Glod până la glezne pe străzile din Băcel
Lucrările au fost sistate la începutul iernii, iar sătenii sunt nevoiți să „înoate” în noroi
Temperaturile ridicate din ultimele zile au adus și probleme pentru sătenii din Băcel, sat care aparține de comuna Chichiș. Drumul aflat în execuție din vara anului trecut a devenit impracticabil din cauza bălților si noroaielor formate. Circulația pe acea porțiune reprezintă un calvar atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. În tot acest timp localnicii cred că executantul lucrării ar fi de vină pentru situația cretă. De aceeași părere sunt și autoritățile locale, dar care afirmă totuși că problema va fi remediată curând.
Entuziasmul băcelenilor că în sfârșit drumul lor principal va fi reabilitat după atâția ani de chin și așteptare s-a transformat în deznădejde și nervi pentru că noroiul dens, nu asfaltul, înlocuiește acum gropile și praful.
Problemele de infrastructură sunt prezente de multă vreme, doar că acum situația este amplificată și din cauza lucrărilor care au fost sistate. Astfel, sătenii au intrat în iarnă cu drumurile descoperite.
„La Băcel e tot mai bine, nici nu mai putem să ieșim din curte”, scrie pe o rețea de socializare o femeie din Băcel. Sătulă pană peste cap de această situație, ea a decis să ia atitudine și a postat pe o rețea de socializare mai multe poze care ilustrează perfect starea drumului din sat. Este o adevărată aventură să ieși cu mașina din curte, spune femeia.
Infrastructura rutieră deplorabilă face ca satul să fie aproape izolat de restul lumii. Oamenii din sat se plâng de faptul ca în aceste condiții le este extrem de greu chiar și să iasă din propria curte. S-a ajuns la situația în care copii care merg la școală să aibă nevoie de ajutorul adulților ca să străbată marea de noroi, spun localnicii.
„Nu pot sa mă duc la Băcel la mama întrucât asfaltul se termină chiar la intrarea în sat, iar de acolo înainte este doar o mare de noroi. Lucrările au fost sistate la începutul iernii, ceea ce este normal, însă anormal mi se pare că au lăsat drumul decopertat și malurile de noroi în porțile oamenilor. Nu mai vorbesc de faptul ca nu pot intra cu mașina în curte și că fără cizme de cauciuc nu am curajul să mă dau jos”, ne-a spus fiica unei femei care locuiește în Băcel, adăugând că de vină ar fi executanții neserioși care tratează problema cu superficialitate.
Pentru ca situația să fie remediată măcar temporar, autoritățile au apelat la echipa care a început lucrările în vara anului trecut. Viceprimarul din Chichiș, comună de care aparține satul Băcel, ne-a spus că monitorizează situația. Deși nici el nu este mulțumit de echipa care execută lucrarea, speră totuși că în câteva zile străzile vor arăta mai bine.
„De două zile se lucrează ca să se remedieze problema asta majoră ca măcar oamenii să poată să circule. Au adus un buldoexcavator ca să sape un șanț ca să mai curgă apă de acolo și au pus niște pietriș, dar pietrișul a și dispărut. Ieri au pus și azi nu se mai vede. E un noroi de vreo 20 de centimetri. Mi-a promis executantul că o să facă, au mai împins din pământ ca să facă șanț, dar au lăsat porțile fără acces și e gravă situația, dar se lucrează și sper să nu plece de acolo până nu se rezolvă, de aceea am fost și azi dimineață și mă duc și acum ca să văd ce mai fac”, ne-a spus viceprimarul Silviu Tăraș.
Odată ajuns la fața locului, el a dat de aceeași imagine. Nimic nu părea să se fi schimbat. Contactat de viceprimar, inginerul șef a promis că a doua zi la prima oră muncitorii vor începe lucrările.
„Cine i-a pus să sape dacă au pus pietrișul înapoi, e o întrebare la care nu pot să răspund, că teoretic trebuia să sape, să ducă pământul și să pună pietrișul înapoi ca să facă fundația pentru asfalt. Ei au săpat, au dus pietrișul și au lăsat așa. Eu sper ca într-adevăr mâine dimineață să se remedieze problema”, a mai adăugat Silviu Tăraș.
De parcă toate acestea nu ar fi de ajuns și problema iluminatului public le dă în continuare bătăi de cap sătenilor care afirmă că fără o lanternă este aproape imposibil să te deplasezi în sat.
Executanții așteaptă vremea mai bună pentru a reveni pe șantier, iar conform contractului, lucrările de asfaltare ar trebui să se încheie până pe 31 august 2019. Astfel, la vară, băcelenii ar putea scăpa de corvoada noroiului, însă luând în calcul seriozitatea executanților, nici acest lucru nu este sigur.
Sursă foto: Facebook