Finanțarea proiectelor culturale a fost contestată
Asociaţia Ecou cere transparentizarea modului de evaluare a acestora, având în vedere că unele proiecte au primit sume „insignifiante”
Asociația Ecou a contestat modul în care Primăria Sfântu Gheorghe a împărțit banii destinați proiectelor culturale și de tineret. În prezentarea acțiunii, Asociaţia arată că există „situații ciudate, atât ca formă, dar și de fond” în ceea ce privește procedura de acordare a finanțărilor programelor culturale din semestrul I 2013.
Pornind de la faptul că bugetul municipiului Sfântu Gheorghe nu a fost încă adoptat, pentru a ne putea raporta la anumite sume, contestatarii remarcă faptul că nu cunosc baza pe care au fost calculate sumele pentru proiectele culturale. În plus, este sesizată și o anumită lipsă de transparență, în sensul în care nu s-a făcut public modul de acordare a punctajelor pentru fiecare proiect în parte și nici termenul de depunere a contestațiilor. În aceeași idee, sunt solicitate informații cu privire la membrii comisiei care au analizat proiectele și la remunerarea acestora pentru munca depusă.
Evenimente mari, sume infime
Președintele Asociației Ecou, Alexandru Ujvarosi, a declarat că modul în care au fost acordate sumele pentru proiecte transmit un semnal foarte prost pentru tinerii din Sfântu Gheorghe, iar aici a făcut referire la cei 500 de lei acordați proiectului 3M, care implică cele trei Consilii ale Elevilor din Liceele Székely Mikó, Mikes Kelemen și Colegiul Național Mihai Viteazul. În continuare, Ujvarosi a catalogat unele sume acordate pentru proiecte ca fiind „ridicole”, inclusiv cei 2.500 de lei acordați pentru proiectul de tineret Saint George City of Debate VII, în condițiile în care se solicitaseră 14.000 de lei din suma totală de 50.000 de lei necesară evenimentului care este cel mai mare Open de dezbateri academice din România şi adună aproape 500 de participanţi la Sfântu Gheorghe, an de an.
„În ceea ce priveşte proiectele culturale, proiectul Zilele Ecou, care va fi organizat pentru a aniversa 10 ani ai Asociaţiei şi care va cuprinde un spectacol de teatru de la Bucureşti, un concert folk – cel mai probabil Vasile Şeicaru, un simpozion pe teme multiculturale, acţiuni pentru copii pe data de 1 iunie şi un bal caritabil, a primit ridicola sumă de 500 de lei din cei 15.500 de lei solicitaţi, în condiţiile în care bugetul evenimentului depăşeşte 20.000 de lei”, a mai spus Alexandru Ujvarosi.
Proiecte finanțate după reguli neștiute
Rezultatele concursului de proiecte culturale au fost postate săptămâna trecută pe site-ul Primăriei, iar la capitolul Cultură au fost depuse cele mai multe proiecte – aproape 50. Dintre acestea, mai mult de jumătate au primit finanțare cuprinsă între 500 și 4.000 de lei, în condițiile în care multe proiecte erau prezentate ca având valori totale destul de mari – de exemplu, organizarea Festivalului Coral George Sbârcea al Fundației Mihai Viteazul are o valoare de 115.000 lei, s-au solicitat 4.700 de lei, iar Primăria a acordat 2.000 de lei. La proiectele pentru Tineret, cea mai mare finanțare, în valoare de 5.000 de lei, a primit-o un proiect al Fundației Cimbora, care prevede publicarea revistei studentești de literatură și cultură Cimbora – în Sfântu Gheorghe, Transilvania și Ungaria. Pentru organizarea Festivalului Tinere Talente, Fundația Mihai Viteazul a primit 2.000 de lei din cei 4.000 solicitați.
La secțiunea Multicultural au fost depuse 12 proiecte din care șapte au primit finanțare. Astfel, Asociația Culturală Plugor Sándor a primit 3.000 de lei pentru organizarea Festivalului Primăvara Muzicală și pentru participarea la cea de-a 20-a ediție a Concursului internaţional al corurilor de copii „Kodály”. Organizarea unui proiect cultural având ca obiectiv prezentarea culturii thailandeze de către Teatrul Moradokma a fost finanțată cu 500 de lei. În schimb, organizarea unei serii de prezentări având ca scop informarea publicului despre dialogul dintre muzica barocă şi cea populară şi dintre dansurile populare din Transilvania şi Europa, a fost finanțată cu 1.000 de lei.
La secțiunea Promovarea valorilor secuiești au fost depuse zece proiecte din care șase au primit finanțare. Finanțările sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei și au mers către cursuri de meșteșugărit cu specific secuiesc, concursuri de interpretare folclorică sau proiecte de fotografie care să arate Secuimea.
Din totalul celor aproape 160.000 de lei, zece proiecte depuse de ONG româneşti vor primi împreună 15.000 de lei.
Supărarea asociațiilor se leagă însă de faptul că unele proiecte, care solicitau sume mari, au fost punctate nu se știe cum, obținând sume derizorii în comparație cu valoarea totală a proiectelor.
Primăria spune că nu-i chiar așa
Reprezentanții municipalității susțin că proiectele au fost punctate în funcție de utilitatea și impactul lor în comunitate, iar din comisia de evaluare au făcut parte atât angajați ai Primăriei cât și oameni din afară, tocmai pentru a se evita subiectivismul.
Potrivit viceprimarului Sztakics Éva, comisia a fost formată din șapte persoane din care trei din afara Primăriei. Președinte a fost viceprimarul Sztakics, care susține că, potrivit procedurii, au fost remunerați doar acei membri ai comisiei care nu se află pe statele de plată ale Primăriei. În ceea ce privește lipsa de transparență de care sunt acuzate autoritățile locale, Sztakics spune că este vorba despre o neînțelegere.
„Noi am postat rezultatele pe pagina de Internet a Primăriei doar cu titlu informativ, dar nu trebuie să-și facă nimeni griji de faptul că nu se mai pot depune contestațiile. Procedura pe care o avem este aceea de a anunța întâi în scris, prin poștă, pe cei care nu au obținut nicio finanțare. Abia după ce municipalitatea va adopta bugetul vom trimite răspunsurile la cei care au câștigat, împreună cu contractele de finanțare. Există o perioadă de contestații de cinci zile de la momentul în care fiecare asociație primește răspunsul oficial, în scris”, a explicat Sztakics.
Viceprimarul a menționat că nu poate spune punctual cum a fost evaluat fiecare proiect și de ce unul a câștigat și altul nu, după cum nu se poate pronunța nici asupra fiecărei sume acordate, însă a punctat că fiecare contestație va fi analizată atent și se va răspunde concret la momentul respectiv.