ACTUALITATE 15 iunie 2014

Festivalul Florilor Comestibile la Sfântu Gheorghe [FOTO]

de Székely Emőke | 118 vizualizări

„Oamenii vin și mănâncă flori” – spunea duminică proprietarul Complexului Park din Sfântu Gheorghe, Kovács István, gazda celei de-a patra ediții a Festivalului Florilor Comestibile. Evenimentul s-a bucurat de interes crescut, iar anul acesta oamenii au fost dispuși să plătească pentru a încerca bunătăți din flori.

„Anul acesta ne-am gândit să facem un întreg meniu din flori. Astfel avem supă de trandafiri, ca fel principal am făcut piept de pui și piept de curcan cu trandafiri, iar la desert avem flori de soc prăjite în aluat de clătită. Evenimentul crește în fiecare an, oamenii sunt deschiși, vin și mă întreabă despre rețete, iar eu sunt convins că unii încearcă să le gătească și acasă” – ne-a declarat maestrul bucătar Blaskó János.

Acesta vine an de an din Ungaria la Sfântu Gheorghe și le prezintă celor de aici bucate mai puțin tradiționale. Anul acesta s-a axat mai mult pe trandafiri. Spune că petalele de trandafiri trebuie puse în mâncare abia la final pentru a-și păstra aroma și culoarea. „Să nu folosiți petale de trandafiri cumpărate de la florării, mare atenție, acestea conțin pesticide. Cele din grădină sunt însă foarte bune, petalele trebuie doar spălate și pot fi folosite la prepararea unor sosuri care merg excelent cu carne de pui sau curcan” – spune bucătarul.

Kovács István s-a arătat mulțumit de această ediție a festivalului. „Oamenii din această zonă mănâncă porc, cârnați sau piept de pui și cartofi prăjiți. Încercăm să diversificăm meniul, să le arătăm că există și altceva, și mă bucur că unii vin și savurează bucatele. Anul acesta ne-am gândit să percepem o taxă de 15 lei pentru un meniu complet, pentru că astfel adăugăm și valoare preparatelor. Și iată că oamenii au venit, au plătit și au mâncat flori” – spune Kovács István.

Cât despre clienți… aceștia spun că au fost și la edițiile precedente și li se pare o idee foarte bună să diversifice meniul. „Am fost și anul trecut, mi-a plăcut foarte mult ce am mâncat, și astfel am venit și acum. Îmi place foarte mult supa de trandafiri, are un gust exotic, care îmi aduce aminte de vacanțele petrecute în Turcia. Acolo trandafirul, uleiul de trandafir este des folosit, și această supă mi-a amintit de acele locuri” – ne-a declarat o femeie.

O altă doamnă a venit cu familia la Festival și a gustat din toate. Spune că puiul în sos de trandafiri este foarte bun, și îl va încerca și acasă. „Îmi place ideea că avem lângă un orez fiert cu aromă de iasomie. E adevărat, nu sunt gusturile cu care suntem obișnuiți, dar măcar o dată pe an cred că e bine să fim mai deschiși din punct de vedere culinar și să încercăm niște ciudățenii, care culmea, sunt foarte gustoase” – spune ea.

Printre florile comestibile se numără trandafirii, zorelele, crăiţele, păpădia, panseluţele, levănţica, muşeţelul, liliacul alb, florile de tei, talpa gâştii şi limba mielului, iar specialiștii spun că sunt nu numai sănătoase, ci și ieftine, așadar merită să le încercăm.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.