ACTUALITATE 29 noiembrie 2010

Faţă în faţă cu Valeriu Tabără

de Monica Vrânceanu | 373 vizualizări
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a aflat sâmbătă la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei vizite de lucru care s-a axat pe discuții directe cu agricultorii și fermierii covăsneni. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a ajuns la Sfântu Gheorghe în cursul dimineții, participând inițial la o întâlnire cu ușile închise cu subprefectul Valentin Ionașcu, președintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, și o serie de reprezentanți ai administrației locale. Aproape cinci ore a stat Valeriu Tabără în sala mare de ședințe a Consiliului Județean Covasna cu câteva zeci de agricultori și crescători de animale

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a aflat sâmbătă la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei vizite de lucru care s-a axat pe discuții directe cu agricultorii și fermierii covăsneni.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a ajuns la Sfântu Gheorghe în cursul dimineții, participând inițial la o întâlnire cu ușile închise cu subprefectul Valentin Ionașcu, președintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, și o serie de reprezentanți ai administrației locale.

Discuţii lungi cu agricultorii

Aproape cinci ore a stat Valeriu Tabără în sala mare de ședințe a Consiliului Județean Covasna cu câteva zeci de agricultori și crescători de animale din județ, fiecare dintre aceștia prezentându-i ministrului problemele cu care se confruntă în activitățile pe care le desfășoară.

Oamenii au vorbit în primul rând de legislația greoaie în unele cazuri de achiziții și s-au plâns cu toții de lipsa subvențiilor în unele domenii sau de impozitarea acestora, ceea ce duce practic la foarte mult consum de resurse, timp și energie.

Un aspect interesat semnalat la Sfântu Gheorghe a fost cel ridicat de producătorii de cartofi, care au arătat că deși județul nostru, alături de Harghita, produce jumătate din totalul producției de cartofi al României, producătorii se confruntă cu foarte multe probleme, de la lipsa unor substanțe contra dăunătorilor, până la terenuri disipate în urma retrocedărilor și mai ales concurența cartofilor importați.

Producătorii de lapte s-au plâns de prețul mic primit pe litru - acesta fiind cuprins între 70 de bani și un leu. Ei sau arătat nemulțumiți de diferența mare de preț la care ajunge laptele odată plecat de la producător până la vânzarea către cumpărătorul final, unde ajunge la peste 4 lei. Reprezentanții apicultorilor covăsneni au vorbit la rândul lor despre creșterea albinelor și prețul foarte scăzut al mierii românești în comparație cu cea europeană, cerând totodată să se acorde subvenții pentru polenizare, așa cum se acordă în alte țări europene.

România ar trebui să controleze importurile

Ministrul Valeriu Tabără a declarat că deși fiecare zonă a țării are specificul său de probleme, aspectele semnalate în Covasna nu îi erau deloc necunoscute, fiind de acord în primul rând cu faptul că România ar trebui să controleze importurile și să se bazeze mai mult pe încurajarea producției agricole locale, inclusiv prin sprijinirea celor implicați în acest sector.

Ministrul i-a sfătuit totodată pe agricultorii covăsneni să i se adreseze în orice problemă, arătând că este foarte deschis în discuții, mereu în căutarea unor soluții și i-a îndemnat pe oameni să aibă încredere parteneriate, astfel încât produsele lor să aibă șansa unei cât mai mari piețe de desfacere.

„O întâlnire foarte rodnică“

Directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba, a declarat că prezența ministrului Valeriu Tabără la Sfântu Gheorghe și modul în care acesta a ascultat problemele ridicare de agricultorii din județ demonstrează o altfel de atitudine a Ministerului față de cei implicați în agricultură.

„Cred că am avut o întâlnire foarte rodnică, în care problemele agricultorilor au fost ascultate și discutate punctual, ministrul Tabără dând dovadă de comunicativitate. Sincer, simt o schimbare benefică la nivel de minister, Valeriu Tabără dorind să fie aproape de oameni, iar acest lucru s-a văzut. Sunt sigur că problemele semnalate aici nu vor rămâne fără soluții”, a declarat Konczei Csaba.

Președintele Asociației cres cătorilor de bovine din Covasna, Otvos Mozes, s-a declarat la rândul său foarte mulțumit de prezența ministrului la Sfântu Gheorghe și de modul în care acesta a știut săi asculte pe oameni. Otvos Mozes a calificat întâlnirea ca fiind una „foarte reușită“ și a apreciat că multe dintre problemele oamenilor își vor găsi rezolvare în aceasta.

„Nici nu se poate compara ministrul Valeriu Tabără cu alți miniștri ai Agriculturii, se vede că este un om implicat, care chiar ține la acest domeniu. El înțelege situația noastră pentru că nu este neștiutor în agricultură și încearcă să ne ajute așa cum trebuie pe fiecare segment. Toți i-am arătat care e situația în prezent, ne-a ascultat pe toți și sunt convins că nu va trata cu promisiuni și nepricepere problemele noastre ci va face astfel încât să ne fie mai bine”, a arătat Otvos Mozes.

„Casă agricolă“ a judeţului

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a declarat că s-au discutat şi probleme politice legate de urgentarea implementării noii organigrame, dar şi chestiuni administrative care privesc o eventuală investiţie într-o „Casă agricolă” a judeţului unde să fie strânse toate instituţiile care depind de Ministerul Agriculturii pentru a face mai uşoară relaţia cultivatorilor, a fermierilor cu instituţiile abilitate.

„Trebuie de asemnea săi mulţumesc domnului Otvos Mozes care în stilul său spumos, caracteristic a fost o gazdă cu totul specială“, a mai spus Manolăchescu.

„Fiţi sinceri la Recensământ”

În ceea ce privește Recensământul General Agricol care va începe pe 2 decembrie în întreaga țară, Valeriu Tabără a făcut un apel către oameni ca în cadrul acestuia să răspundă corect și cu sinceritate întrebărilor cuprinse în chestionare.

„Le cer să fie sinceri şi să înţeleagă că e în folosul lor. (...) Pentru minister, pentru Guvern, dar şi pentru cei ce vor veni, e important acest recensământ pentru a putea lua decizii corecte în viitor. Dacă nu ştim realitatea atunci le luăm în necunoştinţă de cauză, fără a avea date reale”, a explicat ministrul, atenționând că în urma acestui recensământ se va putea stabili o strategie realistă în ceea ce privește agricultura și alte aspecte legate de aceasta.

Lege pentru terenurile necultivate

La Sfântu Gheorghe, Valeriu Tabără a vorbit și despre inițiativa legislativă de sancționare a celor care lasă terenurile în paragină, atătând că România trebuie responsabilizată cu privire la aceste terenuri astfel încât ele să fie întreținute și curățate permanent, fie că sunt proprietăți private sau publice – inclusiv cele din jurul gărilor, aeroporturilor sau de pe marginea drumurilor. Potrivit lui Valeriu Tabără, reglementarea care va pune capăt „bălăriilor și buruienilor”, va cuprinde și Legea Arendei, urmând ca efectul să fie lucrarea comasată a terenurilor agricole.

Această lege va cuprinde arendarea pe perioade foarte lungi, în România existând potrivit unor estimări oficiale în jur de trei milioane de hectare de teren necultivat. După aproape 8 ore petrecute în judeţ, ministrul Valeriu Tabără a vizitat o fermă la Ghidfalău şi a plecat spre Braşov.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.