ACTUALITATE 28 mai 2013

Încep lucrările pe pârâul Cașin

de Monica Vrânceanu | 762 vizualizări

Investiția de 25 de milioane de lei este una dintre cele mai mari pentru reducerea riscului de inundații din ultimii zece ani

La Sfântu Gheorghe a demarat marți amenajarea hidrografică în Bazinul Olt, un proiect amplu prin care pârâul Cașin va fi regularizat pe sectorul Târgu Secuiesc – Valea Seacă. Proiectul este coordonat de Administrația Națională Apele Române, iar valoarea investiției este de 25,7 de milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei, 90%, va fi acoperită de Uniunea Europeană de la  Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, în vreme ce Statul Român va contribui cu diferența sumei.

Protecție de inundații pentru trei localități

Proiectul prevede ridicarea gradului de protecție în caz de inundații și viituri pentru localitățile Târgu Secuiesc, Sânzieni și Valea Seacă, urmând ca lucrările pe malul pârâului Cașin să fie diverse și să se întindă pe aproximativ 16 kilometri. Lucările vor începe în următoarele șapte zile, iar termenul de finalizare pentru acestea este de doi ani.

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Olt, Ion Stoenescu, a declarat că obiectivul proiectului îl constituie implementarea unor măsuri adecvate care să reducă riscul inundațiilor, urmând ca malurile Cașinului să fie consolidate pe 16 kilometri, inclusiv prin ridicarea unor ziduri de sprijin. În plus, se va regulariza și albia Cașinului, iar toate aceste lucrări derulate prin proiect au menirea de a scădea riscul de inundații cu aproape 40%.

Ion Stoenescu a explicat că 23.000 de persoane care sunt direct expuse riscului de inundații – în Târgu Secuiesc, Sânzieni și Valea Seacă, vor fi protejate prin acest proiect. De asemenea, protecția se extinde asupra a 149 de locuințe, 459 de terenuri agricole, 25 de agenți economici, patru instituții și Stația de epurare din Târgu Secuiesc, aceasta fiind de mai multe ori inundată în trecut.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaş, a subliniat importanța proiectului prin care Cașinul va fi regularizat, deoarece acesta nu amenință, la ploi torențiale și viituri doar imobile și terenuri agricole, ci inclusiv Drumul Național ce trece prin localitatea Sânzieni.

În ceea ce privește contractul cu firma executantă, Ion Stoenescu a arătat că au fost introduse clauze speciale ce prevăd penalități atât de-o parte, cât și de alta. Penalitățile se referă în special la întârzierea plăților sau a lucrărilor, însă șeful de la Administraţia Bazinală de Apă Olt nu crede că va fi cazul de întârziere a plăților, deoarece este vorba despre bani europeni, care de regulă vin la timp și nu crează blocaje.

Ion Stoenescu a spus că viiturile din trecut au provocat foarte multe pagube în cele trei localități drept pentru care măsurile de regularizare a albiei și consolidare a malurilor se impuneau.

Nimic nu ne asigură 100%

Ion Stoenescu a mai declarat că, în ultimii zece ani, în județul nostru au fost realizate mai multe lucrări urgente care scad efectele unor inundații, dar a menționat că mai sunt destul de multe de făcut, astfel că nu putem spune că suntem protejați nici pe jumătate. În context, Stoenescu a ținut să sublinieze că schimbările climatice au de asemenea o contribuție importantă, astfel că viitoarele lucrări trebuie să țină neapărat cont de acestea, pentru că există un risc permanent ca apele să inunde, mai ales că după perioade lungi de secetă urmează zile întregi de ploi.

„Putem spune că județul Covasna e protejat împotriva inundațiilor, în mare parte. Foarte multe lucrări importante s-au executat în ultimii zece ani, însă trebuie să luăm în calcul aceste viituri produse pe fondul schimbărilor climatice. Viiturile se formează în urma unor ploi de mare intensitate, pe arii mici, dar au consecinţe grave. Prin lucrările pe care le facem putem minimaliza sau preîntâmpina inundaţiile, dar nu avem niciodată o garanţie de sută la sută, oricât am dimensiona şi am face, pentru că precipitaţiile au intensităţi şi durate diferite. Situația din prezent e relativ bună, dar necesități de lucrări sunt în continuare, chiar dacă județul Covasna stă foarte bine, comparabil cu 2010”, a explicat Ion Stoenescu, arătând că urmează să se intervină și pe apele de la Valea Mare și Dobârlău.

Milioane de lei investiți în regularizări, decolmatări și diguri

Potrivit acestuia, cele mai importante lucrări din ultimii zece ani s-au făcut pe malul Oltului – construcții, îndiguiri, iar valoarea acestora s-a ridicat la 25 de milioane de lei. În plus, s-au făcut o serie de lucrări pentru afluenții Oltului, în 2011, an în care s-au executat 13 lucrări ca urmare a inundațiilor. S-au făcut lucrări de protecție a malurilor, de decolmatare, iar valoarea acestora a fost de 13,6 milioane de lei, inclusiv regularizarea pârâului Pava, care înainte crea mari probleme la Zăbala. În plus, se lucrează la regularizarea pârâului Baraolt, valoarea investiției fiind aici de 15 miloane de lei.

Prezent la lansarea proiectului, managerul public al judeţului, Kovács Ödön, fost director al SGA Covasna, a confirmat că lucrările de pe Cașin au cea mai mare valoare din ultimii zece ani (fără a pune la socoteală lucrările de pe Olt). Kovács a mai spus că lucrări importante sunt și cele de pe pârâul Baraolt (începute deja), precum și altele, pe ape ce străbat localități precum Estelnic, Ojdula sau Poian. Potrivit celor de la SGA, în aceste locații ar fi nevoie de intervenții urgente, dar pentru că Statul nu a alocat bani în acest sens, SGA s-a apucat de lucrări din fonduri proprii, ceea ce limitează oarecum intervențiile. În plus, în plan există și mărirea debitului pentru Râul Negru, deoarece situația s-a schimbat de la ultimele modificări, în 1970.

„Există însă situații în care, cu toate lucrările, nu ai ce să mai faci. S-a văzut și în 2011, când a plouat 100 de litri pe mp la Boroșneu… La o anumită cantitate de apă, oricât de bine ar fi supravegheate digurile, se pot întâmpla inundații”, a explicat Kovács Ödön.

Hărțile de risc și de hazard, folositoare în situații extreme

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Olt, Ion Stoenescu, a adus în discuție și Hărțile de risc și Hărțile de hazard la inundații, pe care Consiliile Județene și respectiv administrațiile bazinale de apă trebuie să le întocmească până la finele anului viitor.

„Sunt de mare importanță aceste hărți, pentru că, dacă a căzut într-un anumit punct o cantitate de apă mare, acestea calculează rapid ce consecințe sunt în aval. Și atunci, autoritățile locale pot lua imediat măsuri de evacuare. Adică nu se mai poate face nimic, dar se pot evacua oamenii”, a mai spus Stoenescu.

Acesta a ținut să precizeze că și oamenii pot contribui la reducerea riscului de inundații, prin curățarea șanțurilor și a rigolelor, evitarea lăsatului la păscut a animalelor pe digurile de protecție și în special prin evitarea tăierilor haotice de păduri.

După inundațiile mari din 2010, au fost finalizate lucrări de regularizare și amenajare pe pârâurile Pava, Covasna, Debren și pe Râul Negru. De la inundațiile din vara lui 2010 și până acum au mai fost executate lucrări de intervenții urgente pe pârâurile Belin, Saciova, Cormos, Brețcu, Lisnău și Turia. Lucrările s-au efectuat pe tronsoanele afectate de viiturile de acum trei ani, fiind incluse în lista lucrărilor de intervenții necesar a fi executate în regim de urgență.

În judeţul Covasna lungimea totală a albiilor pârâurilor şi râurilor este de 1.391 km, iar lungimea digurilor se ridică la 300 km, acestea fiind întreţinute de SGA Covasna. Inundațiile din luna iulie 2010 au creat pagube imense în județul Covasna, iar bilanțul acestora cuprinde 43 de persoane evacuate și 70 de localităţi afectate de ploile necontenite. În cele 70 de localităţi au fost afectate de ape 2.809 gospodării şi 252 de locuinţe. În urma unei evaluări realizate de Prefectura Covasna, totalul pagubelor provocate de inundaţii în mediul rural s-a ridicat la 71.696.000 lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.