Forum pe tema gestionării deșeurilor la Sfântu Gheorghe
Consiliul Județean Covasna a găzduit miercuri un forum public al proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna”. La eveniment au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai autorităților locale, precum și fostul ministru al mediului, deputatul UDMR Borbély László. Acesta a vorbit despre faptul că în județul nostru lucrurile se mișcă bine în ceea ce privește rezolvarea problemei deșeurilor, însă și-a manifestat nemulțumirea față de banii negociați cu UE pentru proiecte de mediu, care i se par prea puțini.
„Vreau să felicit autoritățile locale din județul Covasna pentru implicare și munca lor în rezolvarea problemei deșeurilor. În același timp însă mă îngrijorează suma alocată pentru programul POS Mediu, care este cu 2 miliarde de euro mai mică decât în ciclul anterior de finanțare, și mă tem că banii nu vor fi de ajuns pentru rezolvarea problemelor de mediu pe care România s-a angajat să le rezolve. UDMR nu este de acord ca Programul Operaţional Sectorial de Mediu să primească numai 3,5 miliarde euro pe următorii ani. Nu este de conceput ca să avem cu 2 miliarde de euro mai puţin decât în perioada 2007-2013, când România are angajamente foarte multe şi pe apă, şi pe deşeuri. Vom discuta această problemă cu partenerii noștri de coaliție și sper să revedem aceste cifre” – a declarat Borbély László.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că din cauza procedurilor de licitație publică au întârziat cu implementarea acestui proiect, însă lucrurile s-au limpezit, iar la Leț au început lucrările la stația de sortare a deșeurilor. Lucrările la această stație trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2015.
Tamás Sándor a spus că instituția pe care o conduce a cheltuit în jur de 30 de milioane de euro, în mare parte bani europeni, pentru gestionarea deșeurilor din județ. „Scopul nostru este acela de a închide cât mai repede toate rampele de gunoi din județ și a le ecologiza așa cum s-a întâmplat deja la Covasna și Întorsura Buzăului. Locuitorii județului produc anual 194.000 de tone de deșeuri, acestea ajung momentan la Sfântu Gheorghe, însă este foarte important ca stația de sortare de la Leț să fie construită cât de curând pentru a nu ajunge în situația de a transporta gunoiul nostru pe bani grei în alte județe” – a declarat Tamás Sándor.
Construirea stației de sortare de la Leț, precum și închiderea rampelor de gunoi costă în jur de 30 de milioane de euro. Dat fiind faptul că este vorba de un proiect care vizează aproape tot județul, contribuția administrațiilor locale este însemnată, cu o valoare totală de 3 milioane de euro. „Am venit în sprijinul comunelor și al orașelor și am plătit noi această sumă pentru că ar fi fost o povară prea mare pentru administrațiile publice locale” – a spus Tamás.