ACTUALITATE 11 aprilie 2012

În ciuda crizei, în Covasna importurile și exporturile sunt în creștere

de Székely Emőke | 614 vizualizări
Veniturile din taxele vamale, TVA și accize au crescut în 2011 față de 2010 cu peste 140%. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană s-a schimbat și piața importurilor și exporturilor din ţara noastră. Tranzacțiile alimentare sunt în cea mai mare măsură intracomunitare, nu se mai fac prin vamă

Veniturile din taxele vamale, TVA și accize au crescut în 2011 față de 2010 cu peste 140%.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană s-a schimbat și piața importurilor și exporturilor din ţara noastră. Tranzacțiile alimentare sunt în cea mai mare măsură intracomunitare, nu se mai fac prin vamă, așadar această instituție nici nu mai vede ce intră și ce iese în acest domeniu. Sunt însă alte domenii în care exportăm, dar și importăm. Piețele de achiziție, dar și de vânzare sunt cele din China, India sau Turcia.

Târgu Secuiesc – fruntaș la importuri

Cea mai însemnată parte a importului din județul Covasna este desfășurată de către o societate din Târgu Secuiesc, care importă anvelope. Marfa este adusă din India, Turcia, China sau Thailanda. Directorul executiv al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Covasna, Sorin Iorescu, spune că anul acesta s-a înregistrat o mică scădere, mai ales la anvelopele de iarnă, după ce anul trecut a fost o adevărată nebunie declanșată de schimbarea legii cu privire la obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă, însă această scădere nu este semnificativă. O altă firmă, tot din Târgu Secuiesc, importă electronice și electrocasnice în masă. De asemenea societățile din Covasna importă jucării, fire din cupru, fire textile. „Avem un producător de jgheaburi în Ozun care importă materie primă din Republica Moldova, o prelucrează aici, apoi o trimite înapoi. Acesta este un caz mai aparte” – spune Iorescu. Iar dacă tot vorbim de import în județul Covasna, trebuie amintiţi și acei saci de nylon pentru cartofi, pe care îi vedem la tot pasul.

A scăzut exportul de cartofi

Dacă anul trecut producătorii covăsneni au exportat masiv cartofii cultivați aici, din cauza prețului crescut, anul acesta exportul la acest produs a scăzut considerabil. Nu ne-au mai cumpărat cartofii nici rușii, nici moldovenii, și asta pentru că aceste țări au introdus o taxă pentru importul cartofilor și nu mai este rentabil să cumpere de aici.

Materialul lemnos este produsul fruntaș în materie de export din județul Covasna. „În ultimul timp am observat o mișcare interesantă, nu se mai exportă buștean, ca anul trecut, ci mai degrabă cheresteaua prelucrată. Buștenii mergeau anul trecut în China, iar acum materialul prelucrat este exportat în Turcia și țările arabe, unde este folosit în construcții” – ne-a declarat Sorin Iorescu.

Se mai exportă pantaloni în Rusia, dar volumul acestora nu este semnificativ.

Cifrele în creștere

„Suntem un județ mic, așadar nu ne așteptăm la sume spectaculoase. Am înregistrat creștere, dar acest lucru se datorează în mare măsură creșterii TVA-ului de la 19 la 24%. Este adevărat și faptul că a crescut numărul operațiunilor, dar o mare pondere este dată de creșterea TVA-ului” – spune Iorescu. Veniturile din taxele vamale, TVA și accize au crescut în 2011 față de 2010 cu peste 140%, de la 28,6 milioane la 40,5 milioane de lei.

Covasna nu este zonă de risc

Dacă vorbim de vamă, inevitabil vorbim și despre evaziunea fiscală. Produsele sensibile sunt cele accizabilele, adică produsele alcoolice și cele din tutun. Sorin Iorescu este de părere că județul Covasna nu este o zonă de risc pentru că nu avem nicio fabrică activă de alcool. „Suntem conștienți că se vând produse de contrabandă, dar acestea sunt aduse din alte județe. Cei care au fost prinși aici s-au aprovizionat din județul Prahova sau din București. Țigările de contrabandă sunt aduse din Republica Moldova, Serbia și Ucraina. Am avut acțiuni comune cu IPJ-ul, care s-au fructificat, am reușit să recuperăm aproape în totalitate prejudiciile pe care le-am calculat. Se pare că libertatea este mai presus pentru toată lumea, oamenii preferă să își vândă bunuri ca să plătească prejudiciile, pentru că dacă noi ne recuperăm prejudiciul și nu ne mai declarăm parte civilă, cei care au călcat strâmb scapă mai ușor în fața legii” – ne-a declarat șeful vămii Covasna.

Campanie de conștientizare

Vama Covasna demarează în această perioadă o campanie de informare și conștientizare pentru micii producători de țuică și palincă. Aceștia sunt obligați să declare la vamă faptul că au în curte un cazan în care fierb aceste produse. Acest cazan trebuie autorizat de vamă și în cazul în care cineva fierbe țuica și pălinca pentru consumul propriu. Această autorizare se face gratuit, așadar nu îi costă nimic pe gospodari, dar dacă angajații de la vamă vor identifica producători de pălincă, amenzile sunt foarte mari, de la 20.000 de lei în sus. După ce gospodarul trece pe la vamă și depune declarația necesară, va primi o hârtie pe baza căreia poate în continuare să producă palincă pentru consumul propriu și al familiei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.