ACTUALITATE 18 iunie 2014

Femeile nu sunt interesate să-și salveze viața

de Székely Emőke | 569 vizualizări

Programul de screening gratuit al cancerului de col uterin merge cu țârâita

Este gratuit și poate salva vieți, dar pe prea puțini îi interesează – cam așa se poate sintetiza programul național de screening a cancerului de col uterin. Cu toate că prevenția și depistarea precoce a acestei boli este esențială, neinformarea sau nepăsarea le împiedică pe femei să participe la program.

Ca la noi...

Președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș, spune că cel mai mare impediment în buna desfășurare a programului sunt chiar beneficiarele acestuia. „Femeile nu vin, sunt total dezinteresate de acest program. Noi le recomandăm, le propunem, eu de exemplu, când le prind pentru altceva, le recomand și acest program. Și chiar dacă le dau formularul, merg la spital după câteva luni. Așadar programul merge cu țârâita. Într-o vreme nu erau formulare, acum sunt, iar eu le recomand tuturor femeilor să profite de această oportunitate care de fapt le poate salva viața” – ne-a declarat dr. Lucia Șereș.

Peste 6% teste pozitive în acest an

Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe este singurul centru acreditat să efectueze testul Babeș-Papanicolau în județ. Purtătorul de cuvânt al instituției, Nagy-Demeter István, spune că interesul este scăzut, iar anul acesta nici 500 de femei nu au venit la spital pentru a-și face acest test. „Anul trecut am efectuat 2.265 de teste, din care 158 au fost pozitive, iar anul acesta, până la sfârșitul lunii mai am făcut 474 de teste, din care 32 au fost pozitive. Iată că numărul cazurilor de cancer de col uterin depistat e relativ mare, așadar le recomandăm tuturor femeilor să meargă la medicul de familie, să ceară bilet de trimitere și să vină să își facă testul. În cazul în care este depistat din timp, cancerul de col uterin poate fi tratat, așadar vorbim de o chestiune vitală” – spune purtătorul de cuvânt al spitalului.

„Mie nu mi se poate întâmpla

Percepția generală de genul „mie nu mi se poate întâmpla” este prezentă și printre femeile din judeţ. Multe dintre ele ignoră pur și simplu apelurile medicilor, campaniile de informare și tot ceea ce este legat de acest program. Am stat de vorbă cu câteva dintre ele, iar răspunsurile sunt cel puțin… ciudate. „Am născut doi copii, nu am nimic”, sau „eu nu mă duc pentru că îmi este frică”. Iar această frică, spun ele, vine și de la faptul că nu știu în ce constă această analiză. Recoltarea probelor pentru laborator durează câteva minute şi este o operaţiune nedureroasă. Medicul foloseşte un instrument numit specul, care ţine vaginul deschis, iar cu o spatulă sau o perie fină recoltează celule de pe colul uterin. „Nu știu prea multe despre test, și nici despre acest program național. Dacă tot e gratuit, nu strică să îl fac” – ne-a spus o femeie. „Nu am fost să fac acest test, nu l-am făcut niciodată. Nici la ginecolog nu merg în mod regulat, doar dacă am ceva probleme. Rușine sau nu, asta e. La policlinică stai la coadă, la privat e scump” – spune Georgeta, mamă a trei copii.

Una dintre posibilele cauze pentru care femeile nu merg să își facă aceste analize este faptul că singura unitate unde se pot preleva mostre este Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, iar multe femei nu au timp sau bani să vină în municipiul reședință de județ. Managerul unității sanitare, András-Nagy Róbert, le sfătuiește pe femei să se programeze în prealabil la numărul de telefon 0267930 pentru a nu veni degeaba, sau a nu sta în fața cabinetelor prea mult.

Exemple de bună practică

Desigur că există și exemple pozitive, o femeie de 30 de ani ne-a povestit că a mers la screening din proprie inițiativă, fără să fi fost convinsă de medic. „Pur și simplu am considerat că este de datoria mea să am grijă de propria sănătate, așadar am mers la medicul de familie, am cerut bilet de trimitere, m-am programat și am mers la spital. E drept, medicul de familie mi-a zis că sunt una din puținele femei care au făcut acest lucru din proprie inițiativă, în majoritatea cazurilor fiind vorba de un proces de convingere a pacienților. Mi se pare puțin deplasat, mai ales că este vorba de un test gratuit. Cred că toți cei care țin la propria sănătate ar trebui să facă aceste analize. Iar dacă vorbim deja de femei care au și familie, cu atât mai mult, pentru că ești responsabilă nu doar pentru tine, ci și pentru copiii tăi” – ne-a declarat Maria, o tânără din Sfântu Gheorghe.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, în acest program vor fi cuprinse circa 63.000 de femei din judeţul Covasna, adică aproape jumătate din total. Ministerul Sănătăţii dispune anul acesta de un buget de 13 milioane de lei pentru testele Babeş-Papanicolau. Accesul la programul naţional este gratuit. El se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani şi nu ţine cont dacă ele sunt asigurate sau nu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.