ACTUALITATE 6 martie 2012

Fermierii sunt aşteptați la APIA pentru accesare de fonduri

de Székely Emőke | 384 vizualizări

Începând cu 1 martie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Centrul Judeţean Covasna a demarat Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă. „Trebuie să menţionez faptul că pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoane fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata. Aceştia pot avea calitatea de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. Ţinem să subliniem că sprijinul financiar pe suprafaţă se acordă fermierului care lucrează terenul” – a declarat directorul APIA Covasna, Angela Negoiță.

Fermierul care solicită terenul lucrat trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa angajată.

Schemele respectiv măsurile de sprijin pe suprafaţă ce pot fi accesate de fermierii din judeţul Covasna sunt: schemă de plată unică pe suprafaţă (S.A.P.S.), plăţi naţionale directe complementare (P.N.D.C.) şi aici intră: PNDC1 – culturi în teren arabil, PNDC6 – sfeclă de zahăr și schema de plată separată pentru zahăr.

Măsura 211 este pentru plăţi compensatorii pentru zonele de munte defavorizate, iar în judeţul nostru sunt 34 de comune şi oraşele Întorsura Buzăului respectiv Covasna  unităţi administrativ teritoriale, care intră la această măsură.

Măsura 214 este pentru plăţi de agro-mediu și cuprinde următoarele: Pachetul 1(P1) – pajişti cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2(P2) – practici agricole tradiţionale, Pachetul 3(P3) – pajişti importante pentru  păsări, Pachetul 4 (P4) – culturi verzi, Pachetul 5 (P5)- agricultură ecologică.

În cazul acestei măsuri se pot combina pe aceeaşi parcelă P1 cu P2. Aceste scheme/măsuri de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul naţional.

350 de milioane de lei atraşi de APIA în 5 ani

„Fiindcă am atins capitolul suprafeţe finanţate, putem spune că în perioada 2007-2012 APIA Covasna a atras apoximativ 350 de milioane de lei, sumă care a contribuit la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor județului nostru. Sunt sume alocate pentru traiul de subsistenţă accesate de fermieri care au terenuri de la 1ha până la 10ha, dar şi sume pentru dezvoltare continuă pentru fermierii care lucrează un număr important de hectare. Pentru evitarea suprapunerilor cererilor unice de plată pe suprafaţă, producătorul agricol trebuie să facă dovada dreptului de folosinţă a terenului agricol printr- o adeverinţă emisă de primărie anexată în dosarul depus la APIA” – mai spune Angela Negoiță.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.