ACTUALITATE 15 ianuarie 2015

Horia Grama cere înlăturarea panoului SIC din fața Prefecturii

de Székely Emőke | 168 vizualizări

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, le cere liderilor UDMR să înlăture panoul „SIC Terra Siculorum” amplasat în fața Prefecturii Covasna, pe motiv că acesta „sfidează Constituția României”.

„Sper ca politicienii maghiari să acţioneze în acest an cu mai multă înţelepciune şi cred că ar fi bine să înceapă anul cu luarea panoului SIC din faţa Prefecturii, pe care eu îl interpretez ca fiind o chestiune ce sfidează Constituţia României, prevederile articolului 1 care spune că România e stat naţional unitar. Această acţiune provocatoare nu cred că face bine în primul rând maghiarilor. Toate aceste acţiuni creează în rândul populaţiei româneşti ideea că maghiarii sunt împotriva statului român, a valorilor româneşti şi nu cred că aduce nimic bun” – a declarat Horia Grama.

Președintele PSD a mai spus că evenimentele organizate la sfârșitul anului trecut de liderii maghiari sunt provocatoare. „Liderii maghiari organizează tot felul de manifestări provocatoare, și tot ei atrag atenția că s-ar putea ajunge la evenimente de genul celor din Târgu Mureș din 1990. Păi nu merge așa. Tu organizezi și tot tu te plângi că ar putea duce la conflicte? E clar pentru toată lumea că Constituția și legile trebuie respectate de toată lumea, indiferent de etnie. Eu le atrag atenția liderilor maghiari că se joacă cu focul, aceste provocări nu mai pot continua” – spune președintele PSD Covasna.

Panoul cu inscripţia „SIC Terra Siculorum” a fost reamplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna decembrie 2014, în replică la acţiunile fostului prefect, Marius Popica, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spaţiile publice, pe baza unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.

Panoul a fost amplasat prima dată în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna noiembrie a anului 2012. Liderii UDMR local Tamás Sándor şi Antal Árpád au declarat la acea vreme că panoul reprezintă un semn de protest faţă de acţiunile fostului prefect Codrin Munteanu, care prin acţiunile şi declaraţiile sale a jignit comunitatea maghiară şi a „desconsiderat” simbolurile lor naţionale şi identitare.

După ce Codrin Munteanu a fost numit secretar de stat, iar locul lui la prefectură a fost luat de Dumitru Marinescu, adică în primăvara anului 2013 panoul a fost îndepărtat și dus în curtea sediului UDMR din Sfântu Gheorghe unde a stat până în decembrie 2014, când a fost reamplasat în fața Prefecturii Covasna, UDMR având autorizație de la Primăria Sfântu Gheorghe în acest sens.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 16 ianuarie 2015
Dl Grama nu indraznea sa ceara asta cand UDMR era la guvernare alaturi de PSD... Sila!! Ipocrizie politicianista, de care suntem satui! Nu mai vede PSD la guvernare... dar, nici de la "noul" PNL nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.