„Salvați Casa de Cultură”: ce solicită cel mai nou demers public
Există măsuri de siguranță care pot fi aplicate în jurul Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, chiar dacă problema juridică a proprietarilor e departe de a se fi rezolvat, spune USR Covasna. Într-un comunicat de presă, formațiunea politică transmite câteva recomandări care ar fi utile „pentru protejarea clădirii și pentru protejarea climatului de siguranță din oraș”. În context, USR transmite că ideea de a preda dreptul de proprietate Primăriei Sfântu Gheorghe este bună.
Printre propunerile, respectiv solicitările făcute astfel public de USR se numără:
- „patrularea zonei cu frecvență crescută a Poliției Locale Sfântu Gheorghe;
- refacerea, dacă este cazul, a planului de ordine și siguranță publică al unității administrativ-teritoriale, municipiul Sfântu Gheorghe;
- luarea în considerare a instituirii unui post vremelnic (n.red.: temporar) al Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, în aria clădirii Casei de Cultură, cu respectarea legii și a regulamentului cadru de organizare și funcționare a poliției locale. Aceste posturi pot fi înființate în funcție de necesitățile localității, în scopul asigurării ordinii și siguranței publice”.
Aceeași sursă notează și că „legea poliției locale statuează că aceste instituții au fost înfiinţate în scopul exercitării atribuţiilor privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor”.
Ce spune șeful Poliției Locale
În ceea ce privește atribuțiile Poliției Locale și acțiunile prezente, șeful instituției, Hadnagy István, a declarat marți pentru Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro, că se fac patrule în zonă, dar că depinde de efectivele, oricum reduse, care sunt în teren.
„Nu cred că patrularea în zonă este soluția. Ar trebui să se clarifice dreptul de proprietate”, a mai spus șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe. Acesta a subliniat și că instituția pe care o reprezintă nu poate să păzească un bun privat. Însă, spune el, atât localii, cât și polițiștii de la națională, cât și jandarmii, patrulează în zonă, așa cum o fac și în alte zone din oraș care au nevoie de atenție.
Sistemul de supraveghere din Întorsura, dat ca exemplu
Într-o altă recomandare, USR dă exemplul orașului Întorsura Buzăului.
„O ultimă propunere, de altfel uzitată în zonele sensibile în orașul Întorsura Buzăului, unde s-au montat peste 30 de camere, ar fi montarea pe spațiul public a unor sisteme de supraveghere video (CCTV), în perimetrul Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe”, mai punctează USR în comunicatul de presă transmis marți.
În final, formațiunea politică amintește și de petiția lansată de autoritățile din Sfântu Gheorghe, „prin care se solicită transferarea clădirii în proprietatea municipalității, la care USR Sfântu Gheorghe achiesează”.
Ce alte demersuri s-au mai făcut
Recent, și Prefectura Județului Covasna a anunțat că a solicitat, oficial, Ministerului Finanțelor (MF), care deține calitatea de proprietar al clădirii, să blocheze căile de acces în Casa de Cultură a Sindicatelor. Măsura ar fi una care să nu mai permită persoanelor neautorizate să intre acolo, mai ales că spațiul a fost afectat de incendiul de la finele lunii octombrie și reprezintă un pericol și mai mare decât până acum.
La scurt timp după producerea incendiului, Primăria Sfântu Gheorghe a lansat o petiție, prin care cere sprijinul cetățenilor. La aproximativ o săptămână de la lansare, demersul a strâns în jur de 1.000 de semnături ale persoanelor care vor ca primăria devină proprietar al fostei Case de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi să o redea circuitului public.
Textul petiției arată și multiplele acțiuni pe care le-a făcut autoritatea locală în ultimii ani pentru a rezolva problema Casei de Cultură.
Aici se arată că „în prezent: Primăria Sfântu Gheorghe se judecă într-un proces intentat de Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) împotriva Statului Român şi a Municipiului Sfântu Gheorghe, pentru stabilirea inclusiv a dreptului de proprietate. În februarie 2023, Tribunalul Covasna a dat dreptate sindicatelor, însă Ministerul Finanţelor şi Primăria Sfântu Gheorghe au atacat această sentinţă, urmând ca în curând să fie emisă şi motivarea sentinţei Curţii de Apel Braşov dată la sfârşitul lunii octombrie”.
Nu toată lumea este de acord ca Primăria să preia clădirea
Pe de altă parte, nu toată lumea este de acord ca Primăria să preia imobilul. Senatorul AUR Ionuț Neagu a transmis recent un comunicat de presă în care a spus că se simte dator să amendeze „atitudinea machiavelică a organelor locale din municipiul Sfântu Gheorghe, care pun presiuni tot mai mari în vederea preluării Casei de Cultură a Sindicatelor din oraș, de către Primărie. Deși au fost o constantă de-a lungul timpului, tertipurile pe marginea acestui subiect s-au înmulțit considerabil după incendiul izbucnit pe 27 octombrie și care a afectat aproape o treime din suprafața imobilului”.
Ba mai mult, acesta reamintește că fosta instituție de cultură „şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape zece ani, după ce Primăria i-a blocat conturile pentru neplata impozitelor la bugetul local, care se cifrau la peste un milion de lei”.
În același comunicat de presă, senatorul Neagu îi adresează și o rugăminte publică primarului Antal Árpád, „de a da dovadă de bună-credință față de comunitatea românească din municipiul pe care îl are în grijă. În acest sens solicităm primăriei din Sfântu Gheorghe să scutească de la plata taxelor și impozitelor Casa de Cultură a Sindicatelor sau să încheie parteneriate publice private cu aceasta, astfel încât să-și poată relua activitatea fără a avea grija poverilor financiare imposibil de dus. Orice altă măsură, care va contribui îndeplinirea acestui deziderat este mai mult decât binevenită”.
În continuare, Poliția are datoria de a stabili cine a pus focul ce a provocat incendiul de la finele lunii octombrie, care a pornit din sala de spectacol și a afectat aproximativ 1.500 de metri pătrați din cei 4.000 ai clădirii.
Până atunci, realitatea rămâne aceasta: problemele aici au început cu mulți ani în urmă, odată cu o „bătălie” a orgoliilor între diverse instituții, existente sau mai puțin prezente, respectiv primăria și reprezentanți ai fostelor sindicate comuniste, acoperită de ignoranța sau lipsa de interes a statului român.
Sursa foto: USR Covasna