ACTUALITATE 17 mai 2011

Finalizarea retrocedărilor se lasă așteptată

de Monica Vrânceanu | 42 vizualizări

Procesul de retrocedare pe legile proprietății are slabe șanse de a se finaliza în acest an, deși Prefectura Covasna își exprima speranța în acest sens, cu mai mult timp în urmă.

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că dosarele pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor sosesc dinspre primării către Comisia Județeană în număr destul de redus, astfel că procesul de retrocedare nu se va încheia, probabil, nici în acest an.

Astfel, Gyorgy Ervin a arătat că în urma unei ședințe cu autoritățile din zona Boroșneu s-a ajuns la concluzia că soluții pentru rezolvarea și finalizarea problemelor retrocedărilor nu se pot găsi încă, în comuna Boroșneul Mare trebuind remăsurată întreaga suprafață de teren aparținătoare acesteia, ceea ce va dura, probabil, destul de multă vreme.

”Deşi sunt eliberate, precum se întâmplă în mai toate localităţile, titluri de proprietate unor cetăţeni care nu au nicio legătură cu această comună, este puţin probabil ca acestea să poată fi retrase. Teoretic, titlurile de proprietate eliberate abuziv pot fi atacate de foştii proprietari ai terenurilor, dacă aceştia deţin extrase de carte funciară doveditoare, însă dacă aceste terenuri au intrat deja în circuitul civil, instanţa recurge foarte rar la anularea titlurilor de proprietate emise”, a explicat prefectul Gyorgy Ervin.

În ceea ce priveşte terenurile care se întind peste graniţele stabilite între localităţi, prefectul a arătat că de obicei se consideră că terenul aparţine aceleia dintre localităţi în care îşi are domiciliul proprietarul terenului.

În acest sens, Gyorgy Ervin a arătat că Primăria Breţcu a cerut intervenţia Instituţiei Prefectului pentru a stabili cu exactitate graniţa dintre comuna Breţcu şi comuna băcăuană Oituz.

”Nu cred că vom avea probleme, deoarece s-a reuşit stabilirea graniţei dintre judeţele Covasna şi Bacău iar primarii, la rândul lor, au o înţelegere de principiu privind graniţele localităţilor. Oricum, stăm mult mai bine ca în cazul graniţei dintre Malnaş şi Micfalău, unde totul este sub proces de mai mulți ani”, a mai spus prefectul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.