ACTUALITATE 26 februarie 2014

Formarea profesională a angajaților, obligatorie doar pe hârtie

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 2092 vizualizări

Legea îi obligă pe angajatori să-şi perfecționeze angajații, dar nu-i sancționează dacă nu o fac

Se spune că omul trebuie să învețe pe tot parcursul vieții, iar acest principiu nu se referă, desigur, doar la chestiunile ce țin de intimitatea fiecăruia sau de cultura generală, ci și la partea profesională. Și asta pentru că în orice meserie sau ocupație, oricât de fixă sau de rigidă ar fi ea, vremurile moderne aduc permanent noutăți. Și pentru că fără învățare, fără dorința de a acumula cunoștințe noi, evoluția este imposibilă. Probabil că la asta s-a gândit și legiuitorul român, care a prevăzut în Codul Muncii (CM) obligativitatea angajatorilor de a le asigura angajaților o formare profesională continuă. Potrivit art. 194 din CM, angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează: cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi; cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi. Același CM mai prevede că „cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională sunt suportate de către angajatori”. Legea mai spune că în cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.

Legea zice, dar puțini fac

În vreme ce legea sună destul de frumos, dând angajaților posibilitatea de a se perfecționa și cursa, realitatea este cu totul alta: prea puțini sunt acei angajatori care țin cont de lege și care o mai şi respectă. Și asta nu doar pentru că traversăm de mai mulți ani o perioadă economică dificilă, ci și pentru că nu există sancțiuni care să-i constrângă pe angajatori să respecte aceste drepturi ale salariaților. Așa se face că cei mai mulți dintre angajații români nici nu visează la perfecționare, acesta fiind un domeniu tangibil mai mult pentru cei care lucrează în administrație sau în firme mari, care la rândul lor au tot interesul de a-și perfecționa angajații, în scopul atingerii unor rezultate cât mai bune. Prea puțini sunt angajatorii care au înțeles că oamenii trebuie motivați atât profesional cât și financiar, iar pe o piață instabilă a locurilor de muncă, salariații par a avea tot mai multe obligații și tot mai puține drepturi: în caz contrar, managerul autohton îi prezintă situația binecunoscută deja în care „alți zece stau la coadă pentru un așa loc de muncă”.

Sancționarea ar fi inutilă, ba chiar deloc benefică

Directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, ne-a declarat că până acum câțiva ani, angajatorii primeau stimulente financiare dacă-și trimiteau oamenii la cursuri de perfecționare. Acest articol de lege a fost însă abrogat, astfel că nimeni nu mai e motivat în vreun fel, mai ales dacă vorbim despre firme mici, care supraviețuiesc la limită.

„Toată lumea e obligată la cursuri de perfecţionare – pe vremuri se mergea, făceam și noi. Acum însă, prea puțini. Legea e respectată însă în instituțiile publice. În teorie, fiecare angajator ar trebui ca pe baza unor chestionare aplicate anual angajaților, să detecteze nevoile de perfecționare. În cazul în care aceste nevoi nu se suprapun cu cele ale angajatorului, se poate ca angajatul să primească zece zile libere pentru a-și face perfecționarea. Legea e destul de permisivă, totul e să fie voință și putere financiară pentru aceste cursuri”, ne-a declarat Kelemen.

La rândul său, reprezentanta Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Liliana Balmuș, ne-a declarat că în vreme ce legea există, într-adevăr, nu există și sancțiuni pentru cei care nu o respectă. Pe de altă parte, Balmuș a atras atenția că sancționarea angajatorilor care nu o pun în aplicare nu ar fi tocmai cea mai înțeleaptă decizie, în condițiile în care firmele abia reușesc să supraviețuiască în aceste vremuri.

Mai sunt și angajați norocoși…

În vreme ce patronii afacerilor mici sunt destul de încurcați când află de formarea profesională pe care ar trebui să le-o asigure angajaților, nu la fel se întâmplă la instituții: aici există tot felul de cursuri de formare și perfecționare, ceea ce oarecum compensează, susțin angajații, cu salariile destul de mici. La Consiliul Județean Covasna, de exemplu, angajații sunt trimiși la asemenea cursuri, iar reprezentanții Centrului Europe Direct spun că și ei merg la diferite seminarii și evenimente de perfecționare a cunoștințelor. Și la Spitalul Județean de Urgență se fac anual zeci de cursuri, pentru diversele categorii de angajați.

„Avem mai multe cursuri, iar acestea sunt pe categorii – fie pentru personalul administrativ, fie pentru cel medical. În plus, medicii înșiși aplică de multe ori la diverse cursuri în mod individual. Credem că este foarte important acest aspect, deoarece mereu apar noutăți care sunt vitale pentru Spital și pentru starea pacienților, în cele din urmă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt Pataki Annamaria, menționând că în acest an Spitalul Judeţean va organiza un curs de perfecționare inclusiv pentru cei de pe partea de leadership și management sanitar.

Și cadrele didactice fac tot felul de cursuri, asta nu doar pentru a se perfecționa ci pentru că în sistemul de educație, cursurile și diplomele obținute de pe urma acestora înseamnă nu doar un eventual plus la salariu ci inclusiv o consolidare a postului.

„Anual merg la cursuri, iar pe cele mai multe le plătesc din buzunar. Fac tot felul de cursuri, tot ce prind și se pliază pe domeniul meu. Pentru că avem un sistem de punctaj unde contează – și asta e important în condițiile în care și în învățământ încep să apară șomeri, ca urmare a restrângerilor de activitate”, ne-a declarat Simona, educatoare.

Unii nici n-au auzit de aceste cursuri

Vânzătoare la un magazin din Sfântu Gheorghe, Maria ne-a spus că nici nu a auzit de așa ceva și nici nu a fost vreodată la un curs de perfecționare. „Am avut un fel de curs când m-am angajat. Atunci ne-au învățat cum funcționează aparatele din dotarea magazinului, și anume casa de marcat și aparatul pentru cardurile bancare. Sincer nici nu știu la ce curs de perfecționare am putea merge noi, mi se pare oarecum inutil. Dacă un asemenea curs ar însemna și o mărire de salariu, aș merge și eu” – ne-a declarat vânzătoarea.

Un alt angajat, al unei firme de calculatoare, ne-a spus că nici el nu a fost vreodată la un curs de perfecționare. „Am auzit de asemenea cursuri, știu că inclusiv Camera de Comerț și Industrie Covasna a organizat ceva de genul, o întâlnire, schimb de experiență. Dar eu nu am fost, dacă firma nu plătește asemenea cursuri, eu nu voi da bani din buzunar pentru că nu îmi permit. În marile orașe știu că se organizează diferite cursuri, la unele vin invitați de seamă, oameni de la care ai ce învăța, și dacă mi s-ar oferi ocazia, da, aș vrea și eu să merg” – spune angajatul.

Patronii ridică din umeri

Administratorul unei firme de distribuție ne-a declarat că știe de lege, însă nu și-a trimis angajații la cursuri. „Nu știu la ce curs să îi trimit. Dacă cineva de la noi are nevoie de concediu pentru studii, fiind student, asta da, sunt de acord, dar să trimit angajații la grămadă la cine știe ce curs și să plătesc doar să avem o hârtie în plus, mi se pare cam deplasat” – ne-a spus administratorul.

Și asemenea lui gândesc cei mai mulți dintre patroni, dacă vorbim despre Sfântu Gheorghe și întregul județ. În aceste condiții, poate că nu ar trebui să ne mirăm uneori de faptul că suntem catalogați ca ineficienți și slab pregătiți, atunci când vine vorba de a ne găsi un loc de muncă mai bine plătit sau atunci când în zonă mai apare câte un investitor dornic de a găsi forță de muncă bine pregătită şi calificată.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 27 februarie 2014
Cred ca depinde de cel care conduce, la spitalul Judetean Directorul Andras Robert este un tip educat, scolit, instruit si el si intelege bine importanta instruirii angajatilor.. In rest, nu au cum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.