Inscripţiile bilingve ajung la autorităţile centrale
Prefectul Gyorgy Ervin a trimis spre „lămurire” la Bucureşti problema plăcuţelor de pe sediile instituţiilor.
Prefectura Covasna va solicita din partea Guvernului și Ministerului Administrației şi Internelor un punct de vedere cu privire la modul în care ar trebui inscripționate plăcuțele de pe sediile instituțiilor deconcentrate.
Prefectul Gyorgy Ervin a declarat ieri că decizia de solicitare a unui punct de vedere oficial al Statului în această chestiune a fost luată în urma faptului că „legislaţia privind folosirea inscripţiilor bilingve la instituţiile deconcentrate nu este univocă - multe dintre reglementările internaţionale privind dreptul minorităţilor naţionale de a-şi folosi limba maternă în raporturile cu administraţia, ratificate de România, având caracter permisiv”.
Gyorgy Ervin a arătat că oricum ar fi, directorii deconcentratelor ar trebui să țină seama de faptul că instituțiile pe care le conduc activează într-un județ în care 75% din locuitori aparțin minorității maghiare.
”Într-o societate democratică, dar şi în scopul realizării unui climat de toleranţă şi dialog, bunul simţ ar trebui să-i determine pe directorii acestor instituţii ca, într-un judeţ în care 75% dintre locuitori aparţin minorităţii maghiare, să utilizeze şi inscripţii în limba maghiară”, a arătat prefectul.
În urmă cu o săptămână, prefectul Gyorgy Ervin a solicitat instituţiilor publice din judeţ să monteze plăcuţe bilingve cu denumirile acestora, arătând că legea privind folosirea limbii oficiale a statului trebuie respectată, dar la fel de importantă este şi respectarea legislaţiei privind folosirea limbii minorităţilor. Gyorgy Ervin a spus că, potrivit prevederilor legale, prefectul asigură folosirea în condiţiile legii a limbii materne în raporturile dintre cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale şi serviciile publice deconcentrate în acele unităţi administrativ-teritoriale în care aceştia au o pondere de peste 20%. Gyorgy Ervin susține că, potrivit legii, inscripţiile tuturor instituţiilor deconcentrate cu sediul în Sfântu-Gheorghe ar trebui să fie bilingve, așadar Prefectura a trimis în mai multe rânduri scrisori de atenţionare directorilor care au făcut abstracţie de lege.