Feriţi-vă de căldură
În ultimele zile, mai multe persoane din judeţ au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei
Temperaturile din ce în ce mai ridicate încep să le dea de furcă și locuitorilor din municipiul nostru, zece dintre aceștia având nevoie de intervenție medicală din cauza căldurii.
Cu toate că încă numărul celor afectați nu este mare, specialiștii atrag atenția că oamenii trebuie să fie foarte atenți având în vedere temperaturile ridicate, în mod deosebit copiii și bătrânii, precum și cardiacii. De asemenea, starea bolnavilor psihic s-a agravat în ultima perioadă din cauza căldurii.
Directorul Serviciului de Ambulanță Covasna, Tiberiu Poștoacă, îi sfătuiește pe oameni să consume doi - trei litri de lichide pe zi, dar nu alcool sau cafea, care deshidratează, să evite să stea în soare, și să poarte pălării, haine subțiri și ușoare, de culori deschise.
Totodată, este de preferat să fie evitate cât se poate de mult deplasările în aer liber la ore de vârf, și copiii să fie feriți de raze, pentru că se deshidratează foarte ușor.
„Hrana să fie împărțită în mai multe mese pe zi, să se consume fructe, legume, nu cărnuri, care sunt mai greu de digerat”, a spus directorul Ambulanței.
Căldura poate deveni uneori fatală organismului uman, iar avertizările medicilor trebuie luate în serios.
Astfel, atunci când organismul este toropit de căldură există foarte mari șanse de producere a unui infract. Totodată, corpul uman percepe căldura în funcţie de temperatură şi umiditate, adică a indicelui de confort termic. Cu cât umiditatea atmosferică este mai mare cu atât mai mare este percepută temperatura de către corpul uman. Astfel, peste un anumit nivel al acestui indice, epuizarea bruscă, leşinul şi deshidratarea sunt iminente.
Ana Sidon