ACTUALITATE 26 septembrie 2011

Înaintaşul lui Tamas Sandor are statuie în incinta CJ

de Székely Emőke | 107 vizualizări

Potsa Jozsef a fost conducător al judeţului în secolul trecut.

Ieri după masă, în prezenţa vicepremierului Marko Bela, a consilierilor judeţeni, dar şi ai mai multor primari din judeţ s-a dezvelit bustul lui Potsa Jozsef, conducător al judeţului în secolul trecut. Statuia este creaţia directorului Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihaly, iar data dezvelirii coincide cu împlinirea a 135 de ani de la prima şedinţă a comitatului Trei Scaune.

În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că „după ce în 1903 Potsa Jozsef a încetat din viaţă după o lungă suferinţă, procurorul şef de atunci a propus ca parcul din Sfântu Gheorghe să îi poarte numele şi acolo să fie amplasată o statuie a lui Potsa Jozsef. Pentru ca această statuie să devină realitate, a fost nevoie de 108 ani. Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la naşterea lui Potsa Jozsef, de aceea am considerat oportună ridicarea statuii, dar şi pentru că dintre conducătorii administrativi, Potsa a avut cea mai mare influenţă pozitivă pentru dezvoltarea judeţului. Era un adept al reconcilierii. El a considerat că această cale trebuie urmată pentru dezvoltarea regiunii şi a ţării”.

Tamas Sandor a mai spus că dacă privim în urmă, vedem mai multe asemănări între problemele de acum, şi cele de pe vremea lui Potsa, cum ar fi migrarea din judeţ sau problemele sociale şi economice, pe care Potsa a încercat sa le rezolve prin reconciliere.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
vasi, 27 septembrie 2011
O statuie a unui erou roman cabd ridicati?Unu ca Balcescu,Alexandru Ioan Cuza....? Inca o data,asta e sovinism nerusinat.
vasi, 27 septembrie 2011
Pentru statui aveti bani,dar pentru a plati niste salarii la insotitorii persoanelor cu handicap nu aveti.Mereu banu public a fost cheltuit aiurea in judetul nostru,nu ma intereseaza cum e la citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 27 septembrie 2011
TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA.PREOCUPARI PENTRU BUNASTAREA CETATENILOR JUDETULUI,AR TREBUI CA JOSKA BACSI SA LE TRANSMITA CELOR DIN POZA CUM SE CONDUCE UN JUDET.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.