ACTUALITATE 27 ianuarie 2013

Fermierii covăsneni cer subvenții mai mari și compensarea diferenţelor la impozite.

de Monica Vrânceanu | 404 vizualizări

Fermierii covăsneni cer subvenții mai mari și compensarea diferenţelor la impozite.Aproximativ 150 de fermieri din județul Covasna s-au întâlnit vineri, la Sita Buzăului, pentru a discuta despre problemele agriculturii și despre planurile pentru viitorul imediat. Adunarea fermierilor a avut loc la Casa de cultură din localitate, iar principalele subiecte au fost impozitele pe animale și terenuri agricole, subvențiile așteptate în 2013 și modalitățile de influențare a procesatorilor de lapte pentru creșterea prețului de achiziție a acestuia de la producător.

Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Covasna, Ötvös Mózes, a declarat că anul acesta este crucial pentru agricultură, care are nevoie de o susținere puternică din partea statului, deoarece altfel s-ar putea ca mulți agriculturori să renunțe la a se mai implica în această ramură tocmai din cauza greutăților pe care le întâmpină și a cheltuielilor foarte mari, care abia sunt acoperite atunci când se trage linie.

Dacă pentru prețul laptelui vor avea loc noi întâlniri cu marii procesatori astfel încât să se ajungă la un câștig curat de 1,4 lei / litru, nu se știe exact ce se va întâmpla cu subvențiile care îi nemulțumesc pe agricultori. În plus, oamenii sunt supărați și pe creșterea impozitelor pe animale și terenuri agricole, aplicată de Ministerul Agriculturii.

„Am redactat o adresă în care spunem clar că nu suntem de acord cu creșeterea acestor impozite. Adresa include federațiile implicate în programele SAPARD, crescătorii de oi și crescătorii de bovine. Solicităm creșterea subvențiilor pentru animale de la 500 de lei cât a fost în 2012 la 550 de lei, plus diferența care va veni odată cu creșterea impozitelor pe animale. Același lucru îl solicităm și la subvențiile pe terenuri agricole, în 2012 s-au dat 135 de euro/hectar, în 2013 vor să dea 155 de euro. Noi solicităm 180 de euro/hectar, în condițiile în care agricultorii din Germania și Franța primesc 400 de euro/hectar, în vreme ce agricultura lor este cu mult înaintea celei românești ca dezvoltare”, a explicat Ötvös Mózes.

Potrivit acestuia, adresa, care a fost semnată de Adunarea Fermierilor covăsneni și are avizul Consiliului de conducere, va fi înaintată către primul ministru Victor Ponta, Ministerul Agriculturii și Prefectura Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.