ACTUALITATE 11 august 2010

Înjurăturile pe internet vor fi interzise prin lege

de Covasna Media | 486 vizualizări
Senatoarea PSD Lia Olguţa Vasilescu vrea să iniţieze o lege prin care să fie înfiinţată o structură care să monitorizeze conţinutul de pe internet şi care să impună moderarea înjurăturilor, ameninţărilor şi obscenităţilor ce apar adesea spre exemplu pe forumurile agenţiilor de ştiri, site-urile de presă. O variantă ar fi ca CNA să se ocupe de asta, dar deputatul Varujan Pambuccian – cooptat printre iniţiatori – respinge ideea.

Senatoarea PSD Lia Olguţa Vasilescu vrea să iniţieze o lege prin care să fie înfiinţată o structură care să monitorizeze conţinutul de pe internet şi care să impună moderarea înjurăturilor, ameninţărilor şi obscenităţilor ce apar adesea spre exemplu pe forumurile agenţiilor de ştiri, site-urile de presă. O variantă ar fi ca CNA să se ocupe de asta, dar deputatul Varujan Pambuccian – cooptat printre iniţiatori – respinge ideea.

Înjurăturile, obscenităţile, ameninţările ar putea deveni o amintire pe internet. Cel puţin asta îşi doreşte senatorea social-democrată, Lia Olguţa Vasilescu, cea care îşi doreşte să iniţieze un proiect de lege prin care asemenea practici extrem de frecvente pe site-urile agenţiilor de ştiri, televiziunilor şi ziarelor, blogurilor, să fie sancţionate sau curmate. Prin moderare. Olguţa Vasilescu se gândeşte să pună această misiune pe umerii CNA, dar precizează că nu e încă fermă asupra acestui aspect.

„Nu mă gândesc neapărat la CNA, pentru că am văzut cu domnul Varujan Pambuccian nu doreşte să fie implicat CNA. Vom adopta un pachet legislativ mai vast. Internetul este necesar să existe o anumită reglementare. Problema nu e experienţa mea. Experienţa mea e una a tuturor femeilor din politică. Am primit ameninţări la adresa copilului meu şi nu sunt singura. Ţin foarte mult la protejarea copiilor. Am fost foarte surprinsă să aflu că pe site-ul celei mai importante agenţii de ştiri sunt obscenităţi. Chiar a venit nepoata mea recent la mine şi m-a întrebat ce înseamnă nu ştiu ce obscenitate pe care o citise în subsolul unei ştiri despre mine. Trebuie să ne gândim în primul rând la protejarea copiilor. Ideea unei legi a pornit şi de la discuţii cu mai mulţi jurnalişti, care mi-au cerut un asemenea proiect”, spune Olguţa Vasilescu.

Aceasta crede că şi partidele politice vor fi avantajate de acest demers: „Mai facem o pagubă partidelor, care pe de o parte, ştim foarte bine au angajaţi oameni să posteze înjurături la adresa adversarilor. De fapt, le facem o economie. Şi mai e ceva, instituţiile statului au început să se sesizeze de pe forumuri. Ştiu cazuri de oameni publici care au fost chemaţi la Parchet, la DNA, după ce procurorii citiseră pe forumuri nişte minciuni. Dar pata rămâne: ai fost chemat la DNA”.

Senatoarea social-democrată spune că există un grup de lucru la acest proiect de lege, în care deputatul minorităţii armene, Varujan Pambuccian, este prima vioară. „Dânsul este şi preşedintele comisiei de IT din Cameră, are mai multe tangenţe şi cunoştiinţe în acest domeniu. În plus, echipa mea de consilieri traduce în acest moment legislaţia care există în Europa în domeniu.”

Vasilescu spune că nu vrea să bage pumnul în gura nimănui: „Nu vrem să cenzurăm pe nimeni. Cei care intră pe forumuri şi comentează civilizat nu au de ce să se teamă. Dar deţinătorii de site-uri vor fi obligaţi sub ameninţarea unor sancţiuni foarte drastice să modereze mizeriile.”

Senatorea PSD speră ca până la finele anului, proiectul său să treacă prin parlament: „Până la jumătatea lui septembrie cred că va fi gata. Voi cere apoi procedură de urgenţă”.

Pambuccian: Nu vreau o autoritate a statului care să monitorizeze internetul, cred în autoreglementare

Deputatul Varujan Pambuccian respinge ideea ca o asemenea activitate să fie pusă în cârca CNA. „Nu ştiu de unde a apărut ideea asta că eu aş fi de acord ca CNA să se ocupe de aşa ceva. Din capul lucrului spun foarte clar că nu sunt de acord ca o autoritate publică să se ocupe de monitorizarea a ceea ce se întâmplă pe internet la nivelul conţinutului. Avem legislaţie pentru anumite lucruri care sunt reglementate deja clar, cum ar fi zoofilia, pedofilia. Să facem din CNA o poliţie a internetului, nu cred în aşa ceva. Astăzi monitorizăm înjurături, mâine putem monitoriza declaraţii între politicieni”, spune Pambuccian.

Acesta pledează pentru o altă soluţie: pentru autoreglementare. „Orice formă de autoreglementare a zonei, fie că vorbim de asociaţia bloggerilor, de forme ale societăţii civile, e binevenită, entităţi cărora să li se confere anumite drepturi.”

Există clar o problemă, spune Pambuccian. „Pe internet poţi să spui orice fel de porcării. Pe Olguţa o înţeleg pentru că a avut o experienţă mizerabilă. Cât o să mai fiu eu prin Parlament, o să mă opun ca internetul să fie reglementat prin lege. Spre deosebire de internet, televiziunile sunt foarte bine localizate. Internetul e un suport, e ca şi cum ai încerca să reglementezi viaţa. Nu pot să mă te duci să-ţi iei o bucăţică de Pro Tv, pe când la internet are acces fiecare”, spune acesta.

Nu-mi place termenul de autoritate. Îmi place cel de autoreglementare. Dacă eu, Varujan Pambuccian mi-o bag şi mi-o scot pe internet, sub numele meu, e în regulă, îmi asum responsabilitatea pentru cuvintele mele. Problema apare atunci când asta se face sub anonimat. Sunt de acord aşadar să existe o lege care să dea putere asociaţilor de isp-işti, de bloggeri, de furnizori de content, să poată să facă autoreglementare, să le dea puterea de a sancţiona pe cei care au acceptat regulile, dar nu le respectă mai apoi. Libertatea reprezintă posibilitatea de a face orice, atâta vreme cât nu aduce atingere libertăţii celuilalt. Asta cred eu. Şi mai cred că la început demersul nostru va stârni un val de furie”, adaugă deputatul minorităţii armene.

Christian Mititelu: CNA nu poate în acest moment să se ocupe de monitorizarea internetului

Unul din membrii CNA, jurnalistul Christian Mititelu spune că instituţia din care face parte nu poate prelua în acest moment o asemenea misiune de monitorizare a internetului. „În formatul actual în care CNA urmează să piardă circa 20% din angajaţi e imposibil. E o discuţie teoretic”, spune acesta, care admite că există o problemă legată de comentariile pe internet: „Cred că există o problemă, e locul în care înfloresc calomnia şi insultele. Dar CNA a fost înfiinţat ca structură într-o perioadă în care erau doar o mână de televiziuni, va fi extrem de greu de urmărit în continuare ceea ce se întâmplă pe televiziuni al căror număr a explodat”.

Totuşi, Mititelu nu respinge varianta în care CNA să se ocupe de reglementarea internetului în viitor, dacă va primi şi resurse pentru asta: „Cred că e o provocare interesantă, dar vom avea nevoie de legi clare în acest sens”.

Sursa: Realitatea.net

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
''panoramix'', 11 august 2010
Pe scurt !Era sa uit ! uitativa la comentariile facute de popor si atunci veti vedea de ce vor sa interzica injuraturile !
''panoramix'', 11 august 2010
NU AU CE SA FACA DECAT SA NE PUPE IN C...! (crestetul capului),DIN NOU TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA LA .....! CRETINOZAURII ASTIA DIN PAELAMENT PUR SI SIMPLU NU AU CE FACE !!!(baga pe Google,Lista citeste integral
COSTEA, 11 august 2010
De unde vine initiativa ,de la,,,mizeria,,,numită PSD(jeee..PCR-ului) mare e grădina ta Doamne ,mizerie comunistăăăă...
mikky, 11 august 2010
Atunci,sa profitam pana putem:guvernantii sa ...completeze pe linia punctata cu toate injuraturile-neaose romanesti, dar si adaptate din maghiara, ca sa fie mai multa culoare!
lolzache, 11 august 2010
sa-mi bag cucu nu alta! :))))))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.