ACTUALITATE 28 martie 2013

Impozitul mărit pentru persoanele juridice, compensat prin Ajutorul minimis

de Monica Vrânceanu | 887 vizualizări

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat proiectul pentru IMM-uri în valoare de 500.000 de lei

Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat joi proiectul de hotărâre care instituie Ajutorul minimis pentru IMM-urile locale, astfel încât acestea să nu aibă de suferit de pe urma majorării cu 50% a taxelor și impozitelor pe clădire.

Inițiatorul proiectului, primarul Antal Árpád, a declarat că, așa cum a discutat cu reprezentanții mediului de afaceri încă din noiembrie 2012, schema Ajutorului minimis prevede rambursarea către IMM-uri cel puțin a valorii cu care a crescut impozitul pe clădiri.

„Scenariul pentru acest Ajutor a fost gândit astfel încât fiecare firmă locală, care nu are datorii la impozite, să poată beneficia de el. Ajutorul a fost conceput astfel încât unii dintre cei care vor depune documentații vor putea primi chiar și de două ori suma înapoi – suma reprezentând diferența cu care au fost mărite taxele și impozitele. Astfel această posibilitate va exista pentru acele IMM-uri care în 2012 au crescut numărul de angajați, oferind de lucru celor din oraș; consider că această plusare reprezintă inclusiv o motivare a agenților economici spre a crea locuri de muncă”, a explicat primarul Antal Árpád.

Potrivit acestuia, din Ajutorul minimis, conceput alături de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna și ASIMCOV, toată lumea va avea de câștigat – cel puțin pe plan local.

„În octombrie 2013 vom putea evalua efectele acestui Ajutor și sunt convins că toți vor fi de acord cu faptul că reprezintă o idee bună. Bugetul Ajutorului este de 500.000 de lei, însă vă asigur de pe acum că dacă vor exista proiecte mai multe și potrivite pozițiilor cuprinse de noi, vom rectifica acest buget astfel încât toată lumea să beneficieze de sumele cuvenite”, a mai spus Antal Árpád.

Singurele condiții: taxele la zi și sediu social în Sfântu Gheorghe

Primarul a ținut să sublinieze că singurele condiții pentru a beneficia de aceste sume sunt ca firmele să aibă sediul în Sfântu Gheorghe, să fie IMM-uri și să nu aibă datorii la taxe și impozite.

Președintele CCI Covasna, Edler András, a declarat, la rândul său, că proiectul Ajutorului minimis a însemnat o colaborare continuă cu Primăria și multă muncă, în care s-au pus cap la cap chestiuni legale, modul de funcționare a proiectului și inclusiv schema cu pozițiile la care pot aplica firmele ce doresc să-și recupereze banii.

„Accesarea banilor se va face în două faze: depunerea documentației cu acte și cererea tip – vor exista formulare speciale în acest sens iar în această fază răspunsul va veni în maxim 30 de zile, în vreme ce cea de-a doua fază înseamnă evaluarea investiției făcută de solicitant de către o comisie pe care o vom înființa în acest sens. După aceste două etape, banii vor fi virați imediat”, a explicat Edler.

Susținărotii Ajutrorului au mai arătat că pentru acesta au fost elaborate 13 poziții de proiecte, concepute astfel încât să fie atractive și interesante. Astfel, IMM-urile vor putea depune documentații pentru amenajarea spațiilor verzi, amenajări interioare/exterioare ale sediilor, servicii de consultanță, introducerea unor sisteme de plată online, achiziționarea de calculatoare/software, dobânzi la credite/leasing, sau amenajarea de spații speciale pentru mama și copilul.

„Cred că în ultima vreme s-au mai liniștit apele în ceea ce-i privește pe oamenii de afaceri care la început nu au privit cu încredere acest proiect și au avut multe semne de întrebare… Cert e că totul va fi spre binele firmelor locale”, a conchis primarul Antal.

Sume recuperate în funcție de valoarea majorării

În ceea ce privește sumele pe care le vor recupera firmele, acestea vor diferi în funcție de impozitele pe care le vor plăti, suma recuperată reprezentând practic banii pe care i-au plătit în plus odată cu majorarea cu 50% a taxelor și impozitelor pe clădiri. Din calculele prezentate de primarul Antal, la bugetul local ar urma să intre 2,7 milioane lei din care CL ar urma deci să returneze 500.000 de lei către IMM-urile locale, în vreme ce sumele mari vor intra către bugetul local de la multinaționale, bănci, benzinării sau supermarketuri.

Proiectele în vederea recuperării acestor bani se vor depune începând din 15 aprilie la sediul CCI din Sfântu Gheorghe.

„Sper că acest proiect va dovedi în cele din urmă că nu am exagerat cu mărirea impozitelor, așa cum au spus unii. Proiectul vine și ca o măsură de protecție și sprijin pentru acele societăți care prin activitățile lor și dincolo de acestea sprijină activitatea locală. Pentru că nu ne este indiferent ce se întâmplă cu banii de aici, unde se duce profitul nostru”, a mai spus primarul Antal, exprimându-și speranța că și alte orașe ale țării vor adopta această modalitate de susținere a mediului de afaceri local.

15 voturi pentru și cinci abțineri

Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi pentru ale consilierilor UDMR și PPMT, dar au fost și 5 abțineri – cei 2 consilieri ai PNL și cei doi ai PSD, plus reprezentantul PCM. La momentul dezbaterii și aprobării proiectului, consilierul PNL Mădălin Guruianu a declarat că proiectul reprezintă „o măsură departe de liberalism – supraimpozitare prin care se obțin, conform  domnului primar, 2,7 milioane de lei la buget și se întorc 500.000 de lei la IMM-uri și 50.000 către CCI”. Guruianu a subliniat că nu votează totuși împotriva proiectului și a precizat că așteaptă reacțiile mediului de afaceri din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.