ACTUALITATE 2 octombrie 2016

„Împreună pentru sănătatea sânului” la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 931 vizualizări

Grupul de sprijin „Împreună pentru sănătatea sânului”, înfiinţat în cadrul organizaţiei Crucea Roşie, filiala Covasna, a organizat vineri, 30 septembrie, o acţiune de informare, completată cu câteva dansuri de zumba. Scopul principal al evenimentului a fost de a face cunoscută unui număr cât mai mare de oameni existenţa acestui grup, care vine în ajutorul persoanelor bolnave de cancer la sân. În plus, activitatea şi-a propus să macheze în avans Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, celebrată anual la data de 1 octombrie.

„Ne-am gândit că dacă facem în faţa cortului un mic dans cu muzică, o să atragem atenţia oamenilor şi o să îi facem curioşi. Astfel, poate o să îi determinăm să se apropie şi să afle despre această problemă importantă, a cancerului la sân”, ne-a declarat coordonatoarea grupului şi iniţiatorul evenimentului, Incze Zitá.

Dansul de zumba a fost coordonat de instructorul Preda Hermina. După eveniment, aceasta ne-a spus: „Mie mi se pare o idee foarte bună. Am venit aici pentru că eu cred că noi suntem grupul cel mai atins de această problemă şi trebuie să luptăm, să fim împreună şi să ne sprijinim unii pe alţii”.

„Este o inţiativă foarte bună. Zitá coordonează activitatea grupului voluntar, din timpul ei liber. Chiar face foarte bine ceea ce face. Este o iniţiativă originală şi văd că funcţionează foarte bine”, a spus şi coordonatorul voluntarilor de la Crucea Roşie Covasna, Opra Zsófia-Szende.

Un alt coordonator din cadrul organizaţiei umanitare Crucea Roşie, Lazar Andrea, a ţinut să precizeze că scopul final al activităţii este acela de a salva vieţi. „Pentru mine acest eveniment este despre viaţă. Mă gândesc la faptul că poate nu suntem suficient de atente la sănătatea noastră şi văd că femeile se ocupă mai mult de familie, de copil, de soţ, de toţi ceilalţi şi ele rămân pe ultimul loc. Evenimentul de astăzi nu e mare lucru, dar poate femeile care au trecut pe aici au înţeles că este important să meargă la doctor şi să-şi facă regulat control. (...) Aici în grupul de sprijin sunt persoane care sunt după operaţie, dispuse să-şi împărtăşească experienţa cu cei interesaţi. Sperăm să salvăm vieţi”, a spus aceasta.

Proteze mamare şi sutiene speciale, gratis pentru femeile care suferă de cancer la sân

Lazar Andrea ne-a mai dezvăluit că prin intermediul unui proiect depus la o oranizaţie din Ungaria, Crucea Roşie Covasna a câştigat 600.000 de forinţi pe care îi va investi în proteze mamare şi sutiene speciale, necesare femeilor care sunt operate de cancer la sân.

„Am câştigat un proiect la organizaţia Bethlen Gábor Alap din Ungaria, prin intermediul căruia o să cumpărăm proteze mamare şi sutiene speciale pe care o să le distribuim doamnelor care au suferit operaţii la sân. Membrii grupului de sprijin au venit cu ideea că aceasta este o mare necesitate şi astfel am scris proiectul. Când s-a ivit această ocazie, am aplicat cu un proiect şi am primit 600.000 de forinţi. Sperăm să primim şi o promoţie din partea societăţii de la care vrem să cumpărăm aceste materiale. Cred că o să cumpărăm între 15 şi 20 de proteze. Principalii beneficiari o să fie membrii grupului de sprijin, dar suntem dispuşi să le oferim şi altor doamne care au nevoie şi vin la noi, în limita stocului”, a spus Lazar Andrea.

Grupul de sprijin „Împreună pentru sănătatea sânului” a fost înfiinţat în urmă cu doi ani de către Incze Zitá, ea însăşi fiind victima acestei boli. Acum, grupul are circa 15 membri, care se întâlnesc la sediul organizaţiei Crucea Roşie Covasna pentru discuţii din două în două săptămâni.

Teme articol: cancer crucea rosie Zumba sam
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.