Faţă de 2009, venituri cu 10% mai mici la bugetul general consolidat
Tăierile de salarii și de sporuri din sistemul bugetar au afectat veniturile la bugetul județului, potrivit datelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Covasna. Directorul DGFP Covasna, Balint Bela, a declarat că față de primele 9 luni ale anului trecut, veniturile la bugetul general consolidat s-au redus cu aproximativ 10% în aceași perioadă a acestui an, diminuarea fiind cauzată de reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, care reprezintă o constribuție de 31%.
Potrivit lui Balint Bela, în anul 2009 încasările lunare la Finanțe se ridicau la 55 de milioane de lei, în vreme ce în acest an suma a scăzut la 50 de milioane de lei.
Dincolo de micșorarea veniturilor bugetarilor, aceste sume rezultă și din faptul că întreprinderile mari și cele mijlocii sunt înregistrate la București, constribuțiile lor ajungând direct acolo.
Balint Bela a mai arătat că spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, când programul de încasări a veniturilor bugetare a suferit nerealizări, în primele 9 luni ale acestui an programul a fost realizat cumulat în procent de 105%, județul Covasna având, se pare, constribuabili conștiincioși.
Potrivit lui Balint Bela, arieratele au fost realizate și ele în utlimii ani dublându-se, deşi nu sunt foarte mari nici acum ci aproape egale cu veniturile pe o lună, adică 50 de milioane de lei. Deși greva spontană din Finanțe a avut ca rezultat promisiuni de revenire a stimulentelor pentru funcționarii din sistem, se pare că acestea nu au venit încă pe lunile trecute, existând oameni care lucrează pentru salarii de 5-600 de lei. În prezent, DGFP Covasna are 380 de posturi cuprinse în organigramă, iar 40 dintre acestea sunt blocate deși ar fi vacante.
10.000 de litri de alcool confiscat disponibil
Balint Bela s-a referit și la propunerea prefectului Gyorgy Ervin de folosire în spitalele județului a alcoolului confiscat, astfel încât unităţile medicale să nu mai cumpere alcool pentru activitățile ce implică folosirea acestuia. În acest sens, Balint Bela a arătat că și în prezent există disponibilă o cantitate de aproximativ 10.000 de litri de alcool confiscat, însă pentru ca acesta să poată ajunge la spitale ar fi nevoie nu doar de cadru legislativ ci și de autorizarea unităților sanitare în sensul prelucrării alcoolului.
„Dacă unităţile sanitare îşi procură această autorizaţie, noi sprijinim ideea predării către acestea a alcoolului spre a fi utilizat pentru acoperirea nevoilor proprii”, a arătat Balint Bela, precizând că alcoolul respectiv, fiind destul de prost ca și calitate, nu poate fi valorificat către societățile de profil, deoarece acestea și-ar afecta calitatea produselor folosindu-l.