ACTUALITATE 16 noiembrie 2014

GAL Asociația Alutus Regio Egyesület: posibilități mari pentru întreprinzători mici

de Székely Emőke | 861 vizualizări

Unde-s mulți, puterea crește – spune o vorbă veche, iar acest lucru este valabil și pentru dezvoltarea unor comunități din bani europeni. Astfel s-a născut o asociație care ajută la demararea unor proiecte din bani europeni, iar faptul că cei din asociație reușesc să facă o treabă bună este demonstrat de numărul mare al entităților membre. GAL Alutus sub numele de Asociația Alutus Regio Egyesület include comunele și satele aparținătoare din Depresiunea Baraolt și Valea Oltului: Aita Mare, Arcuș, Bățani, Belin, Bixad, Bodoc, Brăduț, Ghidfalău, Malnaș, Micfalău, Valea Crișului, Vârghiș, respectiv din orașul Baraolt, în totalitate 35 de localități, având un număr de 38.597 de locuitori, pe un teritoriu cu o suprafață de 1.109 kmp. Asociația are 59 de membri fondatori: 21 ONG-uri, 6 organizații ale cultelor, 21 întreprinderi mici și mijlocii, respectiv 11 actori din mediul public (consilii locale și Consiliul Județean). Grupul de lucru al Asociației funcționează din august 2012, iar în prezent are patru angajați în două birouri, un birou în fiecare microregiune, pentru a ușura accesul populației la posibilitățile de finanțare.

Apeluri de selecție și proiecte selectate

Până în prezent în cadrul a zece serii de sesiuni, s-au lansat unsprezece măsuri, respectiv 60 de apeluri, în cadrul cărora s-au depus 82 de proiecte, din care, după evaluare, au fost selectate 56 de proiecte. La această oră sunt semnate toate contractele de finanțare aferente acestor proiecte, procentul de contactare al fondurilor disponibile ridicându-se la aproximativ 95%, GAL Asociația Alutus Regio Egyesület situându-se pe primul loc în Regiunea Centru din acest punct de vedere.

„Deoarece ne-am angajat ca prin Programul LEADER să dezvoltăm teritoriul Alutus, încă din faza de elaborare a Planului de Dezvoltare Locală scopul nostru a fost de a-i încuraja pe actorii din mediul rural în identificarea posibilităților de dezvoltare a zonei pe termen lung, și de a-i sprijini în utilizarea durabilă a posibilităților identificate. Am sprijinit inițiativele de tip „de jos în sus”, iar prin criteriile de selecție am încercat să canalizăm fondurile acolo unde era nevoie mai mare. Astfel, am reușit să sprijinim beneficiari tineri, fără experiență, mici meșteșugari, asociații, care din cauza dimensiunii investiției nu ar fi avut șansă într-o competiție națională, dar care sunt cei mai importanți actori în păstrarea culturii și a tradițiilor. Avem poate cei mai mulți tineri fermieri (24 de beneficiari cu exploatații în domeniul apicol, zootehnic, vegetal sau mixt)” – a declarat directorul executiv al Asociației, Antal Esztilla.

Aceasta a adăugat că nu au fost uitați nici micii meșteșugari, două ateliere de olărit, un atelier de legătorie produse tipografice, două cabinete stomatologice, un atelier de tâmplărie, precum și un atelier de vulcanizare au reușit să obțină fonduri pentru dezvoltarea afacerii. De asemenea, asociația are două start-up-uri în domeniul turismului, înființarea unei agropensiuni și a unui centru de închiriere echipamente sportive, dar trebuie amintit și proiectul unei asociații, care s-a angajat să dezvolte turismul local prin elaborarea unui ghid virtual.

„Considerăm că programul LEADER trebuie să vină în primul rând în sprijinul beneficiarilor privați, deoarece finanțează proiecte mici, iar autoritățile publice au la dispoziție și alte posibilități de finanțare. Din acest motiv în cadrul GAL au obținut finanțare doar patru comune, care și-au propus investiții mici, dar indispensabile, cum ar fi achiziționare de utilaje de deszăpezire pentru satele aparținătoare greu accesibile” – spune directorul executiv.

Alutus - Toth

Activități de promovare, animare și informare

În vederea prezentării posibilităților de finanțare au fost organizate mai multe evenimente de promovare în fiecare localitate din regiune, iar unde specialiștii au constatat lipsa curajului sau existența unei reticențe, suplimentar au organizat activități de animare. În cursul anilor 2012-2014 în 23 localităţi din GAL s-au desfăşurat 20 de promovări și 10 animări.

„Pentru a avea o echipă performantă și lideri locali eficienți care să ne ajute în diseminarea informațiilor, am organizat o serie de sesiuni de instruire. Este important ca fiecare comună aparținătoare teritoriului Alutus să aibă cel puțin un lider local informat, având şi rolul de multiplicator. După epuizarea fondurilor, în vederea asigurării transparenţei acţiunilor întreprinse, precum şi pentru crearea unui capital de imagine şi atitudine pozitivă am început organizarea unei serii de acțiuni de informare a populației. Aceste acțiuni se realizează prin diferite mijloace de comunicare directă (întâlniri, evenimente publice etc.) și în masă (materiale tipărite: pliante, broşuri, afişe, comunicate mass media). Actualmente suntem la al nouăsprezecelea eveniment de acest fel” – spune Antal Esztilla.

Cooperare internațională LEADER: De al Olt până la Crișuri și retur

Bazându-se pe relațiile de înfrățire de aproape două decenii dintre orașele Baraolt și Szarvas, Asociația Alutus Regio Egyesület împreună cu Asociația pentru Dezvoltarea Rurală Valea Crișurilor din județul Békés (Ungaria) participă la un proiect de cooperare transnațională. Cooperarea a fost inițiată de către asociația din Ungaria și este în curs de elaborare.

„Ne bucurăm că pe teritoriul Alutus nu există nicio comună care să nu fi beneficiat de Programul LEADER, astfel asociația noastră contribuind la dezvoltarea economiei spațiului rural. Sperăm că experiența acumulată în cadrul acestei perioade ne va fi de folos în ciclul următor și astfel vom putea fi din nou în folosul comunității” – a concluzionat directorul executiv.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.