ACTUALITATE 16 noiembrie 2015

Gala Națională a Societății Civile Tinere din România – un succes de proporții

de Mirela Cara Dragu | 960 vizualizări

Plecată din județul Covasna, Gala a fost inclusă în acest an în Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca

Ziua de sâmbătă a adus o imensă bucurie în rândul inițiatorilor Galei Naționale a Societății Civile Tinere din România, a cărei primă ediție a fost desfășurată în județul Covasna, dar care anul acesta a fost inclusă în Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca. „Este impresionant să vezi că o idee plecată dintr-o comunitate mică ajunge să fie preluată și dusă mai departe și devine un eveniment de închidere pe agenda unei Capitale Europene de Tineret. Te onorează. Este meritul unei echipe, dar meritul primordial rămâne totuși al celor din Covasna care au făcut posibilă prima ediție”, a declarat Directorul de Cabinet în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Cătălin Lazăr, care a adăugat că proiectul a pornit de la o idee a trei tineri – Ana Maria Lazăr, Laurențiu Matei și Cătălin Lazăr –, adunați într-o seară la un pahar de suc. „Ne-am gândit că lipsea acest lucru de pe harta evenimentelor destinate tineretului și am spus: «Ce-ar fi dacă un județ mic ar visa să gestioneze un eveniment național?». Multă lume nu a creditat acest lucru, iar ceea ce s-a întâmplat în seara asta a arătat că visele sunt posibile atunci când crezi cu adevărat și atunci când pui pasiune în ceea ce faci”, ne-a mărturisit Cătălin Lazăr.

În cadrul galei desfășurate sâmbătă seara la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, au fost recunoscute meritele tinerilor din România, ale celor care au avut rezultate deosebite în domeniile în care activează și ale celor care încearcă să transforme în bine comunitățile în care trăiesc. „Evenimentul din această seară arată clar cât de important este să crezi și să sprijini tinerii. Aș vrea ca sprijinul pe care l-am regăsit la București să-l regăsesc de multe ori și în Covasna, nu doar la instituții care sunt legate de persoane. Aș vrea să înțelegem că, dacă nu sprijinim tinerii și nu-i responsabilizăm, nu vom putea să avem o generație responsabilă pe viitor. Acum este momentul să luăm taurul de coarne, a spus Cătălin Lazăr.

Dacă la prima ediție au fost jurizați 125 de tineri, anul acesta numărul aplicanților la cele 10 domenii de activitate: artă și cultură, IT, sport, mediu, inovație, educație, business, umanitar, cercetare și voluntariat a crescut la 225. Aplicațiile au fost jurizate de 39 de specialiști din fiecare dintre domenii, între care și Daniel Șanta, preşedintele Asociației pentru Comunitate, care a jurizat categoria Umanitar.

Premiile au fost acordate în prezența oficialităților locale, a consilierului prezidențial Andrei Muraru, a reprezentanților Ministerului Tineretului și Sportului, a secretarului de stat Adrian Bughiu, a membrilor juriului și a partenerilor. În sală au fost peste 700 de tineri participanți. „Românii sunt ușor un popor de reticenți, cel puțin pe partea de început, și pun tot timpul greutățile în față. La fel a fost și cu proiectul acesta. Cam toată lumea a spus că nu se poate face, dar e suficient să găsești doi, trei oameni inimoși și dornici de afirmare – că e foarte important – și cred că, ușor, ușor, cu un pic de voință și cu susținere din mai multe părți lucrurile se pot realiza”, a declarat secretarul de stat pe activități de Tineret, Adrian Dumitru Bughiu, cel care a dat credit acestui proiect încă de la prima ediție.

Gala tineri Cluj Napoca noiembrie 2015 - 05

Două premii au ajuns în Covasna

Dintre toate premiile acordate, două au mers către județul Covasna, revenindu-le unor tineri plini de entuziasm și de dorința de a face lucrurile să se întâmple, respectiv Karácsony Zsolt, care a luat premiul pentru Cea mai bună inițiativă de încurajare a antreprenoriatului – „Tabără antreprenorială pentru tineri”, și Olah Attila, care a fost desemnat Cel mai bun sportiv paralimpic la paraciclism.

„Sunt onorat că am câștigat acest premiu pentru că este foarte mare lucru pentru noi și pentru voluntarii noștri, care au organizat acest proiect. Este un drum foarte bun pentru noi să facem tot mai multe proiecte pentru tineri întreprinzători și să dezvoltăm aceste programe. Știu că acesta nu este numai un premiu, ci și o recunoaștere a meritelor celor care s-au implicat în proiect”, a declarat Karácsony Zsolt care ne-a mărturisit că premiul l-a bucurat foarte mult și că nu se aștepta să câștige.

„După cinci ani de muncă asiduă, de antrenamente, ne bucurăm că avem acest eveniment în care cineva ne-a creat cadrul pentru a ne recunoaște munca. Premiul este important pentru mine pentru că această categorie la care eu am câștigat, cea destinată tinerilor sportivi paralimpici, nu este foarte puternic mediatizată și asta pentru noi înseamnă foarte mult. Recunoașterea primită mă va ajuta pentru dezvoltarea ulterioară și pentru viitor”, ne-a mărturisit la rândul său celălalt câștigător covăsnean, Olah Attila.

Cea de-a doua ediție a Galei Naționale a Societății Civile Tinere din România a fost organizată de Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Cluj și Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, împreună cu Fundația The Duke of Edinburgh’s International Award Romania. „Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna este foarte fericită că din trei finaliști avem doi câștigători, dar mai avem un motiv de bucurie. Ideea acestei gale a pornit de la Covasna dintr-un mic sat, Lisnău Vale și iată că s-a dezvoltat și a ajuns la acest nivel și, la anul, o să fie și mai și”, a declarat reprezentanta DJST Covasna, Florentina Teacă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.