ACTUALITATE 21 noiembrie 2022

Forumul Civic îl acuză pe Antal Árpád de șantaj

de David Leonard Bularca | 790 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) îl acuză pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, de șantaj. Reacția vine după ce edilul a condiționat amplasarea unei statui a lui Mihai Eminescu la Sfântu Gheorghe de retragerea unor procese pe care FCRCHM le-a intentat autorităților.

Constatăm cu dezamăgire că atitudinea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad continuă să fie una discriminatorie și jignitoare la adresa comunității românești din municipiul reședință a județului Covasna.

În răspunsul său, primarul mun. Sf. Gheorghe refuză un tratament similar. Prin simplul refuz deja avem în vedere o faptă de discriminare. Însă, adept al unui discurs și al manifestărilor naționalist-separatiste, primarul mun. Sf. Gheorghe, instituție publică care ar trebui să aibă o conduită echilibrată și perfect simetrică cu toți membrii comunității indiferent de naționalitatea sau etnia căreia îi aparțin, șantajează pur și simplu FCRCHM cu retragerea a două cauze aflate pe rolul instanțelor de judecată în care autoritatea locală, în situații cu obiect diferit dar care vizează o atitudine perfect identică cu aceasta, are calitate de pârât iar FCRCHM calitate de reclamant”, se arată într-un comunicat de presă intitulat „Mihai Eminescu interzis la Sfântu Gheorghe! Șantaj și o nouă dovadă a discriminării la adresa românilor”.

Reprezentanții Forumului susțin că răspunsul primarului din Sfântu Gheorghe duce la constrângerea dreptului de apărare, „precum libertatea de petiționare și liberul acces la discuție”.

„Din păcate primarul municipiului Sfântu Gheorghe nu înțelege faptul că NU Forumul Civic este cel care anulează steagurile secuiești din care românii lipsesc cu desăvârșire, ci instanțele de judecată din România pronunță sentințe definitive și irevocabile în acest sens. Instanțe care în aceste cazuri sunt acuzate ca fiind „anti-maghiare”, în schimb sunt recunoscute și elogiate când sute de hectare de păduri, terenuri și imobile istorice sunt retrocedate unor urmași ai grofilor maghiari, adeseori pierduți prin țări exotice dar regăsiți pentru a obține averi imense în România. Chestiune pe care domnul primar a refuzat să o accepte și în cazul discriminării revoltătoare cu privire la acordarea premiului „PRO-URBE”.

Acest șantaj al unei autorități a administrației publice asupra unui petent, în care leagă eventuala soluționare favorabilă a unei solicitări juste, de retragerea a două cereri de chemare în judecată și refuză soluționarea legitimă și nediscriminatorie a unui demers solicitat similar unui demers privind un poet maghiar pe motivul că ne-am opus și am câștigat în instanță în diferite spețe este de o gravitate ce nu poate rămâne nesancționată proporțional. Acest răspuns duce la constrângerea unor forme legitime și constituționale de apărare a drepturilor precum libertatea de petiționare și liberul acces la justiție”, punctează cei de la FCRCHM.

În comunicatul de presă se precizează că există monumente cu Mihai Eminescu chiar și în afara granițelor țării noastre, însă îi este „refuzat în mod jignitor un loc în inima României”.

„Remarcăm cu tristețe, faptul că, deși Mihai Eminescu este poetul universal al românilor iar statuia lui își poate găsi locul oriunde în România, Primarul mun. Sf. Gheorghe, unitate administrativ – teritorială din România, contestă încă de la începutul răspunsului oportunitatea amplasării statui pe motivul că Mihai Eminescu nu a călătorit în „Ținutul Trei Scaune”. Chiar și în afara granițelor monumente dedicate lui Mihai Eminescu se regăsesc în Odesa, Paris, Montreal sau Viena, dar îi este refuzat în mod jignitor un loc în inima României, la Sfântu Gheorghe, conform comunicatului.

Totodată, se menționează că FCRCHM este alcătuit din peste 45 de asociații, deci nu le poate fi contestată legitimitatea, după cum susțin aceștia.

„Deși primarul mun. Sf. Gheorghe dorește în mod repetat să ne refuze legitimitatea, amintind în mod obsesiv doar de aleșii Consiliului Local, atragem atenția asupra faptului că în orice societate dezvoltată mediul asociativ și ONG-urile reprezintă un element esențial în dialogul administrației publice cu locuitorii. Subliniem faptul că Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș reunește peste 45 de asociații și fundații din interiorul Arcului Carpatic și reprezintă principalul for non-guvernamental al românilor din cele trei județe. În ciuda tuturor aceste fapte evidente, nu suntem priviți ca fiind demni de a purta un dialog cu Primăria Sfântu Gheorghe întrucât nu suntem considerați „reprezentanți legitimi și aleși ai comunității”.

Așa cum poetul Petofi Sandor poate fi iubit și respectat de maghiarii din Ungaria sau din alte state și poetul Mihai Eminescu poate fi iubit și respectat de românii din Sf. Gheorghe, județul Covasna. Transmitem pe această cale că nu vom renunța la demersul nostru și vom depune toate eforturile pentru ca la Sfântu Gheorghe, poetul tuturor românilor să poată fi omagiat așa cum se cuvine(sic)”, se mai arată în comunicatul de presă, semnat de președintele FCRCHM, Dragoș Burghelia.

Context

FCRCHM a solicitat Primăriei Sfântu Gheorghe să fie pus la dispoziție un spațiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu. Inițiativa a apărut după ce a fost făcut public anunțul conform căruia o statuie în mărime naturală a poetului Petőfi Sándor va fi amplasată anul viitor la Sfântu Gheorghe. FCRCHM susține că prin amplasarea simultană a celor două opere s-ar transmite un mesaj real cu privire la armonia etnică și nivelul dialogului dintre etnii. 

Răspunsul primarului Antal Árpád

Edilul din Sfântu Gheorghe a spus, într-o conferință de presă care a avut loc joi, pe 17 noiembrie, că va putea să stea la masă cu reprezentanții FCRCHM pentru a discuta pe diferite subiecte doar după ce aceștia vor retrage două procese pe care le-au inițiat împotriva autorităților (declarație video AICI).

„Am trimis o adresă către Forum (...) în care am spus că îl respect pe Mihai Eminescu, că nu am, în principiu, absolut nicio problemă în a găsi un loc unde să fie amplasată o statuie a lui Mihai Eminescu, nu am nicio problemă să finanțăm, ca Primărie, acest lucru, însă pentru a putea sta la masă să discutăm aceste aspecte, condiția prealabilă este să fie retrase acele procese care au fost intentate împotriva municipiului Sfântu Gheorghe, împotriva intereselor municipiului. Și am exemplificat cu două exemple concrete, pentru că aici vorbim foarte clar despre faptul că acest forum face demersuri împotriva intereselor orașului Sfântu Gheorghe, în general, și a comunității maghiare, în special. Și asta solicit de la ei, să retragă aceste procese și atunci putem sta să discutăm, oricând ușa mea este deschisă”, a spus atunci primarul, citat de Agerpres.

El a susținut că nu este vorba despre un șantaj.

„Este vorba despre procesul intentat împotriva Guvernului României prin care solicită anularea hotărârii de guvern prin care a fost cedată baza sportivă din strada Stadionului municipiului. A fost a statului timp de 30 de ani, n-a făcut nimic, n-a investit mai nimic, a devenit a Primăriei, noi am investit, deci este evident că cineva lucrează împotriva intereselor orașului. Nu pot să stau la aceeași masă şi să discut alte aspecte până când această problemă nu este rezolvată. Și a doua, este procesul intentat de Forum împotriva hotărârii de guvern cu privire la aprobarea steagului municipiului Sfântu Gheorghe (...) Nu este șantaj, aici vorbim despre un parteneriat (...) și nu pot să accept ca partener pe cineva care ne atacă în fiecare zi, a mai declarat Antal Árpád.

Sursă foto: Facebook/Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureș. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.