ACTUALITATE 9 martie 2012

Încep lucrările în tot orașul

de Székely Emőke | 146 vizualizări
Lucrările cele mai importante vor fi la trotuarele din Sfântu Gheorghe. Așa cum ne-a promis încă de la sfârșitul anului trecut, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune din nou că anul acesta, dar și în 2013 orașul va fi un imens șantier.

Lucrările cele mai importante vor fi la trotuarele din Sfântu Gheorghe.

Așa cum ne-a promis încă de la sfârșitul anului trecut, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune din nou că anul acesta, dar și în 2013 orașul va fi un imens șantier. Se va lucra la asfaltarea străzilor, dar vedetele acestui an vor fi trotuarele.

Trotuare noi în oraș

În anii trecuți, Primăria Sfântu Gheorghe a pus accent pe reabilitarea şi asfaltarea străzilor. După ce mașinile locuitorilor din oraș nu mai sunt în pericol de a se strica pe străzi din cauza drumurilor proaste, a venit și rândul trotuarelor. Anul acesta vor fi reconstruite trotuarele pe principalele străzi. Acestea sunt în stare nu prea bună la ora actuală, persoanele cu dizabilități locomotorii sau cei ce merg cu copii mici în cărucior neavând tocmai o viață ușoară. Primarul spune că imediat ce vremea va permite, se vor reabilita trotuarele de pe străzile 1 Decembrie 1918, Nicolae Iorga, Grigore Bălan, Vasile Goldiș, și din străzile recent renovate: Bisericii, Kőrösi Csoma Sándor și Podețului.

Coborârea în parc – obstacol pe cale de rezolvare

O problemă des ridicată este coborârea în parc dinspre cartierul Simeria. Treptele de acolo ba lipsesc, ba se mișcă, așadar bătrânii, cei în scaune cu rotile sau cărucioare se izbesc de o adevărată provocare în timp ce vor să ajungă în parc. Pentru a coborî în siguranță, aceștia trebuie să ajungă pe partea cealaltă a parcului, vizavi de Prefectură. Însă trotuarul de pe pod este foarte îngust, unde nu încape un cărucior, așadar cei în cauză trebuie să meargă pe șosea. Primarul Antal Árpád a declarat că va rezolva această problemă delicată, treptele vor fi desființate și se va construi o rampă unde pot coborî ușor atât mamele care merg în parc cu cei mici, cât și persoanele care se deplasează în scaun cu rotile. „Am primit mai multe variante pentru rezolvarea acestei probleme, până la urmă am ales-o pe cea a construirii unei rampe în locul treptelor, iar lucrările vor fi făcute anul acesta” – spune Antal.

Vor continua și asfaltările

Primarul municipiului reședință de județ a vorbit ieri și despre asfaltarea străzilor. Probabil cea mai mare lucrare în acest sens este cea de pe strada Oltului, dat fiind faptul că aici este nevoie și de construirea rețelei de canalizare. Asta înseamnă că odată ce muncitorii vor sparge drumul de pe această stradă, mai multe companii vor fi implicate în reabilitarea acestei străzi: Electrica şi Distrigaz.

Consiliul Județean a câștigat un proiect european ce vizează construirea și reabilitarea rețelei de apă și canal. În cazul municipiului Sfântu Gheorghe proiectul include reabilitarea rețelei de apă și canalizare pe 18 străzi, iar valoarea lucrărilor este de 20 de milioane de euro. Lucrările din cadrul acestui proiect sunt în faza de licitație, iar dacă totul va decurge bine şi licitația nu va fi contestată, lucrările vor începe în cel mai scurt timp. Printre străzile vizate de proiect se numără Nicolae Bălcescu, Daczó, Dakó, Gödri Ferenc, Victor Babeș, Bánki Donát, Primăverii, Vulturului, Spitalului, Kossuth Lajos sau Andrei Șaguna. „Într-o viziune foarte optimistă, vom termina lucrările anul acesta în cazul a nouă străzi. Dacă vor apărea ceva probleme legate de licitație, sau firma constructoare nu va avea o capacitate prea mare, le vom termina anul viitor” – a declarat Antal Árpád.

Străzi cu sens unic

„Localnicii mai multor străzi din oraș spun că doresc ca circulația pe strada lor să se desfășoare pe un singur sens. Suntem de acord cu acest lucru și am început demersurile legale în acest sens. Așteptăm să primim autorizațiile de la poliție pentru ca străzile Kőrösi Csoma Sándor, Daczó și Bisericii să fie cu sens unic” – afirmă edilul. El a mai spus că se va construi un sens girator la intersecția străzii Ciucului cu Bisericii.

Clădiri înfrumusețate

Primăria se gândește anul acesta și la frumusețea propriului sediu. Va fi reînnoită fațada clădirii atât în interior, cât și în exterior. De asemenea, se va dezveli un bust al lui Gödri Ferenc în incinta primăriei. „Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea, iar în 2013 100 de ani de la trecerea în neființă a fostului primar al orașului, Gödri Ferenc. Cred că el a fost personalitatea care a făcut cel mai mult pentru acest oraș în ultimii 150 de ani, deși se vorbește prea puțin despre munca lui. De aceea aș vrea ca anii 2012 și 2013 să fie ani comemorativi Gödri Ferenc. În luna octombrie vrem să organizăm o conferință despre viața și munca lui, iar anul acesta vom dezveli bustul lui Gödri Ferenc în incinta Primăriei” – a declarat Antal.

Lucrări de renovare a fațadei vor fi efectuate și la clădirea Teatrului.

Noua statuie Sfântul Gheorghe

Anul trecut, Primăria a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru comandarea unei statui a Sfântului Gheorghe, una similară cu cea de la Praga. Statuia va fi confecționată de către un grup de specialiști de la Academia din Budapesta. Întrebat când vom vedea noua statuie în oraș, primarul a declarat că artiștii nu trebuie grăbiți, pentru că riscă să facă muncă de mântuială. „Vreau ca această statuie să fie perfectă. Mi-aș dori să o putem dezveli până la Zilele Sfântu Gheorghe, dar acest lucru nu este sigur” – spune edilul. Consiliul Local a alocat suma de 50.000 lei pentru acest scop, restul banilor fiind strânși de la populație și sponsori. Valoarea exactă a lucrării nu se știe, Antal spunând că vor achita valoarea statuii după ce aceasta va fi terminată. În ceea ce privește amplasarea noii opere de artă, sunt mai multe variante: în fața Galeriei de Artă, în Piața Calvin sau în fața noii clădiri a Biroului de Impozite și Taxe (Poşta veche).

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 12 martie 2012
daca tot s-a pus problema persoanelor cu dizabilitati, cei in fotolii rulante, acestora le-as supune spre atentie link-ul urmator si o eventuala semanre a petitiei respective, petitie ce are ca scop citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.