ACTUALITATE 29 iulie 2019

(Update) FOTO /VIDEO Ziua Imnului, marcată la Sfântu Gheorghe cu gândul la Caracal

de Iulia Drăghici - Taraș | 1171 vizualizări

Contextul crimelor din Caracal nu a fost trecut cu vederea luni, 29 iulie, când în centrul municipiului Sfântu Gheorghe s-a marcat, într-un mod cu totul diferit de anii trecuți, Ziua Imnului Național. Prefectul județului Covasna a vorbit despre faptul că Imnul ar trebui să fie un simbol sub care să se unească populația țării, mai ales în astfel de momente, care zguduie întreaga națiune. 

Organizatorii au luat și hotărârea de a anula programul artistic. 

Nu o să vă fac aici o prezentare a ceea ce înseamnă Imnul Național, cum a ajuns să fie acest cântec „Deșteaptă-te române!” Imnul național al României pentru că astea sunt informații pe care le puteți obține dintr-un singur click. (...) Inițial am prevăzut și un moment folcloric, însă având în vedere ultimele zile și evenimentele și veștile groaznice care vin din restul țării, mie unul nu-mi vine a hori, a juca și a cânta, dar asta nu înseamnă că este de vină Imnul Național. Tot ceea ce ni se întâmplă, în mare măsură este din vina noastră. Prin urmare, sunt de părere că trebuie să serbăm acest cântec, care ne leagă, care de fiecare dată a fost alinare pentru noi, pe care străbunii noștri ni l-au lăsat ca să ne îmbărbăteze atunci când e nevoie, să ne dea curaj, să ne dea încredere, să ne dea speranță și nu în ultimul rând, să ne trezească”, a spus, în debutul activității, prefectul Sebastian Cucu. 

Evenimentul în sine a fost emoționant și unic, mai ales prin faptul că aproape toți cei prezenți în audiență au luat parte la momentul interactiv în care s-a recitat imnul. Fiecare persoană urcată pe scenă a primit câte o foaie cu câte un vers și a rostit, în fața microfonului, cuvintele până când s-a scurs întreg textul. 

„Ca să nu ne încurcăm, nu că nu am ști versurile”, a subliniat prefectul în momentul când se distribuiau foile cu text. 

Apoi, după acest moment, alături de Grupul „Voievozii Munților” din Vâlcele s-a intonat Imnul se stat. 

Înainte de a se încheia, prefectul a avut un mesaj „certăreț” pentru cei care au lipsit de la activitate. 

„Le mulțumesc tuturor celor care s-au străduit să fie astăzi la acest scurt moment, dar zic eu – intens. E mare lucru, să știți! Îmi pare rău că nu mulți au găsit tăria să meargă la șef să se învoiască 15 minute să vină aici. Altfel, dacă era de plătit o factură, găseau tăria asta. Dar oricum, momentul ăsta este să ne adune, nu să ne împrăștie”, a spus prefectul. 

După 15 minute, toată lumea s-a întors la programul de lucru obișnuit, la fel ca în orice altă zi de luni, doar parcă ceva mai încărcată cu emoție. 

„Să nu fim indiferenți la necazurile semenilor noștri, chiar dacă sunt la câteva sute de kilometri depărtare! Nu trăim într-un bol de sticlă și ca atare trebuie să ne și comportăm. Acum, poate că am fost și puțin egoist, dar așa am simțit și cred că așa era normal și nu putem să ne bucurăm pe de-a întregul de această sărbătoare, dar totodată, că Imnul este liantul dintre noi și toți ceilalți semeni din țară”, a mai declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, Sebastian Cucu. 

Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului Județului Covasna și Despărțământul Astra din Covasna și Harghita. La activitate au luat parte și Ansamblul „Piatra Mare” din Dobârlău, dar și grupul „Fluierașii” din Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.