ACTUALITATE 28 noiembrie 2011

Dar de suflet pentru Sfântu Gheorghe. Naiul lui Zamfir „luminează“ Povestea din Ajun [VIDEO]

de Székely Emőke | 1117 vizualizări
Festivalul „Povestea din Ajun”, desfăşurat între 3 şi 18 decembrie, are anul acesta protagonişti de marcă. Povestea din Ajun a ajuns anul acesta la cea de a şasea ediţie, iar organizatorii – Asociaţia de Tineret Ecou, Centrul de Cultură Arcuş, Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România şi...

Festivalul „Povestea din Ajun”, desfăşurat între 3 şi 18 decembrie, are anul acesta protagonişti de marcă.

Povestea din Ajun a ajuns anul acesta la cea de a şasea ediţie, iar organizatorii – Asociaţia de Tineret Ecou, Centrul de Cultură Arcuş, Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România şi Programul Seri Albastre – ne promit multe surprize. Evenimentul va avea loc în perioada 3-18 decembrie, iar pe parcursul celor 15 zile cei interesaţi pot alege dintre cele 22 de acţiuni – 14 concerte, 4 piese de teatru, 2 evenimente de carte, un atelier de creaţie şi o campanie publică de iarnă.

Gheorghe Zamfir la Sfântu Gheorghe

Cel mai mare maestru al naiului va veni anul acesta pentru prima dată la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de a şasea ediţii a evenimentului intitulat Povestea din Ajun. Maestrul va susţine un concert la Biserica Krisztus Király, fiind acompaniat la orgă de către directorul Ateneului Român, Nicolae Licareţ. Concertul pentru nai şi orgă, compus de Gheorghe Zamfir, a fost interpretat în această formulă pe mai mult de 400 de scene ale lumii, în ultimii ani. Alături de cei doi, solistul Gheorghe Palcu va interpreta vocal colinde în limbile română şi maghiară. Evenimentul se bucură de sprijinul Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR). Organizatorii ne-au declarat că intrarea la spectacol se va face doar pe bază de invitaţie, acestea putând fi procurate prin trimiterea unui SMS la numărul de telefon 0741-920.705. Mesajul trebuie să conţină numele şi adresa persoanei care solicită invitaţia. Fiecare număr de telefon poate primi o singură invitaţie, iar la fiecare adresă se vor pot duce maximum două invitaţii. Concertul va avea loc în data de 12 decembrie de la ora 19.

Teatrul Ţăndărică ne aduce "Albă ca Zăpada"

Cel mai celebru teatru de păpuşi din ţară, Teatrul Ţăndărică din Bucureşti, va aduce la Sfântu Gheorghe una dintre cele mai frumoase poveşti ale copilăriei, „Albă ca Zăpada”. Cele două reprezentaţii ale spectacolului vor avea loc pe data de 12 decembrie, de la orele 10 şi 12:30, în Sala Mare a Teatrului „Andrei Mureşanu”.

Concerte la Castel, dar şi la licee

Concertele ediţiei din acest an a Poveştii din Ajun vor avea loc în mai multe săli de spectacole din Sfântu Gheorghe şi Arcuş. Castelul de la Arcuş a devenit în ultima vreme o locaţie a culturii care a găzduit numeroase concerte, în special de muzică clasică. Acest lucru se va repeta şi în aceste 15 zile „de poveste”. Castelul de la Arcuş va găzdui în zilele de 7 şi 9 decembrie un spectacol de teatru intitulat „Acompaniatoarea”, cu Fatma Mohamed şi Elena Popa. Turneul de colinde „Seri Albastre” va poposi şi în Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Colegiul naţional „Székely Mikó”, Liceul „Mikes Kelemen” şi Şcoala „Váradi József”.

Magnolia de la Castel – un simbol local

„Copacul din Poveste” este numele dat magnoliei din curtea castelului de la Arcuş, iar directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila, a declarat că acest copac va deveni, probabil, unul dintre simbolurile locului. Copacul va fi ornat cu sute de lumini de sărbătoare. În afară de a avea un simbol, „Copacul din Poveste” este de fapt numele unei campanii în urma căreia 5.000 de locuitori ai oraşului Sfântu Gheorghe vor primi câte un cadou. Este vorba despre o fotografie. Fiecare persoană care va merge la Arcuş, se va fotografia la „Copacul din Poveste”, după care încarcă imaginea pe www.creeazacadou.ro, va primi fotografia printată în termen de maximum două zile, acasă. Fotografiile vor fi distribuite de către spiriduşii organizatori. Pentru cei ce nu au maşină proprie, sau nu doresc să o folosească pentru a merge la Arcuş, Sepsibus pune la dispoziţie un autobuz în fiecare zi. Acesta va pleca din staţia din Parc zilnic de la ora 18, şi de la castel, la ora 19. Preşcolarii din Sfântu Gheorghe vor primi gratuit câte o carte de colorat care spune povestea copacului de la Arcuş.

Atelier la MNCR

Andrea Deak, Cristina Felea, Laura Dănilă şi Eugenia Filip vor fi cele care îi vor învăţa pe copiii din oraş să confecţioneze podoabe de Crăciun. Evenimentul va fi găzduit de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, iar în cadrul proiectului 800 de copii vor avea ocazia să confecţioneze ornamente pa care le pot lua acasă. Perioada de desfăşurare a Atelierelor „Povestea din Ajun” va fi 5-11 decembrie.

Colindele vor răsuna şi la Catedrală

O noutate a acestei ediţii a „Poveştii de Ajun” este un concert coral susţinut de Corul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Concertul dirijat de profesorul Sorin Dobre va avea loc pe data de 13 decembrie, de la ora 18.

De Crăciun studenţii se întorc acasă

O mare parte dintre organizatorii „Poveştii din Ajun” sunt elevi şi studenţi. Studenţii vin acasă din marile centre universitare înainte de Crăciun, şi o parte dintre ei vin mai devreme special pentru a pune „osul la treabă”. Toate evenimentele acestei ediţii a evenimentului vor fi prezentate bilingv, de către Rapo Noémi şi Eduard Sonea. Organizatorii speră că şi elevii de acum, care participă la poveste, se vor întoarce acasă înaintea Crăciunului şi când vor fi studenţi, şi vor continua acest proiect.

Aşadar, anul acesta Moş Crăciun vine mai repede la Sfântu Gheorghe şi ne aduce „Povestea din Ajun”, un lanţ de evenimente legate de Sărbătorile de iarnă. Vom avea colinde, spiriduşi, copac împodobit şi multe cadouri speciale, toate pentru a ne pregăti de sărbătoarea Crăciunului din sânul familiei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Toni, 4 decembrie 2011
multumesc
, 4 decembrie 2011
@ Toni E biserica de pe strada Fabricii, vizavi de Liceul Economic
Toni, 4 decembrie 2011
Care este biserica Kristus Kiraly ??
vasi, 2 decembrie 2011
@mihai,flamandule,dar tu ai ce manca?Ca tot in orasul asta saracit de primari si consilii locale traiesti si tu.Sclav mai esti !!Ceva bun nu ai de zis niciodata la adresa unui roman?Oricare,alege tu citeste integral
mihai, 1 decembrie 2011
Cand n-ai ce manca,vine Gheorghe Zamfir si-ti canta la NAI.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.