ACTUALITATE 27 ianuarie 2013

Fermierii din judeţ se plâng: Preţ de achiziţie prea mic la lapte

de Monica Vrânceanu | 646 vizualizări

Proiectele europene și colaborările cu marii procesatori nu-i (prea) ajută pe producătorii de lapte, care se plâng de preţul mic de achiziţie în comparaţie cu cheltuielile de producţie.

Fermierii din judeţ se plâng: Preţ de achiziţie prea mic la lapteDupă ani de muncă și nu puține sacrificii, la Belin s-a creat un Centru modern de colectare a laptelui, pe care oamenii l-au obținut prin accesarea fondurilor europene pe Programul SAPARD. Cu un proiect bun și multă determinare, fermierii din Belin au acum un Centru în valoare de 150.000 de lei, modern și utilat aproape cu tot ceea ce le trebuie – căci necesități mai sunt. De ani de zile, fermierii din Belin sunt unii dintre furnizorii de bază ai laptelui către concernul francez Danone. Au făcut pasul acesta nemulțumiți fiind de doi producători de produse lactate din Covasna și Brașov, care ar fi încercat să le dea mai puțini bani pe motiv că laptele lor nu ar fi conținut destulă grăsime și destule proteine. Timpul a trecut și colaborarea cu cei de la Danone a dat și roade, Asociația Crescătorilor de Bovine din Belin fiind inclusă într-un proiect la nivel național, prin care au primit juninci tinere și gestante de rasă, aduse direct din Irlanda. Fiecare văcuță din rasa Holstein Friza are o valoare de 1.500 de euro, așadar alături de vacile autohtone, la Belin au ajuns să producă lapte și niște vaci de rasă, obișnuite totuși cu alte condiții.

O șansă spre mai bine

Președintele Asociației, Alexandru Puskás, spune că prin colaborarea cu Danone calitatea muncii lor s-a ridicat, însă nemulțumiri tot există, dar asta vizavi de legislația românească, care în loc să-i ajute pare să le pună bețe în roate.

Referindu-se însă la proiectul cu văcuțele din Irlanda, Alexandru Puskás a arătat că accesarea acestuia, avându-i ca parteneri pe cei de la Danone, a venit într-un moment foarte bun, motivându-i pe cei 120 de fermieri din sat să-și continue munca pe care nu de puține ori au fost tentați să o abandoneze din cauza greutăților.

„E un proiect în valoare de 135.000 de euro pe care l-am câștigat. Am făcut noi documentația, am pregătit actele și le-am trimis par avion în Franța. Urmarea a fost că în toamna trecută am primit 35 de juninci gestante dintre care două au și fătat între timp;  iar acum, în primăvară, vom mai primi 30 de capete. Proiectul este foarte interesant pentru că aceste văcuțe ajung direct la fermieri și cresc producția, iar în momentul în care fată, puii pot ajunge apoi la alți fermieri și tot așa... e un fel de „dar din dar” în care toată lumea are să primească”, a explicat Puskás.

Instalații de muls mobil de 132.000 de euro

Potrivit acestuia, prin proiect vor mai ajunge la Belin și șase instalații de muls mobil în valoare de 22.000 de euro fiecare, acestea urmând să se împartă la cei cu mai multe capete în fermă, tocmai în ideea de modernizare.

„Suntem foarte conștienți că trebuie să ne modernizăm dacă vrem să rămânem pe piață. Asta nu e o problemă, căci tocmai de aceea ne-am făcut și Centrul, unde avem utilaje și aparatură pentru verificări și măsurări ale calității laptelui, de asta facem proiecte. Oamenii sunt însă nemulțumiți de prețul mic al laptelui și de faptul că Statul nu ne ajută aproape cu nimic”, spune Puskás.

Acesta spune că mai sunt încă destule de făcut la Centru, căci ar avea neapărată nevoie de un aparat pentru laborator, în care să se poată realiza analize performante ale laptelui, foarte necesare atunci când se lucrează la nivel de Asociație producătoare.

Încasări modeste la lapte, cheltuieli mari cu hrana animalelor

Alexandru Puskás spune că prețul litrului de lapte predat către Danone ajunge la 1,10 lei, însă acest lucru nu e vina producătorului francez ci cea a Centrului de Procesare a laptelui din București, care nu vrea și nu are niciun interes să crească baremele de stabilire a prețului laptelui – calculate în funcție de grăsimea și proteinele din acesta.

„Într-un fel sau altul trebuie luate măsuri, căci banii aceștia sunt foarte puțini. Acum, cu văcuțele irlandeze cheltuim și mai mult, fiind diferite de ale noastre: nu mănâncă decât furaje mărunțite foarte bine și de o calitate foarte ridicată. Trebuie să ne gândim că în 2012 a fost secetă, prețul unui balot de lucernă a ajuns la 15 lei, în condițiile în care o vacă îl consumă la o singură masă. Aici se mai adaugă cheltuielile cu îngrijirea animalelor, tratamente atunci când e nevoie... Prețul motorinei va crește, noi nu ne vom mai putea permite să ne lucrăm pământul ca să avem din ce hrăni animalele”, spune președintele Asociației.

Potrivit acestuia, ajutorul prin proiectul Danone este unul binevenit, însă acesta nu îi va salva pe viitor de la probleme, căci nu se știe ce se va întâmpla dacă nu vor mai face față cu hrănirea animalelor. Tocmai de asta, pentru a-și putea acoperi ceva din cheltuieli – mai ales iarna, când e mai greu, fermierii din Belin caută sprijin pentru a ajunge la București să ceară o schimbare în prețul laptelui.

„Trebuie neapărat făcut ceva, să ajungem la un preț de măcar 1,70-1,80 de lei pe litru, ca să ne putem mișca în continuare cu investițiile”, a mai spus Alexandru Puskás, care crede că dacă nu se vor face modificări în prețul pe care îl obțin producătorii direcți, agricultura și zootehnia vor ajunge să fie puse pe butuci.

Crescătorii de bovine, loviţi de mărirea taxelor și impozitelor

Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Covasna, Ötvös Mózes, spune că cei din Belin au perfectă dreptate atunci când reclamă prețul prea mic pe care îl primesc pe litrul de lapte produs, preț care ajunge să fie de trei-patru ori mai ridicat la raft.

„Sigur că facem demersuri pentru creșterea prețului, dar este destul de complicat, trebuind discutat cu toți procesatorii. Acum am inițiat discuții cu cei de la Covalact, Prod Lacta și Olympus Brașov, însă nu știm ce rezultate vom avea. Am dori ca producătorii să primească măcar 1,4 lei pe litrul de lapte - și asta ar fi puțin dar tot ar fi o mărire și sigur că vom fi alături și de cei de la Belin. Urmează să avem o întâlnire cu toți producătorii, să ne discutăm problemele și să căutăm soluții”, a explicat Ötvös Mózes.

Potrivit acestuia, pe lângă prețul mic pe care îl primesc producătorii, o nouă lovitură pentru agricultură și zootehnie o reprezintă creșterea taxelor și impozitelor, impusă de  Guvern. Ötvös Mózes susține că aceste creșteri îi vor dărâma pe producători, care de pe terenurile proprii abia reușesc să asigure hrana animalelor. În consecință, președintele Asociației a conchis că, dacă nu se va rezolva nimic în imediata perioadă măcar cu creșterea prețului de achizițe a laptelui producătorilor de către procesatori, vor organiza la Sfântu Gheorghe o manifestare mare, în care vor protesta împotriva tuturor acestor probleme.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.