Festivalul de Teatru pentru Amatori – punte de legătură între etnii
Sala festivă a Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe a fost gazda Festivalului de Teatru pentru Amatori, care s-a desfășurat pe toată durata weekendului.
Organizat de Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Teatrul Independent Osonó, evenimentul a constat în 10 reprezentații teatrale susținute de 6 trupe de artiști, între care trei din Biborțeni, Covasna și Târgu Mureș, care au jucat spectacole în limba maghiară, și trei din Galați, Cluj-Napoca și Pitești, care au jucat spectacole în limba română.
În programul festivalului a fost inclus și un Workshop de arta actorului condus de Fazakas Misi, managerul trupei Osonó. În plus, vineri, în foaierul Teatrului Tamási Áron, în cadrul evenimentului „Cercul prietenilor neștiuți”, care a fost parte integrantă din evenimentele conexe ale Festivalului Internațional de Teatru „Atelier”, Teatrul Independent Osonó, în colaborare cu Asociația de Tineret „Ecou”, a realizat proiectul teatral „Picnic pe un covor japonez”, inclus și în Festivalul de Teatru pentru Amatori.
Evenimentul se află la cea de-a treia ediție. În anii trecuți s-a desfășurat la Pitești și Cluj-Napoca și va continua și în anii ce vor urma. „Noi am spus că facem acest festival, dar că avem și un proiect cu trupe amatoare din sate. Dorim să vedem și spectacole în limba română, și spectacole în limba maghiară, și să le dăm participanților ocazia de a se întâlni”, a spus Fazakas Misi, care ne-a explicat că Sfântu Gheorghe a diversificat puțin programul evenimentului și a dorit să sublinieze că nu este vorba despre un festival în care se acordă premii, ci despre o șansă de interacțiune și dialog între etnii. „Teatrul este un pretext de împrietenire româno-maghiară. Acesta este țelul festivalului. Îi încurajăm pe participanți să țină legătura în continuare, în timp ce noi o să rămânem în culise”, a mai spus Fazakas Misi.