ACTUALITATE 14 martie 2011

Garda de Mediu controlează exploatările de lemn și pădurile

de Monica Vrânceanu | 555 vizualizări
Garda de Mediu a județului Covasna a derulat în ultima perioadă mai multe verificări ce au vizat ocoalele silvice, composesoratele și firmele de exploatare a lemnului din județ, însă potrivit directorului acesteia, Kovacs Istvan, nu au fost sesizate nereguli semnificative. Kovacs Istvan a declarat ieri că Garda de Mediu a efectuat 140 de controale ce au vizat exploatările pădurilor din județ, în baza unui control tematic la nivel

Garda de Mediu a județului Covasna a derulat în ultima perioadă mai multe verificări ce au vizat ocoalele silvice, composesoratele și firmele de exploatare a lemnului din județ, însă potrivit directorului acesteia, Kovacs Istvan, nu au fost sesizate nereguli semnificative. Kovacs Istvan a declarat ieri că Garda de Mediu a efectuat 140 de controale ce au vizat exploatările pădurilor din județ, în baza unui control tematic la nivel național care va dura până la finele acestei luni.

”Nu am sesizat probleme majore, cum ar fi defrișări masive sau lipsa unor autorizații de mediu la exploatatori. Comparativ cu alte județe stăm bine, nu s-a exploatat ilegal, nu s-au ras păduri, nu am avut niciodată în județul Covasna ceva de amploare în acest sens”, a explicat Kovacs.

Directorul Gărzii de Mediu a subliniat că, după controalele care vizează defrișările și exploatările de masă lemnoasă se va trece la controale prin care se va urmări curățenia pădurilor, dar și a căilor ferate sau a drumurilor naționale.

Materiale periculoase închise și păzite pentru că nu sunt bani pentru distrugere

Directorul Gărzii de Mediu s-a referit totodată și la depozitul de la Târgu Secuiesc, unde nu demult au fost descoperite mai multe materiale periculoase, însă a atras atenția că nu este nevoie ca oamenii să intre în panică, deoarece nu este vorba despre un pericol direct ci mai degrabă de încadrarea unor materiale în anumite coduri europene de periculozitate.

”Depozitul de la Târgu Secuiesc, unde am făcut un control la care au luat parte alături de noi Poliția și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, conține de fapt materiale bituminoase folosite la izolațiile de exterior. Este vorba despre aproximativ 150 de butoaie a câte 200 de kilograme fiecare, care au fost depozitate acolo în 2004. Este adevărat că e un timp destul de lung de când se află acolo materialele, dar ele nu sunt direct toxice și trebuie ținut cont de faptul că tot timpul au stat în încăperi de beton, cu ziduri de cărămidă, bine izolate de exterior. După descoperirea materialelor s-a dat o amendă și situația este sub control în sensul în care locul este bine închis și păzit”, a declarat Kovacs.

Acesta a precizat că amenda aplicată firmei care deține materialele periculoase de la Târgu- Secuiesc a fost contestată deja în instanță, deoarece firma respectivă este în lichidare. Pe de altă parte, chiar dacă materialele ar trebui distruse acest lucru nu este încă posibil, deoarece procesul de distrugere, ardere în cuptoare la peste 1000 de grade este destul de costisitor - peste 2 euro/kilogram și nici nu se știe clar cui îi revine exact această responsabilitate.

În contextul controalelor efectuate la societățile care ar putea afecta grav calitatea mediului prin obiectul lor de activitate, Kovacs Istvan a mai arătat că ultimele controale efectuate la Abo Farm nu au scos la iveală probleme majore. Se pare că, în urma mai multor sesizări venite din partea oamenilor, care au reclamat mirosuri urâte provocate de activitatea Abo Farm, garda de Mediu și cei de la APM Covasna au analizat activitatea producătorului însă totul este în regulă, inclusiv autorizațiile acestuia. Mai mult, din datele pe care le dețin cei de la APM și de la Gardă reiese că Abo Farm a făcut și unele investiții pentru plierea pe cerințele de mediu, având ca dată limită ianuarie 2014 pentru a se conforma total cerințelor europene de mediu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
cine va care stie, 15 martie 2011
Asta e un fel de publicitate pentru garda de mediu? Pai unde s-a mai vazut ceea ce e la noi? Las ca nu pus ei apa la radacina la copacii aia din padurile pe care noi , copii si nepotii nostri o sa le citeste integral
Libertate de opinie, 15 martie 2011
Nu este treaba Gărzii de Mediu cu pădurile cât a ITRSV dar le place să se dea "rangeri", adică să se dea mari la apă mică. Altfel, 90% dintre amenzile ilegale ale aşa-numitei gărzi de mediu citeste integral
vasy, 15 martie 2011
Si binenteles ca nu au gasit prea multe nereguli pentru ca toti sunt manjiti si bagati in afacerile cu lemn in Covasna si Harghita,mai ales cei din Ministerul Mediului,primarul si consiliile citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.