ACTUALITATE 11 aprilie 2013

Incertitudini în cadrul Programului Național de Screening a Cancerului de Col Uterin

de Székely Emőke | 63 vizualizări

Începând cu luna aprilie, Ministerul Sănătății a preluat de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate programul de depistare a cancerului de col uterin. Directorul medical al Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”, Antal Álmos, spune că această mișcare duce la o incertitudine totală legată de acest program.

„Până acum am avut un sistem care a funcționat. Acum nu știm nici dacă formularele vechi mai sunt bune sau nu, și nici dacă vor fi sau nu fonduri pentru derularea acestui program. Practic Ministerul Sănătății a răsturnat un mecanism care abia a început să funcționeze” – este de părere Antal Álmos.

Acesta a precizat că în cadrul spitalului activitatea de prelevare a probelor pentru efectuarea testului „Babeș-Papnicolau” se desfășoară normal, și le îndeamnă pe femeile care vin cu trimitere de la medicul de familie să se programeze în prealabil la numărul de telefon 0267930 pentru a preveni înghesuiala.

„De la începutul programului am efectuat în jur de 500 de analize, în 364 de cazuri avem și rezultatele, acestea au fost pozitive în 28 de cazuri. Știind că în județul Covasna sunt aproximativ 40.000 de femei cu vârste între 25-65 de ani, care se încadrează în acest program, putem spune că până acum s-a prezentat 1% din totalul celor vizați” – spune Antal Álmos.

Programul Național de Screening a Cancerului de Col Uterin a început în toamna anului trecut și se desfășoară pe o perioadă de cinci ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.