ACTUALITATE 13 septembrie 2011

Gheorghe Ialomiţianu la discuţii cu oamenii de afaceri covăsneni [VIDEO]

de Monica Vrânceanu | 799 vizualizări
Ministrul Finanţelor a aflat direct de la mediul de afaceri din judeţ despre probleme precum evaziunea fiscală şi greutăţile producătorilor. Mai mulți oameni de afaceri din județul Covasna s-au întâlnit la finele săptămânii trecute cu ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu

Ministrul Finanţelor a aflat direct de la mediul de afaceri din judeţ despre probleme precum evaziunea fiscală şi greutăţile producătorilor.

Mai mulți oameni de afaceri din județul Covasna s-au întâlnit la finele săptămânii trecute cu ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, discutând cu acesta diverse aspecte legate de actualele condiții financiare și mersul afacerilor pe timp de criză. Întâlnirea a fost organizată la inițiativa PDL Covasna, a avut loc la Valea Crișului și a durat mai bine de trei ore. Discuțiile au fost deschise de către Gheorghe Ialomițianu, care a prezentat unele dintre cele mai actuale programe ale Guvernului, programe menite să vină în sprijinul mediului de afaceri – Programul Prima Casă și Programul Kogălniceanu pentru creditarea IMM-urilor –, dar și idei despre atragerea și utilizarea fondurilor europene.

În acest context, ministrul a ascultat mai multe expuneri ale oamenilor de afaceri covăsneni, aceștia prezentându-i o serie de probleme cu care se confruntă în activitatea lor. Astfel, ministrul a aflat despre problemele producătorilor și comercianților de carne, ale celor de cartofi precum și de ale celor care se ocupă de industria confecțiilor. În plus, lui Gheorghe Ialomițianu i-au fost prezentate și o parte dintre activitățile Asociației Intreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna (ASIMCOV), precum și  clusterele formate în cadrul acesteia. La rândul său, ministrul a punctat faptul că Guvernul trebuie să susţină producţia – prin credite şi programe naţionale, subliniind faptul că vitale pentru zona Braşov-Covasna sunt construirea tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov şi cea a Aeroportului Braşov.

Evaziunea fiscală îi blochează pe ”jucătorii” mari din piață

La nivel local al mediului de afaceri, întreprinzătorii covăsneni au vorbit despre mai multe aspecte legate de acest domeniu, atingând subiecte precum evaziunea fiscală, plăţile către Finanţe, diversele forme de sprijin pe care le-ar putea acorda Statul în susţinerea mediului de afaceri, fonduri structurale şi multe astfel de probleme.

Omul de afaceri Berszany Tibor, fondatorul şi patronul societăţii de producţie şi distribuţie a cărnii şi preparatelor din carne Bertis-Bertikris, a atras atenţia asupra evaziunii fiscale, achiziţiilor fără TVA şi vânzărilor fără bon fiscal practicate de unii mici comercianţi – situaţii care duc la o concurenţă neloială ce-i afectează în mod clar pe cei care înţeleg să-şi desfăşoare activitatea corect.

„Cu preţuri corecte şi cu toate taxele plătite nu putem fi competitivi dacă alţii nu respectă prevederile legale. Diferenţe de preţuri apar în pieţe şi la magazinele mici, astfel că producătorii şi distribuitorii la nivel naţional sunt foarte afectaţi”, a subliniat Berszany, arătând totodată că TVA-ul ridicat de 24% afectează mediul de afaceri tocmai prin faptul că micii comercianţi caută din această cauză „scăpare”.

Legat de acest aspect, ministrul Ialomiţianu a arătat că soluţia cea mai bună o reprezintă controalele punctuale, care au fost deja iniţiate în Capitală şi urmează să se extindă în restul ţării, vizaţi fiind în primul rând micii comercianţi.

Cartofi mulţi şi preţuri mici

Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cartofi Cartof-Cov, Romulus Oprea, a vorbit în cadrul întâlnirii cu ministrul Finanţelor despre situaţia producătorilor din judeţul Covasna – cel mai important producător de cartofi al ţării. Astfel, printre problemele ridicate s-au numărat greutatea cu care cartoful autohton intră în supermarketuri – aceste lanţuri de magazine alegând cartofii din alte ţări, chiar dacă nu sunt mai buni decât cei de aici. În plus, Romulus Oprea a apreciat că există şi o discriminare la nivel de producători, arătând că micii producători nu plătesc impozite și TVA, vând cartofi aşa cum pot şi astfel destabilizează piaţa.

„Sunt foarte tentat să sparg firma pe care o am în 17 bucăţi şi să fac 17 producători privaţi, pentru a se înceta cu această discriminare vizibilă. În primul rând, faptul că plătim TVA de 24% pe ploaie, vânt şi soare, e o mare discriminare – şi pe vremuri, agricultura avea statutul său. (...) Susţinem un sector foarte dificil, cu risc mare. Ne lovim de importuri necontrolate, de numeroase controale. În Bucureşti, cartoful e mereu cu minim 24% mai ieftin, această cultură a cartofului este discriminată – are un nivel de investiţie ridicat, este o cultură riscantă şi totuşi, deşi se consumă atât de mult, nu este considerat o cultură de interes naţional”, a arătat Romulus Oprea.

Potrivit acestuia şi altor producători de cartofi din judeţ, vânzarea pe factură a cartofilor către majoritatea comercianţilor este destul de greoaie, doar supermarketurile și rețelele mari fiind dispuse să achiziţioneze „corect” aceste legume.

În cadrul discuţiilor legate de producătorii covăneni s-au mai abordat şi aspecte legate de oamenii de afaceri afiliaţi ASIMCOV, reprezentanţii acesteia arătând că programe de finanţare a producătorilor pe partea de achiziţionare a tehnologiei sunt absolut necesare, tocmai în ideea de a putea ţine pasul cu producătorii europeni.

Lobby pentru Finanţe la Covasna

Ministrul Finanţelor a fost abordat inclusiv de către primarul oraşului Covasna, Lorincz Zsigmond, acesta arătând că desfiinţarea în urmă cu câteva luni a Direcţiei Fiscale de la Covasna îi pune în încurcătură pe oamenii de afaceri de aici, care pentru fiecare hârtie şi declaraţie fiscală trebuie să se deplaseze la Direcţia din Târgu Secuiesc, căreia i-a fost arondată Covasna. În context, Lorincz Zsigmond i-a cerut ministrului să ia în considerare trecerea fostei clădiri a Direcţiei Fiscale de la Covasna către autorităţi – astfel încât acestea să poată găsi o utilitate clădirii, şi totodată să găsească soluţii pentru înfiinţarea unui punct de lucru la Covasna. Reacţia ministrului la aceste cereri a fost una pozitivă, Gheorghe Ialomiţianu arătând că oraşul Covasna va avea în viitor un punct de lucru pentru ridicarea declaraţiilor fiscale şi a altor documente, astfel încât oamenii să nu se mai deplaseze la Târgu-Secuiesc.

Promisiuni de revenire

La finalul întâlnirii, ministrul Ialomiţianu a declarat că discuţiile cu mediul de afaceri covăsnean au fost foarte interesante, mai ales prin faptul că oamenii de afaceri au scos în evidenţă lucruri corecte, cum ar fi problemele cauzate de evaziunea fiscală şi lipsa creditelor avantajoase pentru producţie.

„S-au ridicat probleme cărora cu siguranţă va trebui să le găsim rezolvare – evaziunea fiscală, lipsa creditelor avantajoase pentru producători, aspectele referitoare la cultura cartofilor. Cred că în Covasna există o comunitate de afaceri foarte puternică – pentru că sunt multe asociaţii care reprezintă foarte bine domeniile puternice din judeţ. Sper că voi mai cunoaşte şi alţi oameni de afaceri, din alte domenii, pentru că vreau ca în calitatea mea de ministru să-i ajut”, a declarat la final Gheorghe Ialomiţianu. Ministrul Finanţelor a mai arătat că pleacă din Covasna cu satisfacţia faptului că a reuşit să cunoască o serie de aspecte legate de mediul de afaceri local, aspecte care pot fi extinse şi asupra mediului de afaceri din alte zone ale ţării; astfel, ministrul a promis că va reveni în judeţul nostru în cel mult două luni, deoarece doreşte să cunoască şi alţi oameni de afaceri din alte domenii de activitate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Cititor, 16 septembrie 2011
dedi. Nu ai raspuns la acuzatia adusa: "Cititorule draghe sunteti un PC-ist si un PSD-ist frustrati ca nu sunteti si nici nu veti fi in stare de nimic!!!" . Sper ca nu faci parte din Justitia romana citeste integral
Cititor, 15 septembrie 2011
dedi. Ai gresit. Nu sunt fan PDL, PSD, PNL, UDMR, PC etc. Sunt un cetatean roman prin nastere, si ca atare consider ca anumite drepturi chiar daca tovarasii de la anumite formatiuni politice gandesc citeste integral
vali, 14 septembrie 2011
dedi draghe, le-ai zis-o celor 2 comentatori cu id-uri false...PC si PSD...:)))))
dedi, 13 septembrie 2011
Cati ministri de finante au mai fost in Covasna? Niciunul??? Ei, na! Lili draghe, Cititorule draghe sunteti un PC-ist si un PSD-ist frustrati ca nu sunteti si nici nu veti fi in stare de nimic!!!
Cititor, 13 septembrie 2011
lili says: 13/09/2011 at 07:59 Vorbe goale: „S-au ridicat probleme cărora cu siguranţă va trebui să le găsim rezolvare – evaziunea fiscală..." Ministrul Finantelor trebuie sa cunoasca citeste integral
lili, 13 septembrie 2011
Vorbe goale: „S-au ridicat probleme cărora cu siguranţă va trebui să le găsim rezolvare – evaziunea fiscală, lipsa creditelor avantajoase pentru producători, aspectele referitoare la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.