ACTUALITATE 6 octombrie 2011

Începe agitaţia pentru ajutoarele la încălzire

de Monica Vrânceanu | 409 vizualizări
Deşi temperaturile nocturne sunt destul de scăzute, teama de facturi mari îi face pe mulţi covăsneni să amâne încălzirea locuinţelor. Apropierea iernii începe deja să-i îngrijoreze pe covăsneni, care se gândesc cu groază la facturile...

Deşi temperaturile nocturne sunt destul de scăzute, teama de facturi mari îi face pe mulţi covăsneni să amâne încălzirea locuinţelor.

Apropierea iernii începe deja să-i îngrijoreze pe covăsneni, care se gândesc cu groază la facturile pe care le vor avea de plătit la iarnă pentru confortul termic. Chiar dacă deocamdată vremea este însorită pe timpul zilei, răcoarea specifică toamnei se simte puternic noaptea și există cazuri în care este inevitabilă pornirea centralei – la bătrânii foarte bolnavi sau familiile cu bebeluși și copii mici. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni spun că se vor încăpățâna să reziste fără centrale pornite sau foc în sobe măcar încă o lună – până pe la mijlocul lui noiembrie, tocmai pentru a face economii în ceea ce privește facturile.

Se depun cererile pentru ajutoare

Vara s-a dus și toamna începe să-și intre în drepturi încet și sigur, iar lucrul acesta se simte tot mai puternic în temperaturile caselor, existând apartamente în care răcoarea se face deja foarte simțită, mai ales pe timpul nopții. În plus, județul nostru este renumit pentru temperaturile scăzute, ca și pentru faptul că fie iarnă sau vară aici e mai răcoare decât în alte părți. Tocmai de asta, autoritățile se pregătesc ca de la finele acestei săptămâni să fie luate cu asalt de către cei care doresc să primească ajutoare de încălzire.

Potrivit directorului Direcției de Asistență Comunitară (DAC) Sfântu-Gheorghe, Tanko Vilmos, eliberarea cererilor tipizate pentru ajutorul de încălzire va începe la finele acestei săptămâni, vineri. Tanko a arătat că cererile vor fi ridicate de la Direcție, urmând ca dosarele să fie depuse în perioada următoare, astfel încât ajutoarele să poată fi acordate odată cu 20 noiembrie.

Dosare mai simple pentru pensionari

Tanko Vilmos a explicat că dosarul e mult mai simplu de întocmit pentru pensionari - aceștia depun alături de cerere un cupon de pensie, însă cei care sunt angajați trebuie să prezinte adeverințe de la angajator.

În ceea ce privește numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire, cei de la DAC se așteaptă la 5.500-6.000 de solicitări din partea celor care se încălzesc cu gaze și alte 800- 900 din partea celor ce au încălzire pe lemne, la fel ca și în perioada rece a anului trecut.

”Mari schimbări nu vor fi față de anul trecut, la noi nu e cazul ca în restul țării, unde marile schimbări se aplică unui sistem în mare măsură axat pe centralele de cartier. Noi am depășit această fază de ani de zile, așa că anul acesta mergem ca și anul trecut pe lege și nu va fi nicio modificare”, a mai spus Tanko.

Ajutoare... pentru unii

În ceea ce-i privește pe oameni, nici posibilitatea ajutorului nu-i prea face să fie mai optimiști, deoarece, spun ei, socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. Astfel, Ioana, o tânără în vârstă de 27 de ani, explică faptul că niciodată nu ar putea primi ajutorul la căldură, chiar dacă practic s-ar „încadra” pentru acesta.

”Eu am un credit pentru locuință, pe care plătesc 800 de lei lunar, în vreme ce salariul meu e de 1200 de lei. Deci îmi rămân 400 de lei din care să trăiesc, logic ar fi să pot primi un ajutor la plata gazului pe timp de iarnă, dar sigur că nu primesc, mi s-ar spune că am salariu mare, pe nimeni nu interesează cum mă chinui. Așa că voi trage de timp cât mai mult, chiar dacă deja e frig în casă și noaptea am 17-18 grade. Dacă-mi amintesc bine și anul trecut am pornit centrala undeva pe la mijocul lui decembrie, așa o să fac și acum”, ne-a spus Ioana.

La fel ca ea gândesște și doamna Maria, pensionară. „Eu am 300 de lei pensie de boală, soțul vreo 400 de lei, deci 700 de lei împreună. Ceva ajutor o să primim, dar prefer să fac economii, ca să nu fie mult de plată, prin urmare chiar nu mă gândesc să dau drumul la centrală, nu până luna viitoare oricum”, spune femeia.

Pe de altă parte, Larisa, mămica unei fetițe de 5 ani, spune că deja e frig în casă și se gândește îngrijorată la faptul că în curând va trebui să pornească centrala.

Puţini beneficiari la Întorsura

La Întorsura Buzăului, cei 110 beneficiari de venit minim garantat vor primi lunar câte un ajutor de 58 de lei pentru încălzire, în vreme ce aproximativ alți 300 de solicitanți vor primi ajutoare pentru lemne. Referentul din cadrul Primăriei întorsurene, Ana Chelemen, a declarat că în ceea ce-i privește pe cei care sunt racordați la centrala pe rumeguș a orașului, cam 70 din cei peste 100 vor beneficia de ajutor de încălzire, la fel ca și anul trecut.

”Prea mulți întorsureni nu primesc ajutoare de încălzire. La lemne de exemplu, până anul trecut erau vreo 1.500 de beneficiari, dar schimbarea condițiilor de acordare a redus drastic numărul, pentru că şi dacă nu au bani sau locuri de muncă bine plătite, întorsurenii au pământuri, sunt proprietari, iar legea e destul de clară în acest sens”, a explicat Ana Chelemen.

Se știe că oraşul Întorsura Buzăului este renumit pentru temperaturile extrem de scăzute care se înregistrează pe durata iernii. În urmă cu trei ani, oamenii din Întorsura au cunoscut şi temperaturi de până la minus 37 de grade Celsius, într-o noapte de februarie. Aceasta a fost cea mai geroasă noapte din istoria staţiei meteo din zonă, inaugurată în 1939.

La nivelul județului Covasna, peste 12.000 de persoane și familii au primit ajutoare pentru încălzire pe sistemul gazelor naturale în iarna 2009-2010, iar numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzirea pe lemn sau combustibil petrolier a fost de peste 28.000.

Criterii mai severe pentru ajutoare

Beneficiarii acestor ajutoare sunt cei cu venit net lunar pe membru de familie pană în 615 lei. Criteriile de acordare a ajutorului sunt mult mai drastice de anul trecut, la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi după caz, al persoanei singure, luându-se în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii, ajutoare cu caracter permanent și alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şi a burselor sociale.

Nu se încadrează la acest ajutor cei care deţin, printre altele, alte bunuri imobile în afara locuinţei de domiciliu, bunuri mobile precum autoturisme care depăşesc 1600 cmc, depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, mai multe animale – peste trei bovine, peste cinci porcine, peste 20 de ovine/caprine.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.