ACTUALITATE 7 februarie 2024

Oficial: Incendiul de la Casa de Cultură a Sindicatelor are un suspect

de Iulia Drăghici - Taraș | 1760 vizualizări

Incendiul de la fosta Casă de Cultură a Sindicatelor a pornit de la focul pus de un minor, în vârstă de 14 ani. Acesta este principalul suspect în dosarul penal deschis în octombrie anul trecut, pentru distrugere. Se pare că băiatul se afla acolo cu încă două persoane, o fată, de 21 de ani, și un alt minor, tot de 14 ani, care au fugit de la fața locului când au constatat că focul, aprins pentru a se încălzi, a scăpat de sub control. Potrivit anchetatorilor, dacă va fi găsit vinovat, pentru că băiatul este minor, va scăpa de închisoare, însă, cel mai probabil, judecătorii vor dispune măsuri educative.

Într-un răspuns formulat la o solicitare a redacției OCV/Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a informat că a fost identificat un autor în dosarul penal deschis imediat după incendiul de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 28.10.2023 s-a dispus începerea urmăririi penale "in rem" sub aspectul săvârșirii infracţiunii de distrugere, faptă prevăzută de art. 253 alin. 4 din Codul penal.

În urma activităţilor informativ-operative desfășurate în cauză și a cercetărilor efectuate de către poliţişti din cadrul Poliției mun. Sfântu Gheorghe - Biroul Investigaţii Criminale a fost identificat autorul faptei, un minor în vârstă de 14 ani, care se afla împreună cu un alt minor în vârstă de 14 ani și cu o persoană de sex feminin în vârstă de 21 ani, acesta a aprins un foc în scopul de a se încălzi, însă flacăra s-a propagat, fiind aprinse scaunele din încăpere, motiv pentru care s-au speriat și au părăsit locul faptei.

În prezent, în cauză se efectuează cercetări faţă de o persoană, care are calitatea de suspect, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de distrugere, prevăzută de art. 253 alin. 4 din Codul penal, cu aplicarea art. 113 alin. 2 din Cod penal.

Fapta pentru care este cercetat suspectul este pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani, însă autorul fiind minor, în cazul în care acesta va răspunde penal și în situaţia stabilirii de către un judecător a vinovăției, faţă de acesta se vor dispune măsuri educative”, se arată în răspunsul oferit redacției covasnamedia.ro.

Tot aici se menționează că Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe continuă cercetările în cauză, dar face și precizarea importantă că „măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăţie”.

Incendiul de la Casa de Cultură a Sindicatelor, din Piața Mihai Viteazul a municipiului Sfântu Gheorghe, a izbucnit în noaptea de 27 spre 28 octombrie 2023.

Focul a fost lichidat de pompierii de la ISU Covasna după o intervenție de aproape 5 ore. A fost afectată o suprafață de aproximativ 1.200 de metri pătrați, iar distrugerea s-a produs la mobilier, elemente ornamentale confecţionate din lemn și materiale textile, cât și diverse deșeuri depozitate în interiorul clădirii. Totodată, a fost deteriorată și structura tavanelor suspendate, pe o suprafaţă de circa 300 metri pătraţi.

Primele date au arătat că sursa probabilă de aprindere a fost flacăra deschisă, iar primele materiale care s-au aprins au fost textile artificiale și chimice.

Atunci, autoritățile locale s-au grăbit să afirme că incendiul a fost pus de un bărbat fără adăpost, în vârstă de 63 de ani, găsit în incintă la momentul respectiv.

La câteva zile după, prefectul Ráduly István a subliniat că anchetatorii trebuie să stabilească cine a pus focul ce a provocat incendiul și a spus că, pe baza constatărilor de la fața locului, este de părere că nu bărbatul de 63 de ani care a fost găsit acolo ar fi vinovatul, în ciuda speculațiilor de până atunci.

Primăria Sfântu Gheorghe a lansat, la scurt timp după acest eveniment, o petiție, prin care a solicitat părerea locuitorilor orașului pe tema trecerii acestui imobil, lăsat în paragină din cauza unor decizii administrative proaste și neclare, în administrarea municipalității. Au fost făcute, totodată, și alte demersuri oficiale și publice pentru a se rezolva, odată pentru totdeauna, această dilemă, a sorții Casei de Cultură.

Rămâne, așadar, încă necunoscut răspunsul la o altă întrebare importantă: cine răspunde de starea deplorabilă în care a ajuns clădirea din inima municipiului Sfântu Gheorghe? La fel de arzătoare este și această întrebare: cine va administra imobilul care a fost, în trecutul nu foarte îndepărtat, gazda unora dintre cele mai importante evenimente publice?

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.