 1.600 kg carne de miel provenind din afara județului, iar în magazinele aparținătoare abatoarelor din județ peste 1.000 kg.
„În vederea asigurării siguranței alimentelor precum și pentru apărarea sănătății consumatorilor, acțiunile de control vor continua și în perioada următoare inclusiv prin verificarea unităților de producție, depozitare și comercializare a produselor alimentare, a transporturilor de animale vii și a transporturilor de produse alimentare. Un accent deosebit în perioada următoare se va pune pe verificarea unităților de cazare, hoteluri, pensiuni, producerea și comercializarea produselor de cofetărie, panificație și de băuturi alcoolice” – spune Sikó-Barabási Sándor.