ACTUALITATE 25 februarie 2014

În căutarea comorilor: doi covăsneni par a fi implicați în braconaj arheologic

de Székely Emőke | 585 vizualizări

cautatori comori

Două persoane din județul Covasna par a fi implicate într-o rețea de braconaj arheologic. Conform cotidianului hunedorean Servus, luni a avut loc o amplă acţiune de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, sustrase din situri arheologice protejate şi supuse procesului de spălare pe piaţa de antichităţi.

Acțiunea a fost organizată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în cooperare cu poliţiştii de la Combaterea Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional din Hunedoara şi Bucureşti. Au fost efectuate 14 percheziţii în judeţele Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa, Argeş şi municipiul Bucureşti, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani. În cauză, s-a reţinut că persoane care practică braconajul arheologic efectuând detecţii ilegale, au sustras din situri arheologice protejate, aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, cantităţi importante de artefacte şi monede antice care, ulterior, au fost supuse unor activităţi sistematice de valorificare şi spălare prin intermediul reţelei internet. Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate 3.520 monede antice şi medievale, 3 detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale.

Șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, spune că în județul Covasna au avut loc două percheziții domiciliare. „Am ridicat mai multe calculatoare și detectoare de metal de la cele două adrese, deocamdată cazul este în cercetare. Fiind vorba de o acțiune la care noi am fost doar parteneri, nu vă pot da mai multe detalii” – a declarat Ion Popa.

Pentru deținerea detectorului de metal, este nevoie de o autorizație specială de la Serviciul de Ordine Publică. „La nivelul județului Covasna au fost emise 14 autorizații de deținere privind detectoare de metale, două pentru persoane juridice și 12 pentru persoane fizice. Autorizațiile nu au termen de valabilitate, dar se radiază în cazul înstrăinării” – a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Tóth Sigismund.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.