ACTUALITATE 29 septembrie 2014

„Fiți deschiși, lărgiți-vă orizontul”

de Székely Emőke | 201 vizualizări

A început un nou an universitar la extensia UBB din Sfântu Gheorghe

Zeci de studenți, dintre care majoritatea boboci, au pășit luni cu emoții în aula Universității „Babeș-Bolyai” – Extensia Sfântu Gheorghe. Îmbrăcați în haine de sărbătoare și având zâmbetul pe buze, fiecare se gândea la anii ce vor urma, la studenția de la care fiecare are așteptări mai mari sau mai mici. La evenimentul de deschidere a anului universitar au participat profesorii extensiei, precum și reprezentanți ai autorităților.

Bun venit la facultate

În discursul ei de deschidere, directoarea extensiei, dr. Laura Olteanu, i-a îndemnat pe studenți să fie deschiși atât către cunoaștere, cât și spre noi prietenii care se pot lega în anii studenției. „Suntem într-un moment în care îi primim pe tinerii noștri studenți, cei din anul I, pentru care această zi marchează o etapă nouă, plină de provocări, de întrebări, ale căror răspunsuri le vor primi pe parcursul acumulării experiențelor viitoare. Putem vorbi de provocări pentru că totul este nou pentru ei, totul îi îmbie către cunoaștere și deschidere. Studenția nu întâmplător este considerată o perioadă marcantă a vieții fiecăruia. Dragi studenți, fiți deschiși, lărgiți-vă orizontul, legați prietenii, învățați și experimentați, dezvoltați-vă valorile personale” – le-a spus dr. Laura Olteanu celor prezenți.

Aceasta a precizat de asemenea că din punct de vedere al admiterii la nivelul extensiei din Sfântu Gheorghe, în acest an numărul de studenți înscriși s-a situat la același nivel ca anul trecut, în condițiile în care, spune ea, universitățile traversează o perioadă dificilă pe fondul declinului demografic și al scăderii procentului de promovabilitate la examenul de Bacalaureat.

Pornim la drum optimiști. Știm că este loc de mai bine, dar obiectivul nostru major este dezvoltarea și consolidarea. Mă refer la consolidarea specializărilor existente, la creșterea numărului studenților, dar avem în vedere și dezvoltarea activității de cercetare. Dezvoltarea activității științifice și de cercetare a fiecărui cadru didactic se reflectă nu numai în dezvoltarea individuală, ci și în actul educațional” – a spus dr. Laura Olteanu, care și-a exprimat speranța că și în anul universitar care tocmai a început, UBB va avea o relație de colaborare cu autoritățile locale.

Deschidere an universitar UBB Sfantu Gheorghe septembrie 2014 - 01

„Profitați de profesionalismul dascălilor”

Prezent la deschiderea anului universitar, subprefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, le-a vorbit studenților folosind vorbele lui Nelson Mandela, care spunea că „Educația este cea mai puternică armă pe care o puteți folosi pentru a schimba lumea”. Subprefectul le-a urat mult succes atât bobocilor, cât și celorlalți studenți, și a spus că „deschiderea noului an universitar reprezintă un moment cu o bogată simbolistică, când fiecare universitate își deschide porțile pentru a modela societatea de mâine. Dragi studenți, vă rog și vă îndemn să profitați de profesionalismul și experiența profesorilor, dar și de toate oportunitățile pe care vi le oferă acești frumoși ani” – a declarat subprefectul Sebastian Cucu.

Mesajul primarului Antal Árpád

Din partea Primăriei Sfântu Gheorghe a fost prezent la eveniment managerul public al municipiului, Czimbalmos-Kozma Csaba, care le-a citit celor prezenți mesajul primarului Antal Árpád. „În clădirea aceasta minunată începutul de an universitar nu înseamnă doar startul unui proces de 3, 5 sau mai mulți ani, acest început reprezintă bucuria constatării faptului că acești tineri sunt conștienți de importanța îmbogățirii cunoștințelor în pregătirea unei vieți cât mai bune. Faptul că doresc să studieze aici, acasă, ne dă speranța că ei doresc și își plănuiesc să trăiască chiar aici, în această zonă. Obligația noastră a părinților, educatorilor, a tuturor cetățenilor și instituțiilor care trăim și muncim aici este de a le oferi posibilitatea rămânerii sau a întoarcerii acasă. Este adevărat că azi există o mie de posibilități de a-și încerca norocul în aproape orice colț al lumii, dar un lucru e sigur: legătura adevărată între copii și părinți, bunici, frați, rude, prieteni, nu poate fi asigurată, trăită prin Skype, cu ajutorul telefonului mobil sau al avionului” – a transmis primarul Antal Árpád, și le-a urat succes studenților în încercarea de a-și găsi rolul aici, acasă.

Emoții în ochi și suflet

Bobocii au asistat cu emoție la festivitatea de deschidere, și pe ochii lor se citea entuziasm și emoție. „Nu știu exact la ce să mă aștept. Am auzit foarte multe despre studenție de la prietenii mei, însă cred că fiecare dintre noi trăiește acești ani altfel. Am emoții, desigur, și sper să nu dezamăgesc părinții, bunicii și cunoștințele care au încredere în mine” – ne-a declarat o studentă în anul I. Aceasta a mai spus că a ales să studieze acasă din considerente financiare. „Aici sunt acasă, așadar nu va trebui să cheltuim bani pe chirie, iar mama va găti în continuare și pentru mine. Nu știu ce va fi pe viitor, deocamdată sunt studentă aici, și vreau să mă bucur de acest lucru. Cel puțin până la prima sesiune” – spune tânăra zâmbind.

Anul acesta, Extensia Sfântu Gheorghe a UBB pornește cu specializări deja consacrate, cum ar fi Economie, Comerț și Servicii, Economia Firmei, la nivel de licență, Managementul Dezvoltării Afacerilor la nivel de masterat în cadrul Facultății de Științe Economice și Dezvoltarea Afacerilor, Administrație Publică nivel licență în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, și Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Științe și Ingineria Mediului. De asemenea UBB are două specializări noi, și anume: Marketing și Știința Mediului.

UBB este cea mai mare universitate din România pe baza numărului de studenți înscriși la toate formele de învățământ, cu peste 35.000 de studenți în total.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.