ACTUALITATE 26 iulie 2012

În plin sezon de tabere, primarul Kocsis Béla spune că „Viitorul comunei Comandău nu este exploatarea forestieră, ci turismul”

de Székely Emőke | 489 vizualizări

Comuna Comandău se pregătește de sărbătoare. În weekend-ul 4-5 august va avea loc o nouă ediție a Zilelor Comunei, iar programul se conturează încet-încet. Acest eveniment este doar o parte din strategia amplă de a atrage turiştii despre care vorbeşte primarul Kocsis Béla.

Sărbătoare la focul de tabără

Bunătăți culinare, diferite competiții sau plimbări cu mocănița sunt doar câteva dintre atracțiile acestei ediții a Zilelor Comunei Comandău. „La fel ca și anul trecut, nu vom avea foc de artificii pentru că sunt de părere că este o cheltuială inutilă să dai o grămadă de bani pe câteva artificii care țin doar câteva minute, pe când un foc de tabără este mult mai frumos, de care oamenii se pot bucura câteva ore” – este de părere Kocsis Béla. El ne-a mai spus că programul este aproape gata, iar nici anul acesta nu vor lipsi artiști din țară și din Ungaria, care vor cânta pe scenă.

Sezonul taberelor

Fie că vorbim de tabere școlare, cantonamente sau tabere tematice, Comandău este una dintre cele mai iubite destinații. Edilul Kocsis Béla spune că pentru comună ar fi esențială renovarea taberei de școlari, care este acum într-o stare accentuată de degradare. „În urma unor consultări cu cei de la Consiliul Județean am convenit să renovăm tabăra școlară din localitate. Vrem să o renovăm în așa fel încât să fie funcțională atât vara, cât și iarna, pentru că la noi anotimpurile nu se ceartă între ele, șase luni e iarnă și șase luni ceva mai cald. Cunosc foarte bine starea taberei, am fost administratorul ei timp de zece ani. Căsuțele sunt vechi de mai bine de jumătate de secol, iar timpul le-a distrus în mare parte” – spune primarul. El este de părere că percepția bună despre comună se datorează în mare parte și taberelor organizate aici.

Turismul rural – soluția pentru Comandău

„Au trecut vremurile când soluția de trai pentru Comandău a fost exploatarea forestieră. Trebuie să ne îndreptăm spre turism, aceasta este soluția. Lucrăm la acest aspect, dar trebuie să o facem cu cap. Acum elaborăm o strategie de dezvoltare a turismului, dar prima dată trebuie să rezolvăm unele probleme juridice și de birocrație. Sunt terenuri în comună unde nu sunt rezolvate problemele juridice în ceea ce privește proprietatea” – povestește Kocsis Béla. El spune că va rezolva aceste inconveniente, pentru ca atunci când va veni cineva de la orice minister cu o idee bună, aceasta să poate fi pusă în aplicare. „Trăim în comuna care este la cea mai mare altitudine din județul Covasna. Aerul de la noi este curat, iar natura bogată. Trebuie să profităm de ceea ce avem și să atragem investitori care să construiască pensiuni în zonă. Astfel se vor crea și noi locuri de muncă pentru localnici” – afirmă Kocsis.

Comandău – iubit de sportivi

Din ce în ce mai multe cluburi sportive aleg să meargă în cantonament la Comandău. Acest lucru nu este unul nou pentru cei din comună, primarul afirmând că una dintre mândriile comunei este aceea că cei de la Clubul Sportiv Farul Constanța au adus în cantonament ani la rând echipele de cadeți. „Nu trebuie să uităm nici faptul că în 1988 Ministerul Sportului de atunci a vrut să construiască o bază olimpică la Comandău. Aceasta nu s-a mai concretizat, însă am fost vizitați de către reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, care au venit, s-au uitat la ce le poate oferi Comandău sportivilor, și nu exclud posibilitatea construirii unei baze sportive de înaltă clasă” – este de părere primarul Kocsis Béla. În Comandău există o sală de sport construită recent, dar și teren de fotbal. Printre planurile autorității locale se numără și modernizarea vestiarului de lângă terenul de fotbal.

Proprietarii de pensiuni sunt mulțumiți

Pensiunile din Comandău nu duc lipsă de turiști. O noapte de cazare costă în jur de 80 de lei, iar vizitatori se găsesc. Reprezentantul unei pensiuni din localitate ne-a spus că vara sunt vizitați de turiști din toată țara, în special de familii cu copii, iar iarna vin cei ce iubesc sporturile de sezon. El spune că pensiunile din Comandău sunt bine dotate, oferă confort turiștilor, dar pun accent și pe specificul locului, mai ales când vine vorba de mâncare. Pădurea fiind aproape, la Comandău turistul poate mânca tocăniță de gălbiori, de exemplu. Anul trecut de Zilele Comunei însuși primarul Kocsis Béla a preparat o tocăniță uriașă din aceste ciuperci.

Deschidere către sporturile extreme

De Zilele Comunei cei mai curajoși se pot întrece în cadrul unui concurs de cățărare, acesta fiind doar unul dintre sporturile extreme care se pot practica la Comandău. Dată fiind poziția geografică a comunei, sporturile extreme pot însemna o atracție în plus pentru turiști. Primarul Kocsis Béla spune că are idei și în acest sens, cunoscând potențialul zonei, însă toate planurile se vor pune în practică pe baza strategiei la care lucrează acum. El crede că într-un an de zile se vor limpezi lucrurile și se vor putea apuca serios de treabă pentru a face din Comandău un rai al turismului covăsnean.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.