ACTUALITATE 14 februarie 2013

Inițiativa ARCON de a protesta față de mărirea impozitelor locale – Noi susținători și noi argumente

de Székely Emőke | 736 vizualizări

Directorul general al firmei ARCON din Sfântu Gheorghe, Ioan Țițeiu, a confirmat într-o conferință de presă organizată ieri că este dezamăgit de faptul că Primăria Sfântu Gheorghe a majorat impozitele pe clădiri cu 50%, aducând noi argumente în favoarea inițiative sale. De asemenea, omul de afaceri a acuzat Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna pentru faptul că nu a apărat interesele mediului de afaceri, așadar nu și-a îndeplinit atribuțiile.

Sediu Arcon februarie 2013 - 2

Am aflat că începând cu acest an impozitele pe clădiri au fost majorate cu 50%, ceea ce în cazul Arcon înseamnă o cheltuială în plus de 42.000 de euro. Am verificat aceleași impozite în orașele din apropiere, nicăieri nu sunt la nivelul celor din Sfântu Gheorghe. La Târgu Secuiesc este 1%, Miercurea Ciuc 1,2%, la Brașov 1,5% din valoarea clădirii, în timp ce la Sfântu Gheorghe este 1,8%. Statisticile arată că peste 50% din impozitul local este plătit de 50 de societăți, dintre care ARCON este principalul contribuabil, așadar m-aș fi așteptat ca municipalitatea să ne invite la consultări și pe noi, reprezentanții contribuabililor mai mari” – a declarat Ioan Țițeiu.

Sume importante aduse la bugetul local

Directorul ARCON a considerat primordial să facă publice informațiile financiare care privesc modul distribuției către autoritățile locale a fondurilor colectate din impozitele plătite de companii, altele decât cele pe terenuri și clădiri.

„Trebuie spus că din impozitul colectat din venitul salariatului, o proporție de nu mai puțin de 41,75% revine Primăriei, 11,25% se distribuie către autoritățile județene, iar 18,5% sunt împărţite de Consiliul Județean și Finanțele Publice către orașele județului. De asemenea, în conformitate cu proiectul bugetului de stat aferent anului 2013, din TVA-ul colectat la nivel național se va aloca o cotă de aproximativ 38 milioane de euro județului Covasna. În mare parte și acești bani vor ajunge la Primăria Sfântu Gheorghe care se plânge de marginalizare din partea autorităților centrale”, a subliniat reprezentantul ARCON.

Țițeiu acuză atitudinea aleșilor locali față de agenții economici din oraș

Țițeiu spune că a fost deranjat de modul în care această majorare a fost prezentată la ședința Consiliului Local și susține că la o simplă citire a procesului verbal din ședința CL, se poate spune că această decizie a fost impusă politică, în mod aproape dictatorial, și că în aceeași ședință, despre unele firme din oraș s-a vorbit în mod jignitor. „În procesul verbal al ședinței Consiliului Local din data de 27 decembrie, când a fost votată majorarea impozitului pe clădiri, primarul Antal Árpád vorbește despre faptul că se va crea un fond special din care firmele locale vor fi ajutate. Nu înțeleg și mă îndoiesc că a înțeles altcineva, pe ce criterii se stabilește dacă o firmă este sau nu „locală”. Domnul primar spune în ședința de consiliu, citez „am gândit un sistem de impozitare, şi ne-am consultat cu Asimcov, cu Camera de Comerţ şi Industrie şi cu reprezentanţii marilor plătitori de impozite, că vom majora impozitele, iar prin asta vom lua celor de la Bucureşti acest plus, nu de la firmele locale. Iar pentru persoanele juridice locale le asigurăm posibilitatea la aplicarea pentru proiecte”. În primul rând cred că se face o discriminare evidentă aici, se tratează jignitor toate societățile comerciale care vin din afară și investesc în zonă și totodată nu e clar ce înseamnă „firmele locale”. Trebuie să ai carte de identitate de Sfântu Gheorghe? Să fii născut aici? Nu avem nevoie de bănci, supermarketuri? Pantalonarii, pe care afirmațiile din ședința CL îi jignesc, au creat sute de locuri de muncă în Sfântu Gheorghe. Este jignitor ca Primăria să spună că va acorda unele avantaje firmelor locale, și altora, probabil cele care nu au sediul social în Sfântu Gheorghe, nu. Toate pe baza unui proiect pe care deocamdată nu l-a văzut nimeni, nu știm despre ce este vorba, e o veritabilă „poveste de adormit copiii” (agenții locali, n.r.). Cred că această politică nu este concurențială și nu este justă față de orice agent economic care vine în Sfântu Gheorghe, pentru a face business corect, a crea locuri de muncă, a plăti impozite” – spune Țițeiu.

CCI – dovadă clară a intruziunii politicului în economia locală

Ioan Țițeiu afirmă că organizația care trebuia să apere interesele mediului de afaceri nu și-a făcut datoria. Șeful ARCON afirmă că anul trecut schimbarea conducerii s-a făcut printr-o veritabilă „lovitură de palat”, fiind o dovadă clară a intruziunii politicului în activitatea economică. Țițeiu consideră că actuala conducere a Camerei este ilegală și în mod clar nu reprezintă interesele reale ale oamenilor de afaceri.

Țițeiu a adăugat că deși în statutul CCI scrie negru pe alb că organizația este apolitică, atât președintele Édler András, cât și vicepreședintele Debreczeni László sunt apropiați politicului. „Camera de Comerț și Industrie ar trebui să fie condusă de către un om de afaceri neafiliat politic. Și de preferință un om de afaceri maghiar, unul care a și dovedit că este performant. Domnul Édler, cât și domnul Debreczeni sunt contabili autorizați, economiști, nu antreprenori, așadar locul lor ar fi mai potrivit la conducerea CECCAR” – spune Țițeiu, adăugând că este profund dezamăgit de faptul că CCI propune, susține și votează prin vicepreședintele Debreczeni László, care este și consilier local, precum și cenzor al partidului care a propus această măsură, creșterea impozitului pe clădiri cu 50%. Acesta a subliniat faptul că vechea conducere a CCI milita pentru temperarea impozitelor și taxelor locale și că măcar din acest punct de vedere, în trecut, instituția și-a făcut datoria față de membri, făcând repetate apeluri către administrația locală pentru a nu crește cuantumul impozitelor locale.

Édler susține că nu mai e politician

Președintele CCI Covasna, Édler András, ne-a declarat că lucrează la un sistem de proiecte prin care oamenii de afaceri locali să fie ajutați, subliniind faptul că nu mai este politician.  „Nu înțeleg de ce este domnul Țițeiu supărat, pentru că firma Arcon este firmă locală, așadar va putea primi banii înapoi. Nu înțeleg de ce apără multinaționalele, de ce este avocatul lor? Pe de altă parte pot spune că da, am avut în viața mea o perioadă în care am fost politician, însă la ora actuală mă ocup doar de politică economică. Ar fi adevărat ce spune domnia lui dacă aș putea influența în vreun fel sau altul deciziile care se iau la nivel de Primărie sau Consiliu Local, ceea ce însă nu se întâmplă” – afirmă Édler.

Demersul ARCON – susținut de oamenii de afaceri

Mai multe societăți comerciale care activează în zonă s-au alăturat societății ARCON și-l susțin pe Ioan Țițeiu în demersul lui de a încerca să determine Primăria să revină asupra deciziei luate.

„Sunt de acord cu poziția formulată de către domnul Țițeiu, pentru că noile impozite impuse de Primărie mi se par un pic exagerate în sensul că saltul este prea mare. Există o vorbă care se potrivește la situația actuala: se dă în calul care trage. Consider că semnalele date de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe nu sunt de bun augur pentru investitori” – ne-a declarat directoarea generală Billa România, Sorina Georgia.

„Îl susțin 100% pe domnul Țițeiu și sunt împotriva acestei majorări de impozit. Abia reușim să supraviețuim, chiar nu ne lipsea această mărire de impozit. Împărtășesc opinia formulată de domnul Țițeiu și voi fi alături de el” – ne-a declarat directorul Multi Nr, Bokor Zoltán.

Reprezentanții Ralvana sunt de asemenea alături de Ioan Țițeiu și spun că nu sunt de acord să plătească impozite mai mari după ce au reușit să supraviețuiască din 1994. „Un impozit mărit cu 50% ar însemna să trimitem oameni în șomaj. Sunt alte modalități de a atrage sume la buget, iar dacă într-adevăr vine vorba de mărire de taxe, ar trebui să ne întrebe și pe noi” – este de părere conducerea societății.

Directorul firmei Subansamble Auto, Ioan Maniga, ne-a declarat că mărirea impozitului pe clădiri este prea mare și că susține inițiativa Arcon. Ioan Maniga a precizat de asemenea că are anumite semne de întrebare legate de cheltuirea banilor publici de către Primăria Sfântu Gheorghe.

ARCON cere medierea conflictului

Ioan Țițeiu afirmă că își dorește ca acest conflict să fie mediat, ca Primăria Sfântu Gheorghe să își recunoască greșeala și printr-o rectificare de buget să renunțe la mărirea excesivă a impozitului pe clădiri. „Aș vrea ca domnul primar să recunoască faptul că a vrut să facă mai multe decât poate susține financiar, să își ceară scuze de la firmele pe care le-a jignit și să revină la forma de impozitare inițială” – a conchis directorul de la Arcon.

„Să ne ceară și să ne justifice solicitarea, nu să ne bage mâna în buzunar”

Țițeiu spune că a fost întotdeauna devotat comunității locale și că din 1990 încoace a investit în Sfântu Gheorghe, a susținut Spitalul din localitate, diferite organizații nonguvernamentale, cultele, fără să facă vreodată discriminări etnice. „Aș fi fost dispus să sprijin și inițiativele Primăriei, dar punctual, argumentat și atunci când consider că aceste inițiative sunt benefice și justificate. De exemplu aș fi dispus să vin chiar și cu bani în sprijinul Primăriei, pentru a scăpa de mirosul insuportabil care se simte în fiecare seară în oraș. Sunt atâtea probleme pe care domnul primar le are de rezolvat și în care comunitatea de afaceri ar putea fi un real aliat. Dacă însă va înțelege că trebuie să ne consulte și să ne lase să decidem împreună, de comun acord, în ce direcție sunt reinvestiți banii noștri”, a completat Țițeiu.

ARCON aduce argumente împotriva proiectului legat de parcuri industriale

Referindu-se la semnele de întrebare pe care le ridică o serie din prioritățile Primăriei la nivel de proiecte, reprezentatul ARCON a spus că nu înțelege de ce unul dintre proiectele importante ale municipalității este parcul industrial. „Sunt atâtea parcuri industriale care sunt goale sau la jumătate de capacitate în România, inclusiv în apropierea noastră, iar sistemele de taxare dintr-un parc industrial fac ca un agent economic să se gândească de două ori înainte de a intrat într-un astfel de parc. Într-un atare context am mari semne de întrebare despre oportunitatea aceste inițiative, pentru realizarea căreia indirect trebuie să plătim și noi, cei care deja funcționăm în Sfântu Gheorghe și plătim sume considerabile la buget”,  a mai spus Țițeiu.

Primarul justifică măsura prin necesitarea asigurării de cofinanțare pentru proiecte europene

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că măsura luată de Consiliul Local a fost una necesară pentru a strânge banii de care e nevoie pentru cofinanțarea unor proiecte europene câștigate. „Realitatea este că avem nevoie de bani pentru proiecte. Pentru a face rost de acești bani, aveam câteva variante: renunțăm la o parte din proiecte, vindem societățile de gospodărire comunală, închidem instituțiile de cultură sau mărim impozitele. Toate acestea vin în condițiile în care în ultimii 5 ani impozitele imobiliare nu au crescut în cazul persoanelor juridice. Puteam să mărim impozitele cu cota de inflație pe care am aplicat-o obligatori persoanelor fizice, dar nu am făcut-o pentru că ne-am permis să nu o facem. A fost o altă conjunctură, am fost la putere și am putut aduce bani în oraș” – a declarat Antal.

Acesta a recunoscut că probabil ar fi trebuit să se întâlnească în noiembrie cu omul de afaceri Ioan Țițeiu, dar spune că hotărârea Consiliului Local a fost votată în ședință publică, proiectele de hotărâre au fost postate pe site-ul Primăriei cu o săptămână înainte de ședință, însă nimeni nu a venit să discute, să spună că ar trebui găsită o altă soluție. „Am avut întotdeauna o relație bună cu domnul Țițeiu. Este adevărat că m-am întâlnit cu el după ce hotărârea a fost adoptată, însă mă întreb unde au fost consilierii locali care au votat împotriva acestui proiect de hotărâre? Iar dacă cineva întreabă de ce nu renunțăm la anumite proiecte, le spun că dacă în ciclul european am putut câștiga proiecte cu 2% cofinanțare, acest lucru nu va mai fi posibil din 2014, când partea de cofinanțare va începe de la 15%” – a spus primarul.

În ședința de Consiliu Local în care s-a votat majorarea impozitelor locale, Primarul oferise o altă justificare deciziei, spunând că dorește ca printr-un proiect realizat împreună cu CCI să întoarcă banii obținuți din mărirea impozitelor, către „firmele locale”, pe baza unor proiecte.

_________________________________________________

 

Mențiuni ale SC ARCON SRL referitoare la răspunsul transmis societății noastre (dar și presei) de către CCI Covasna

Așa cum am informat și opinia publică, în cursul zilei de joi am solicitat Camerei de Comerț și Industrie Covasna să comunice tuturor colegilor din Cameră poziția companiei noastre față de decizia de mărire a impozitelor locale, luată de Primăria Sfântu Gheorghe.

Într-un răspuns transmis societății ARCON, tot joi, 14 februarie, președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna spune, în finalul comunicării: „în calitate de co-inițiatori ai acestui proiect de rambursare a diferenței de impozite pentru firmele locale, considerăm că măsura extremă de grevă fiscală, propusă de SC ARCON SRL, va fi binevenită numai dacă se dovedește că demersul nostru, constructiv inițiat în parteneriat cu Consiliul Local, nu va produce rezultatele promise în timp util și drept urmare vom da concurs solicitării Dvs. de a propaga anumite informații referitoare la nesupunere fiscală la momentul respectiv.”

Considerăm că această afirmație poate induce în eroare opinia publică și, prin urmare, dorim să facem următoarele precizări:

SC ARCON nu a propus măsura extremă a grevei fiscale, ci a afirmat doar că are în vedere această măsură, drept ultimă soluție, în cazul nerezolvării prin dialog a situației asupra căreia a atras atenția. Răspunsul primit ne-a întărit convingerea că CCI nu mai reprezintă interesele agenților economici din județ, ci mai degrabă s-a transformat în portavoce a Primăriei și a Consiliului Local. Această afirmație este bazată pe faptul că din răspunsul primit de noi, două treimi sunt efectiv extrase din procesul verbal al ședinței CL din 27 decembrie 2012, iar ultima parte este afirmarea unui mare neadevăr și anume că noi am instiga la nesupunere fiscală. Complet eronat! Această interpretare vădit tendențioasă are doar rolul de a justifica refuzul transmiterii către celelalte firme membre ale CCI Covasna, apelul companiei noastre la un dialog cu autoritățile locale, prin scrisoarea în care, da, ne-am arătat și dezamăgirea față de CCI Covasna, care nu mai reprezintă interesele agenților economici.

Nu am cerut nicio clipă Camerei de Comerț și Industrie să propage informații referitoare la nesupunere fiscală, ci doar am solicitat comunicarea poziției noastre și celorlalți membri ai Camerei, în vederea consultării lor, măcar în ceasul al 13-lea cu privire la urmările nefaste ale deciziei de mărire a impozitelor locale de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

Există o diferență consistentă de substanță între o informare adresată colegilor din Cameră și propagarea de informații referitoare la nesupunere fiscală.

Nu încurajăm niciun fel de măsuri sau fapte ilegale, lucru ce se poate demonstra prin corectitudinea cu care ne-am achitat mereu obligațiile fiscale avute.

Ioan Țițeiu

SC Arcon SRL

_______________________________________________________

 

Primarul Antal Árpád în şedinţa Consiliului Local Sfântu Gheorghe din 27 decembrie 2012:

“În ceea ce priveşte problema persoanelor juridice, la prima vedere poate părea ciudată decizia şi de speriat cota de majorare, dar premergătoare luării acestei decizii a fost o serie de consultări şi de calcule foarte precise. Din aceste calcule a reieşit că, prin faptul că păstrăm un nivel scăzut al impozitelor pe clădiri pentru persoanele juridice, le oferim facilităţi, în primul rând, marilor societăţi multinaţionale, deci le oferim facilităţi celor care nu sunt renumiţi că ar contribui, într-un fel sau altul, la dezvoltarea comunităţii sau a unei zone. Practic, vin aici, construiesc o benzinărie, o bancă sau un supermarket, veniturile le bagă în buzunar şi le duc în altă parte. Deci, nu contribuie la dezvoltarea comunităţii. Concorm calculelor noastre – şi domnul consilier Debreczeni sau domnul consilier  Miklós vor vorbi despre aceste cifre – o mare parte a impozitelor plătite de primele 100, sau primele 200 cele mai mari firme, într-unul din cazuri aproape 2/3 din ele, iar în celălalt caz mai mult de jumătate sunt societăţi din afara oraşului, judeţului şi practic, prin această politică de impozitare, noi le-am oferit facilităţi lor. Tocmai de aceea, am gândit un sistem de impozitare, şi am ne-am consultat cu Asimcov, cu Camera de Comerţ şi Industrie  şi cu reprezenţanţii marilor plătitori de impozite, că vom majora impozitele, iar prin asta vom lua celor de la Bucureşti acest plus, nu de la firmele locale. Iar pentru persoanele juridice locale le asigurăm posibilitatea la aplicarea pentru proiecte. Deci, în bugetul pentru anul viitor vom avea un fond pentru proiecte de 5 miliarde de lei, bani pentru care se pot depune proiecte asemănătoare celor din Programul Operativ Regional, pe diferite axe, proiecte care pot fi depuse de societăţile locale. Deci, practic, le oferim posibilitatea  persoanelor juridice locale să reobţină acele sume de bani, sau chiar sume mai mari, pe care le plătesc, prin acest plus, la municipalitate. Practic, îi ajutăm pe cei locali, sau îi menţinem la acelaşi nivel, ori luăm de la cei care nu contribuie la dezvoltarea oraşului. Se mai ridică problema că oare nu va influenţa negativ pe cei care doresc să vină să investească la noi în oraş, acei mari întreprinzători. Răspunsul este evident nu, căci avem acest ajutor minimis pe care am început deja să-l acordăm, şi dacă-mi amintesc bine, la o şedinţă anterioară am acordat unui întreprinzător această scutire la plata impozitului. Deci, cei care doresc să vină anul viitor la Sfântu Gheorghe, să construiască o fabrică, au posibilitatea să ia în calcul solicitarea ajutorului minimis, şi să plătească impozite pe clădiri mult mai mici. Practic, nu avem niciun motiv să strigăm acum că vine lupul, căci este un lucru bine-gândit, ne-am consultat cu întreprinzătorii şi eu consider că este o situaţie câştigătoare pentru toată lumea. Întreprinzătorilor le punem la dispoziţie un fond pentru proiecte. Plusurile pe care le putem încasa de la multinaţionale, putem să le alocăm pentru dezvoltarea oraşului, din care vor câştiga şi firmele locale, căci nu-i indiferent pe ce străzi circulă, nu-i indiferent cât de des trebuie dusă maşina la service, nu-i indiferent cât de des trebuie  mers cu maşina la spălătorie, şi aşa mai departe.”

 

Citeşte şi Ca urmare a măririi taxelor și a impozitului pe clădiri cu 50% pentru persoanele juridice, societatea ARCON SRL din Sfântu Gheorghe a transmis o scrisoare deschisă primarului Antal Árpád

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.