ACTUALITATE 25 iunie 2014

Ia i-a adus un weekend de relaxare

de Székely Emőke | 900 vizualizări

Alexandra Frâncu este câștigătoarea concursului „Arată-ți mândria. Fă poze cu ia!”

Zeci de persoane au răspuns inițiativei lansate de Prefectura Covasna și Observatorul de Covasna și au îmbrăcat ia tradițională, au făcut poze și le-au încărcat pe pagina de Facebook a Prefecturii. Concursul a luat sfârșit pe data de 24 iunie, de Ziua Mondială a Iei, iar miercuri prefectul Marius Popica a premiat câștigătoarea concursului.

Alexandra Frâncu este câștigătoarea din acest an a concursului, și se va bucura de un sejur la Hotel Clermont în Covasna. Tânăra de 18 ani din Sfântu Gheorghe ne-a spus că nu se aștepta să câștige, dar se bucură pentru premiul obținut. Aceasta a adunat până la terminarea concursului 1.625 de like-uri.

„Sunt foarte încântată că am câștigat concursul, deși nu mă așteptam. Ia pe care am purtat-o în acea poză este nouă, dar în copilărie, la bunici obișnuiam să mă îmbrac în ie de sărbători. Din punctul meu de vedere cred că e foarte bine să promovăm obiceiurile și tradițiile românești din moment ce unele încep să se piardă, și sper că acest concurs să atragă atenția oamenilor să revenim la obiceiuri” – ne-a declarat Alexandra Frâncu.

La rândul său prefectul Marius Popica s-a arătat mulțumit de concurs și a spus că instituția pe care o conduce și-a propus să organizeze și alte asemenea evenimente.

Succesul concursului este dat nu numai de numărul participanților, în jur de 50, din care 31 au rămas în finală, ci de faptul că am sensibilizat lumea. După părerea mea merită să facem și anul viitor, pentru că scopul a fost atins fără discuție. Noi ca instituție dorim să organizăm și alte activități culturale, activități legate de societatea civilă, de tineret și sport, toate aceste domenii care privesc omul de rând. Vrem să dăm importanța cuvenită nu numai activităților de menținere a legalității, ci și acestor alte activități de suflet. Aș dori să precizez că acest demers a fost făcut pentru a ne reîntoarce spre valorile noastre adevărate, la cultură, tradiție, obiceiuri, pentru că acestea ne definesc ca națiune. Nu mă refer numai la tradițiile poporului român, ci și la tradițiile maghiare sau germane. Trebuie să îi învățăm în primul rând pe copii să respecte și să păstreze tradițiile pentru că aceasta este în sine continuitatea valorilor noastre morale și spirituale” – a declarat prefectul Marius Popica.

„Tradiții și obiceiuri”, materie la şcoală

Acesta a mai spus că tradițiile populare ar trebui învățate în școli, motiv pentru care Instituția Prefectului și-a propus să inițieze un proiect de includere în curricula școlară a materiei de tradiții și obiceiuri.

„Dorim să promovăm în cadrul curriculei școlare o acțiune prin care să se predea o dată pe săptămână obiceiuri, tradiții și folclor în cadrul școlii, iar în felul acesta tinerii să învețe și să cunoască exact obiceiurile și tradițiile străvechi, pentru că acestea sunt adevăratele valori pe care trebuie să le promovăm pentru tineret. În acest scop cred că această acțiune și-a atins scopul. 31 de concurente au rămas în concurs, avem o câștigătoare frumoasă pe care o felicit și pe această cale, în ie arată și mai frumos. Și pe viitor vom da atenția cuvenită oricărei acțiuni de acest fel. Vreau să mulțumesc pe această cale și Observatorului de Covasna care a fost receptiv la această idee și totul a fost pregătit cu foarte mare profesionalism, și vreau să mulțumesc și societății Top Star care a oferit acest premiu de un weekend la Hotel Clermont și tuturor celor care s-au implicat și au participat, sunt mândru de fiecare din ei” – a concluzionat prefectul.

Inițiativa de a stabili ziua de 24 iunie ca fiind Ziua Mondială a Iei a început pe Facebook, pe pagina La Blouse Roumaine, care are 83.000 de susţinători (like-uri) şi care a propus românilor din lumea întreagă (şi nu numai lor) să poarte ia pe 24 iunie, de Sânziene. Cei care au avut această iniţiativă au decretat 24 iunie Ziua Universală a Iei.

Numele campaniei a venit după o pictură realizată de Henri Matisse în 1940, numită „La blouse roumaine” în care apare o ţărancă îmbrăcată în ie. Tabloul a fost inspirat de portul popular românesc, pe care Matisse l-a descoperit datorită prieteniei cu pictorul Theodor Pallady. Pictura „La Blouse Roumaine” face parte din galeria de la Muzeul Naţional de Artă Modernă de la Paris.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ferariu, 28 iunie 2014
felicitari si...bravo.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.