ACTUALITATE 3 martie 2020

Gunoaie abandonate pe marginea drumului, la ieșirea din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1667 vizualizări

Cine este responsabil să facă ordine? 

De peste două luni, pe marginea drumului județean DJ 112, Sfântu Gheorghe - Ilieni, zac saci de gunoi cu resturi de materiale de construcții. Conducerea TEGA ne-a spus că menținerea curățeniei în această zonă nu intră în atribuțiile companiei de salubritate, iar responsabil în acest caz este administratorul drumului județean. Pentru că identificarea făptașului este aproape imposibilă, acesta va scăpa, cel mai probabil, nepedepsit. 

Imaginile în care se pot observa deșeurile aruncate ne-au fost trimise de către un cititor care circulă frecvent în acea zonă. Bărbatul a făcut fotografiile pe 1 ianuarie 2020. De atunci situația nu s-a schimbat, iar sacii și pungile pline cu resturi de materiale de construcții, găleți și alte deșeuri, zac nemișcate pe marginea carosabilului.  

Conducerea TEGA ne-a explicat că ridicarea deșeurilor de pe marginea acelui drum nu este responsabilitatea companiei de salubrizare. 

„Depinde unde sunt abandonate deșeurile. Ori Primăria e responsabilă, ori administratorul drumului județean. Drumul spre Ilieni este drum județean și nu aparține de noi. Administratorul drumului ar trebui să colecteze gunoiul acela. TEGA nu are responsabilitatea asta acolo”, a precizat directorul societății care se ocupă cu serviciile publice de salubrizare în majoritatea localităților din județ, Máthé László. 

„Niciun administrator al drumului nu este gunoierul județului”

Totodată, managerul public al județului, Kovács Ödön, ne-a confirmat că administratorul drumului are obligația să colecteze deșeurile în zona extravilană. În acest sens va fi demarată și o acțiune prin care vor fi colectate gunoaiele în mai multe zone din județ, spune managerul public. În ceea ce privește gunoaiele de pe DJ 112, acestea vor fi ridicate și duse la TEGA. 

„În general vreau să zic că niciun administrator al drumului nu este gunoierul județului. Avem un plan de luna viitoare ca să mergem pe toate drumurile județene și din zona de protecție să strângem PET-urile cu cei trei muncitori pe care îi avem. Între timp dacă ne sesizează cineva noi încercăm să rezolvăm. Ceea ce e în intravilan e responsabilitatea primăriilor, iar ceea ce în extravilan e responsabilitatea noastră. Mergem și verificăm, dar fiind vorba de deszăpezire, toată lumea s-a uitat doar pe partea carosabilă. Vedem și o să găsim o soluție. În general se observă al cui e gunoiul. Mai sesizăm și Garda de Mediu. Uneori verificăm și mergem și le strângem că nu avem altă posibilitate. În schimb pentru PET-uri avem o lună de zile în care dorim să le strângem acolo unde este zona de protecție a drumurilor”, ne-a spus Kovács Ödön. 

Acesta a precizat că reprezentanții Gărzii de Mediu ar fi în măsură să aplice amenzi în astfel de cazuri, însă în situația dată este puțin probabil ca făptașul să fie identificat și pedepsit. 

Totodată, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat luni, 2 martie, că pe parcursul a două luni, martie și aprilie, va avea loc o campanie de responsabilizare a participanților la trafic pentru păstrarea curățeniei pe autostrăzi, drumuri naționale și în parcări, intitulată „Noi curățăm, tu păstrează!”. 

„Atenție! Aruncarea deșeurilor pe drumurile publice se sancționează, conform OUG 16/2020, cu amendă de până la 6.000 de lei! Împreună protejăm natura!”, se arată în comunicatul emis de CNAIR.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.