Fostul mare hocheist Gică Huțanu s-a stins din viață
Sfârşitul săptămânii trecute a fost unul trist pentru hocheiul românesc: fostul mare jucător de hochei Gică Huțanu a decedat la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe unde a fost internat în urmă cu câteva zile. Acesta suferea de mai multe boli, fiind semiparalizat, iar în ultimii ani a fost internat la un cămin de bătrâni din Haghig. Deși nu s-a născut la Sfântu Gheorghe, a jucat aici în anii ’70, pe vremea când orașul avea echipă de hochei.
Am stat de vorbă cu fostul coleg de breaslă și prietenul de o viață al lui Gică Huțanu, Nicu Vișan.
„Deseori am fost confundați pentru că semănam foarte mult. Aveam aceeași înălțime, aceeași greutate și purtam același număr la pantofi. A fost un jucător de excepție, s-a clasat pe primul loc în clasamentul golgheterilor grupei valorice C a Campionatului Mondial de Hochei din 1971 din Elveția. Am jucat împreună la Galați, dar și la Sfântu Gheorghe și nu numai că am fost coechipieri, am jucat în aceeași linie. Mulți specialiști spun că Gică Huțanu a fost un fel de Dobrin al hocheiului românesc” – își amintește Nicu Vișan.
Gică Huțanu nu a avut familie, iar ultimii lui ani de viață i-a petrecut la Căminul de bătrâni de la Hăghig. Așa cum i-a fost alături când avea mare nevoie, Nicu Vișan nu și-a lăsat baltă amicul nici după ce acesta a decedat, el fiind cel care se ocupă de înmormântarea care va avea loc marți la Cimitirul Comun din Sfântu Gheorghe.
Gheorghe Huţanu s-a născut la 17 iunie 1950 în Bucureşti şi a jucat la echipele Dinamo 1968-1976, Steaua 1977-1982, HC Sf. Gheorghe 1983-1985. A fost component al echipei naţionale de hochei, fiind desemnat cel mai bun atacant al grupei valorice C la Campionatul Mondial de Hochei din 1971 (Elveţia) cu 22 puncte.
„Între cei mai merituoşi jucători ai formaţiei României la Campionatul Mondial s-a aflat şi tânărul Gheorghe Huţanu. Cu acest prilej, el a înscris pentru echipa ţării cel mai mare număr de goluri şi, deoarece a şi pasat decisiv altor coechipieri, la sfârşitul competiţiei Gică a primit cupa pentru cel mai bun realizator al campionatului.” (Albumul omagial al Clubului Dinamo – perioada 1948-1973)