ACTUALITATE 30 martie 2012

Ieri, în şedinţa de Consiliu Local Sfântu Gheorghe - Protest în cătuşe

de Székely Emőke | 500 vizualizări
Urmașul lui Fogolyán Kristóf și-a pus cătușe în semn de protest față de instituțiile din oraș. Urmașul renumitului medic Fogolyán Kristóf din Sfântu Gheorghe, Szotyori Nagy Áron, a venit ieri la ședința ordinară a Consiliului Local și a protestat, spune el, față de nedreptățile care i se aduc.

Urmașul lui Fogolyán Kristóf și-a pus cătușe în semn de protest față de instituțiile din oraș.

Urmașul renumitului medic Fogolyán Kristóf din Sfântu Gheorghe, Szotyori Nagy Áron, a venit ieri la ședința ordinară a Consiliului Local și a protestat, spune el, față de nedreptățile care i se aduc. Pentru a-și ilustra mai bine nemulțumirea, acesta și-a pus cătușe la mână.

Supărat pe Spitalul Județean

Szotyori Nagy Áron, nepotul doctorului Fogolyán Kristóf, a câștigat în instanță un proces prin care îi cere Spitalului Judeţean suma de 46.000 lei pentru lipsirea de folosință a unei bucăţi de 1.500 de mp din curtea instituției. Managerul Spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că este indignat de situația creată, adăugând că nu este corect din punct de vedere moral faptul că Spitalul a dezvelit o placă memorială la cerința familiei lui Fogolyán, iar în același timp un membru al acestei familii se afla în proces cu Spitalul. Conducerea spitalului a atacat hotărârea, deși nu crede că va câștiga.

Scrisoare şi la redacţia ziarului

Szotyori Nagy Áron și-a arătat nemulțumirea faţă de cele spuse de András Nagy Róbert printr-o scrisoare adusă la redacția ziarului nostru. „Am o atitudine pacifistă față de această problemă, dat fiind faptul că în urma discuțiilor purtate cu managerul spitalului acesta mi-a mărturisit faptul că nu cunoaște lungul șir de procese dintre instituția sanitară și familia noastră, ci doar situația actuală. I-am demonstrat faptul că în realitate nu este vorba de o suprafață de 1.500 de mp, ci de 2.167 mp, teren care a intrat în proprietatea mea pe cale legală în anul 2002” – ne-a scris moștenitorul.

Supărat și pe Primărie

În scrisoarea sus menționată, Szotyori Nagy Áron spune că tot în 2002, după ce a dobândit terenul din curtea spitalului, s-a dus la primarul de atunci, Albert Álmos, cerându-i acestuia un teren în schimbul celui de la spital. „Nu s-a întâmplat nimic, nici măcar nu am primit răspuns. În tot acest timp eu am plătit taxe și impozite pe acel teren, iar spitalul l-a folosit fără nicio obligație, și ilegal” – spune Szotyori.

Altă cale – Consiliul Județean

După ce a văzut că nu primește niciun răspuns de la Primăria Sfântu Gheorghe, nepotul doctorului Fogolyán s-a îndreptat în anul 2007 către Consiliul Județean, condus pe vremea aceea de actualul vicepreședinte Demeter János, și i-a cerut același lucru – să i se acorde un alt teren sau Consiliul Județean să cumpere cei peste 2.000 de mp la prețul pieței. „Am aflat cu stupoare că Demeter János a vrut să pornească un proces de expropriere, firește pe bani publici, proces ce ar fi ținut alți 5-6 ani, așadar a trebuit să acționez rapid pentru a evita o nouă tragere de timp. Am vândut terenul unui cunoscut om de afaceri, sub prețul pieței. Cu acest om nu au avut curajul să se certe, așa că mai bine i-au dat alt teren, în curtea spitalului. Altora da, dar moștenitorilor lui Fogolyán, nu” – spune supărat Szotyori Nagy Áron. El mai spune că după Revoluție a urmat pentru familia lui un lung șir de procese, dar nu i s-a dat înapoi nicio proprietate, tot ce a ajuns înapoi la el s-a întâmplat pe care judecătorească, după ani lungi de umblat prin tribunale.

Poza de la Revoluție

La protestul din Consiliul Local Sfântu Gheorghe, moștenitorul a spus că a decurs la acest gest inedit pentru că se consideră parte vătămată. El a venit cu o fotografie prin care demonstrează că a luat parte la Revoluția din 1989 și a spus că prin acest lucru spera să intre pe un drum al democrației, dar s-a înșelat. „M-a supărat faptul că în presă am citit declarații potrivit cărora familia lui Fogolyán Kristóf recurge la acțiuni și gesturi imorale. Această familie a fost una cu renume de-a lungul anilor și noi ne comportăm decent și azi. Este o minciună faptul că ni s-a dat înapoi ceva, cei care spun acest lucru nu știu să facă diferența dintre a retroceda și a câștiga sau recâștiga în instanță” – spune Szotyori.

Clădirile Prefecturii și CJ

Protestatarul a spus în fața consilierilor locali că proprietățile familiei Fogolyán nu au fost luate pentru că ar fi făcut parte din planul de naționalizare, întrucât nicăieri nu apare numele de Fogolyán în legea naționalizărilor din 1950. El este de părere că imobilele familiei au fost confiscate pentru că puterea avea nevoie de ele. Două dintre camerele existente în clădirea Prefecturii au fost câștigate în instanță de către urmașul familiei Fogolyán, existând în acest sens o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Urmașul familiei Fogolyán a mai câștigat, tot în instanță, o parte a clădirii Consiliului Județean Covasna – o construcție din piatră, cu etaj și curte de aproape 700 de metri pătrați. Szotyori spune că după 45 de ani de confiscare și aproape 20 de ani de procese, când instituțiile care își au sediul în clădirea menționată trebuie să plătească chirie, încearcă să plece, numai ca să nu mai plătească. Bărbatul și-a arătat îngrijorarea și față de noul plan de urbanism adoptat de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe, întrebând consilierii și primarul dacă vor să demoleze vreo clădire.

Primarul i-a dat replica

Edilul Antal Árpád și-a apărat consilierii spunând că nimeni dintre cei aflați în sală nu l-a atacat în vreun fel pe Szotyori Nagy Áron. „Sunt de părere că ceea ce s-a luat de la unii, trebuie dat înapoi, și nu mă pot exprima cu privire la părerile altora, care v-au spus că nu procedați corect din punct de vedere moral. În cei trei ani și jumătate de când suntem noi aici, nu cred că v-am împiedicat în vreun proces pe care l-ați avut în vederea redobândirii bunurilor confiscate. Cât despre planul de urbanism, acesta nu este altceva decât o imagine de viitor, dar nu înseamnă că vom lua ceva de la cineva sau îi vom demola clădirea cuiva.  Este vorba despre un plan care intră în aplicare dacă un proprietar renunță la un imobil” – a declarat primarul. El l-a invitat pe protestatar la o discuție în particular cu un specialist în construcții din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, pentru a clarifica situația.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.