ACTUALITATE 4 mai 2016

„Festivalul ouălor roşii de Paşte” de la Brădet, la ediţia XXII

de Iulia Drăghici - Taraș | 904 vizualizări

„Festivalul ouălor roşii de Paşte” a ajuns anul acesta la a XXII-a ediţie. Evenimentul, care s-a desfăşurat marţi, 3 mai, la Căminul Cultural din Brădet, a renunit sute de persoane pentru spectacolul religios şi folcloric pus în scenă de artiştii locali, dar şi pentru concursul de încondeiat ouă la care au participat 16 concurenţi.

„În aceste trei zile de sărbătoare am avut timp fiecare dintre noi să ne întâlnim cu sufletele noastre şi să ne judecăm puţin. Nimic nu se dobândeşte cu uşurinţă. A merge mai departe înseamnă reflecţie, înseamnă evaluare, înseamnă bucurie în suflete. Cu acest eveniment trebuie să aducem lumină dătătoare de sens, bucurie şi iubire. Nu am cuvinte să vă spun cât de important este acest eveniment pe care îl facem pentru al XXII-lea an. În lumea asta europeană şi nu numai, care îşi pierde direcţia şi îl pierde pe Dumnezeu, şi care tinde să îl piardă şi pe om, noi încă mai avem puterea să ne întoarcem la ceea ce ne defineşte ca naţie în acest răsărit de Europă. E un lucru atât de profund, să ne întoarcem la tradiţii, la istorie, la aceste deprinderi aparent lejere, dar de fapt cu infinită semnificaţie în universul valorilor care ne-a mânat până aici”, a spus primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, în debutul evenimentului.

„Suntem la a XXII-a ediţie. Am iniţiat acest festival în 1994. Mă bucur că dăinuie şi sper ca cei care vor veni după mine să îl păstreze şi să ajungă pe urmele festivalului „Ciobănaşul”. Sărbătoarea îşi propune să adune toţi sătenii. Festivalul respectă partea religioasă, dar cu timpul l-am îmbrăcat şi cu elemente de folclor pentru că după sărbătorile sfinte de Paşti omul simte nevoia să se bucure şi în acest fel. În fiecare an am îmbunătăţit cu ceva”, ne-a declarat şi Costică Oltean, principalul organizator al evenimentului şi reprezentantul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului.

Rând pe rând, scena Căminului Cultural din Brădet a fost cucerită de prestaţiile formaţiilor locale: corul „Plai întorsurean”, corul „Voievozii munţilor” din Vâlcele, corul bărbătesc „Pădurenii” din Barcani, ansamblul folcloric „Cununa Carpaţilor”, taraful Casei de Cultură din Întorsura Buzăului şi alţii.

„Ca şi obiectiv, acest eveniment este un lucru deosebit. Chemăm comunitatea într-un moment deosebit, în care promovăm portul popular şi tradiţiile. Evenimentul a avut două părţi: cea religioasă, de foarte bună calitate şi cea folclorică. Partea de folclor este mai discutabilă din punct de vedere calitativ, în sensul că au fost prea multe melodii, prea mulţi copii şi prea multe improvizaţii. Dincolo de toate, rămân aprope trei ore de trăit public, cu eleganţă”, a mai precizat Leca Băncilă, la final de eveniment.

Munca şi talentul, secretele încondeierii de ouăFestival oua rosii - Bradet 2016 (3) (Copy)

În cadrul „Festivalului ouălor roşii de Paşte” a avut loc şi concursul de încondeiat ouă la care au participat 16 persoane. Clasamentul final din acest an a arătat astfel: Florina Despa şi Petruţa Băilă au câştiat locul III, Elena Banciu şi Garofina Neagovici au ocupal locul II, iar primul loc a fost ocupat de Vasilica Despa şi pentru al XXII-lea an consecutiv de Anişoara Roşca.

„Mă bucur foarte mult că în fiecare an se înscriu tot mai mulţi tineri. Nu am expus chiar toate ouăle, dar ne bucură faptul că vin tot mai mulţi oameni la acest concurs”, a spus Costică Oltean.

„Eu fac ouă cu model geometric şi pentru că trebuie să fie liniatura perfectă, durează chiar două ore să încondeiez un ou. Îmi place să fac acest lucru pentru că transmitem tradiţiile. Am învăţat să încondeiez ouă de la mama mea, în vârstă de 94 de ani. Şi copiii mei învaţă şi sperăm să ducem mai departe tradiţia. „Festivalul ouălor roşii” este un eveniment frumos. Am participat de la prima ediţie şi în fiecare an am luat locul I. Secrete sunt munca şi talentul. Dacă nu există un pic de talent, nu putem face nimic”, ne-a declarat Anişoara Roşca.

Garofina Neagovici, o ocupantă a locului II ne-a spus că încondeiatul ouălor este un lucru pe care îl face cu foarte mare drag, iar Elena Banciu, o altă câştigătoarea locului al II-lea, ne-a mai dezvăluit două secrete ale încondeierii ouălor: „Trebuie răbdare şi atenţie”.

Potrivit lui Costică Oltean, toate ouăle încondeiate prezentate ca fiind câştigătoare în fiecare dintre cele XXII de ediţii sunt păstrate. Acestea vor fi expuse într-un spaţiu special amenajat în cadrul Căminului Cultural de la Brădet. „Am ouăle de locurile I, II şi III chiar şi de la prima ediţie. Sincer aş vrea să facem o cameră plină cu vitrine în care să expunem cele mai frumoase ouă încondeiate”.

Teme articol: festival Paste oua rosii Bradet
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.